Măgura Zimbrilor | WWF

Măgura Zimbrilor

rel=
Măgura Zimbrilor, Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș.
© Bogdan Comănescu
Vestul Carpaților Meridionali este unul dintre cele mai mari nuclee de sălbăticie din Europa formată din trei arii naturale protejate: Parcul Național Retezat, Parcul Național Domogled – Valea Cernei și situl Natura 2000 Munții Țarcu.
Situl Munții Țarcu are o suprafață de aproape 59.000 ha și concentrează un complex de ecosisteme preponderent naturale (81%), cu o diversitate naturală remarcabilă şi cu o abundenţă de specii de 25-78 ori mai mare faţă de media la nivel naţional. Din fondul forestier, peste 10.016 ha sunt păduri virgine şi cvasivirgine – 29% din aria împădurită și 1/6 din aria întregului masiv.

Situl adăpostește specii protejate de mamifere (lupul, râsul, ursul, capra neagră), păsări (buha, acvila de munte, pupăza sau cocoșul de munte), amfibieni (buhaiul cu burta galbenă, salamandra), plante (arnica montană, iarba-gâtului), pești (zglăvoaca, mreana vânătă).

© Alexandru Bulacu / WWF
Zimbrii din Carpatii Meridionali s-au mutat din tarcul de aclimatizare in zona de semi salbaticie
© Alexandru Bulacu / WWF

© Sebastian Apostol
Camposaz în Măgura Zimbrilor, Munții Țarcu. Crearea observatorului de peisaj și natură sălbatică. August 2017
© Sebastian Apostol
Puteți consulta site-ul destinației și rezerva un ghid dedicat pentru o experiență deosebită culturală sau în natura: www.magurazimbrilor.ro
Banat Brunch a adus în jurul mesei peste 120 de oameni cu drag de natură și tradiții rel=
Prosperitatea localnicilor provine și din prezența zimbrilor. Primul Banat Brunch a avut loc în Sat Bătrân, Armeniș, Măgura Zimbrilor.
© Terschak Eduard
De la sosirea zimbrilor în Armeniș in mai 2014, localnicii s-au organizat deja într-o asociație locală Asociatia Magura Zimbrilor Armenis (AMZA) în vederea oferirii unor servicii de agro-turism, iar oaspeții nu au întârziat să apară. Arhitectura locului cu case tip fortăreață, sălașe bănățene din piatră, lemn și țiglă din satele învecinate (Sat Bătrân, Sub Margine, Plopu) sunt o atracție în sine, turiștii având ocazia să cunoască măiestriile și îndeletnicirile oamenilor din zonă.

În 2016, un brand local de produse a fost lansat pe piaţă împreună cu AMZA, pentru a împărtăși cu publicul moștenirea culinară și de manufactură a comunităţii și pentru a revitaliza astfel economia locală și mândria în puterea mâinilor. Proiectul a creat până acum patru noi locuri de muncă: doi tineri din Armeniș au devenit rangeri în Măgura Zimbrilor ( Munţii ţarcu) și încă doi au început această activitate în a doua zonă care va găzdui zimbri, Munţii Poiana Ruscă.

Rolul lor este cheie, întrucât ei patrulează zona de resălbăticire a zimbrului și monitorizează deplasările zimbrilor, starea lor de sănătate, posibilele pagube în culturile agricole și stocurile de fân ale localnicilor, dar și prezenţa și interacţiunile cu alte specii sălbatice care trăiesc în zonă sau o străbat.

Aflați mai multe despre inițiativa de resălbăticire pe site-ul proiectului Life Bison: www.life-bison.com

© Bogdan Comănescu
Rangerii Matei și Danu verificând camerele de monitorizare a zimbrilor și altor specii sălbatice montate în Măgura Zimbrilor din Munții Țarcu
© Bogdan Comănescu

Matei și Danu sunt doi beieți cărășeni care străbat zi de zi peste 100 de hectare în Măgura Zimbrilor, Armeniș. Ei monitorizează starea fizică și comportamentul lor, de la starea blănii, la starea de spirit, relaționarea în turmă și mâncarea preferată. Le prepară și le aduc hrană suplimentară, necesară în perioada de tranziție spre libertate deplină și verifică zilnic integritatea gardului electric ce înconjoară țarcul în care se află zimbrii. E o placere să petreci timp cu ei, pentru că simți în fiecare acțiune de-a lor pasiunea pentru natura sălbatică.