PROIECTUL LIFE BISON

Revenirea unei legende in Carpatii Meridionali

Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul european a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, în curs de desfășurare de către Rewilding Europe și WWF România, este singura de acest gen din Carpații Meridionali.

Scopul major al inițiativei noastre este să facilităm refacerea populației de zimbri liberi din sud-vestul României, de unde au dispărut în urmă cu aproximativ 200 de ani. Acest lucru va fi îndeplinit prin formarea a de sub-populații și crearea condițiilor pentru ca acestea să se deplaseze între situri pentru schimburi genetice. În sprijinul acestei activități principale de conservare vine un amplu program de monitorizare și cercetare a evoluției și impactului zimbrului în ecosistem, precum și a stării habitatelor în care este reintrodus, un program de dezvoltare a serviciilor și produselor de ecoturism asociate cu revenirea zimbrilor, și un program de educație adresat copiilor și tinerilor din zonele de reintroducere.
Transportul zimbrilor © Costas Dumitrescu

Conservare

Crearea unei populații stabile și viabile din punct de vedere genetic, prin reintroducerea de exemplare de zimbru din centre de reproducere și rezervații din Europa.

Pe urmele zimbrilor ©Daniel Mîrlea

Educatie

Dezvoltarea unui program de monitorizare și cercetare multi-disciplinar și  internațional și derularea  unui program de educație pentru tineri, la nivel local.

Observator de peisaj Tara, Măgura Zimbrilor©Bogdan Comănescu

Ecoturism

Dezvoltarea unor produse și servicii ecoturistice pentru călători de pretutindeni, bazate pe zimbru și observarea altor specii sălbatice din zona Carapaților Meridionali.

Expozitia despre reintroducerea zimbrilor Life Bison

Comunicare

Promovarea inițiativei și a beneficiilor pe care le aduce zimbrul naturii și comunităților deopotrivă, și motivarea oamenilor de a petrece timp în natură, pe meleagurile zimbrului.

Obiectivul proiectului

Obiectivul general al proiectului LIFE Bison, care se desfășoară până în 2021, este stabilirea unei populații sălbatice de zimbri care este viabilă din punct de vedere demografic și genetic în Carpații Meridionali. Subpopulațiile vor fi conectate prin coridoare naturale, permițând migrația și schimbul genetic.

Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat începând cu anul 2016 în cadrul proiectului LIFE Bison „măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în românia” finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE. În 2018 au fost eliberați încă 23 de zimbri în sălbăticie, inclusiv 14 indivizi în noua zonă de resălbăticire din Munții Poiana Ruscă, în apropierea comunei Densuș. În 2019 au avut loc două transporturi în zona de reintroducere a Munților Țarcu care au adus 11 zimbri. Acum peste 60 de exemplare de zimbru cureieră liberi în Carpații Meridionali.

Monitorizare si cercetare

Cercetarea în sfera naturii și monitorizarea reprezintă una dintre prioritățile-cheie în inițiativa noastră, pentru a măsura impactul acestei specii-emblemă asupra habitatelor și biodiversității, pentru a fundamenta acțiunile noastre de conservare, a înțelege mai bine și atenua provocări precum conflictele om-specii sălbatice și pentru a prezenta aceste povești fascinante din teren prin conținut bogat și real.

Doi tineri din Armeniș au devenit rangeri în Măgura Zimbrilor (Munții Țarcu) și încă doi au început această activitate în a doua zonă de resălbăticire, Poiana Zimbrilor (Munții Poiana Ruscă). Rolul lor este cheie, întrucât ei patrulează zona de resălbăticire a zimbrului și monitorizează deplasările acestora , starea lor de sănătate, posibilele pagube produse culturilor agricole și stocurilor de fân ale localnicilor, dar și prezența și interacțiunile cu alte specii sălbatice care trăiesc în zonă sau o străbat.

SPRIJINUL COMUNITATILOR LOCALE

Sprijinul comunităților locale este esențial entru orice proiect de conservare, iar ecoturismul este un instrument excelent pentru a crea o situație benefică pentru toate părțile implicate, dacă este făcută într-o manieră etică și durabilă.

Povestea oamenilor care locuiesc în vecinătatea zonelor de reintroducere a zimbrilor din Carpații Meridionali a fost surprinsă de realizatorul de film Emmanuel Rondeau într-un scurt documentar. Filmul a fost primit cu emoție atât de comunitate cât și de numeroase festivaluri din țară și străinătate.

Parteneri

PROIECTUL LIFE RE-BISON „MĂSURI URGENTE PENTRU RECUPERAREA POPULAŢIEI DE ZIMBRU ÎN ROMÂNIA” ESTE FINANŢAT DE COMISIA EUROPEANĂ.

Vizitează pagina proiectului