Măgura Zimbrilor

Situl adăpostește specii protejate de mamifere (lupul, râsul, ursul, capra neagră), păsări (buha, acvila de munte, pupăza sau cocoșul de munte), amfibieni (buhaiul cu burta galbenă, salamandra), plante (arnica montană, iarba-gâtului), pești (zglăvoaca, mreana vânătă).



În 2016, un brand local de produse a fost lansat pe piaţă împreună cu AMZA, pentru a împărtăși cu publicul moștenirea culinară și de manufactură a comunităţii și pentru a revitaliza astfel economia locală și mândria în puterea mâinilor. Proiectul a creat până acum patru noi locuri de muncă: doi tineri din Armeniș au devenit rangeri în Măgura Zimbrilor ( Munţii ţarcu) și încă doi au început această activitate în a doua zonă care va găzdui zimbri, Munţii Poiana Ruscă.
Rolul lor este cheie, întrucât ei patrulează zona de resălbăticire a zimbrului și monitorizează deplasările zimbrilor, starea lor de sănătate, posibilele pagube în culturile agricole și stocurile de fân ale localnicilor, dar și prezenţa și interacţiunile cu alte specii sălbatice care trăiesc în zonă sau o străbat.
Aflați mai multe despre inițiativa de resălbăticire pe site-ul proiectului Life Bison: www.life-bison.com

Matei și Danu sunt doi beieți cărășeni care străbat zi de zi peste 100 de hectare în Măgura Zimbrilor, Armeniș. Ei monitorizează starea fizică și comportamentul lor, de la starea blănii, la starea de spirit, relaționarea în turmă și mâncarea preferată. Le prepară și le aduc hrană suplimentară, necesară în perioada de tranziție spre libertate deplină și verifică zilnic integritatea gardului electric ce înconjoară țarcul în care se află zimbrii. E o placere să petreci timp cu ei, pentru că simți în fiecare acțiune de-a lor pasiunea pentru natura sălbatică.