Poiana Zimbrilor | WWF

rel=
Vedere din Poiana Zimbrilor înspre Munții Retezat
© Dan Dinu
Situl Rusca Montană-Țarcu-Retezat are o suprafață de aproape 25.000 ha și include în principal zone împădurite compacte, dar și pajiști sau zone în tranziție. Face parte din reţeaua de situri care conectează Munţii Apuseni de Carpaţii Meridionali.

Importanţa sa ecologică este dată de faptul că protejează habitate favorabile pentru toate cele trei specii de carnivore mari (ursul, lupul și râsul) şi include zona Poarta de Fier a Transilvaniei – singurul sector permeabil al DN 68 Haţeg – Caransebeş care, în rest, acţionează ca o barieră ecologică majoră între cele două zone mari menţionate.

Pe lângă speciile de carnivore mari, aici pot fi întâlnite şi carnivore mici (vulpe, jder şi, în mai mică măsură, vidră), populaţii stabile de erbivore mari (cerb carpatin, căprior), mistreţi, iepuri, bursuci, și altele.

© Bogdan Comănescu
Zimbrii mențin zonele de pășunat pentru erbivorele mici și astfel contribuie la creșterea biodiversității din Munții Poiana Ruscă.

© Dan Dinu
Zimbrii sunt din nou acasă în Poiana Zimbrilor din zona Densuș, Munții Poiana Ruscă
 rel=
La descărcarea zimbrilor transportați în Munții Poiana Ruscă din Rezervația Vama Buzăului (mai 2018)
© Bogdan Comănescu
La începutul lunii mai 2018, patru zimbri tineri cu vârste între doi și patru ani au călătorit 350 de kilometri din Rezervația Naturală Valea Zimbrilor, județul Brașov, către Poiana Ruscă si 12 zimbri veniți din trei rezervații din Germania: Bad Berleburg, Donaumoos și Springe Bison Reserve au făcut cunoștință cu noua lor casă lângă Densuș și au fost eliberați în Munții Poiana Ruscă.

Noua zonă de eliberare din Munții Poiana Ruscă a fost selectată cu atenție de către echipele de experți de la Rewilding Europe și WWF România pentru a susține crearea unei noi populații de zimbri viabile din punct de vedere genetic și demografic în sud-vestul Carpaților.

„Localizată de-a lungul unui coridor ecologic foarte important pentru viața sălbatică, noua zonă de eliberare din Poiana Ruscă reprezintă cel mai îndrăzneț pas făcut împreună de cele două organizații pentru a asigura condițiile unei conectivități și diversități genetice pentru două subpopulații de zimbri”, explică Marina Drugă, manager al proiectului LIFE Bison. „Acest lucru se poate întâmpla doar dacă specia este eliberată în mai multe zone, nu doar una singură”.

Aflați mai multe despre inițiativa de resălbăticire a zimbrilor pe site-ul proiectului: www.life-bison.com

Zona munților Poiana Ruscă dispune de un patrimoniu natural și antropic foarte diversificat, poienile însorite, culmile împădurite, văile stancoase reprezintă medii naturale în care au trăit zimbri și în care iată că acum s-au întors. Relația mea cu aceste medii dăinuie de când eram mic copil și îmi petreceam viața alături de străbunici și bunici.

Marius, ranger la zimbri în Munții Poiana Ruscă

© Bogdan Comănescu
Rangerii din Poiana Zimbrilor verificând camerele ascunse.