Despre menținerea echilibrului între dezvoltarea regiunii noastre și utilizarea resurselor naturale | WWF

Despre menținerea echilibrului între dezvoltarea regiunii noastre și utilizarea resurselor naturaleIonuț-Sorin Banciu, liderul regional al programului forestier WWF Dunăre-Carpați, este din România. După o experiență profesională variată - doisprezece ani ca auditor principal al FSC, consilier pentru secretarul de stat român pentru păduri, director tehnic în administrațiile publice și private de păduri, Sorin a devenit membru în echipa WWF începând cu anul 2017.

Care sunt cele mai mari provocări pentru pădurile din regiunea Dunăre-Carpați?

Aș spune că cele mai mari provocări cu care ne confruntăm în regiune sunt legate de menținerea echilibrului dintre dezvoltarea țărilor noastre și utilizarea resurselor naturale.

Pădurile au jucat întotdeauna un rol important în istoria regiunii noastre, iar evoluția lor este foarte strâns legată de dezvoltarea țărilor noastre.

Din punct de vedere istoric, sistemele de administrare a pădurilor (aplicate în regiune) aveau rolul de a conserva moștenirea naturală a Carpaților, cum ar fi pădurile seculare și virgine, dar și populațiile importante de carnivore mari.

Cea mai mare provocare cu care ne confruntăm este păstrarea acestor valori extraordinare în contextul actual al dezvoltării rapide a societăților noastre și gestionarea sustenabilă a pădurilor noastre, pentru a asigura continuarea gamei echilibrate de servicii ecosistemice oferite de acestea.

Adaptarea cadrelor legislative la noile realități este unul dintre cele mai importante domenii de lucru pentru WWF în regiune, precum și luarea în considerare a schimbărilor climatice în deciziile de gestionare a pădurilor.

 

Ce face WWF la nivel regional, pentru aceste păduri?

Suntem o organizație care identifică probleme și depune eforturi pentru a furniza soluții bazate pe cunoștințe științifice, folosind o abordare de jos în sus.  Ne testăm soluțiile la fața locului, colaborăm cu profesioniști și comunități, implicăm întotdeauna părțile interesate relevante deoarece credem că cele mai bune soluții la problemele de mediu provin chiar de la persoanele care se confruntă cu acestea.

Lucrăm alături de comunități, companii și guverne în găsirea de soluții pentru combaterea exploatării forestiere ilegale, îmbunătățirea gestionării pădurilor, protejarea pădurilor cu valoare ridicată de conservare, îmbunătățirea și aplicarea legislației.

 

Care sunt cele mai mari succese din ultimii 10 ani?

Protejarea pădurilor seculare și virgine a fost unul dintre cele mai mari rezultate ale activității noastre - mă refer și la includerea recentă a mai mult de 30.000 ha de păduri din România și Ungaria în lista "Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe".

Am sprijinit certificarea Forest Stewardship Council (FSC) pentru mai mult de 4,6 milioane de hectare de păduri în regiune și am făcut cunoscut conceptul de pădure cu valoare ridicată de conservare (PVRC) pentru majoritatea administratorilor de pădure.

Am sugerat schimbări în cele mai relevante acte  normative referitoare la silvicultură, prin includerea principiilor responsabile de gestionare a pădurilor și am sprijinit o mai bună implementare a Regulamentului UE privind lemnul (EUTR).

Am luptat pentru îmbunătățirea transparenței în sectorul forestier, ca o măsură eficientă de combatere a tăierilor ilegale; am ajutat la proiectarea instrumentelor de urmărire a lemnului pentru România, asigurând accesul cetățenilor la datele privind transportul lemnului.

În țări precum Ucraina am creat platforme pentru implicarea cetățenilor în identificarea exploatării forestiere ilegale, care au început să producă rezultate.

 

Cum crezi că va arăta viitorul pădurilor din regiunea Dunăre-Carpați?

Sper că regiunea noastră va deveni un model de gestionare durabilă multifuncțională a pădurilor, în care serviciile ecosistemelor forestiere vor fi puse în valoare și luate în considerare în toate deciziile legate de dezvoltarea comunității.

Cred că putem găsi echilibrul între protecția și gestionarea durabilă a pădurilor și sper că putem integra mai bine nevoile comunităților locale în activitatea noastră.
 

Interviu editat de Ștefan Văsuțiu, Specialist comunicare WWF-România.
 
	© WWF-Romania
Sorin Banciu - Coordonator regional al programului forestier WWF Dunăre-Carpați
© WWF-Romania

Sper că regiunea noastră va deveni un model de gestionare durabilă multifuncțională a pădurilor, în care serviciile ecosistemelor forestiere vor fi puse în valoare și luate în considerare în toate deciziile legate de dezvoltarea comunității. Cred că putem găsi echilibrul între protecția și gestionarea durabilă a pădurilor și sper că putem integra mai bine nevoile comunităților locale în activitatea noastră.

TUR VIRTUAL ÎN CÂTEVA DIN PĂDURILE VIRGINE IDENTIFICATE DE WWF ÎN ROMÂNIA

 
	© R.P.L. O.S. Pădurile Şincii R.A.
 
	© Andreas Beckmann, 2006
Ucraina deține unele dintre cele mai valoroase zone naturale din munții Carpați.
© Andreas Beckmann, 2006
 
	© WWF-Slovakia
WWF cere guvernului slovac protejarea pădurilor seculare de fag din Carpații Slovaciei.
© WWF-Slovakia
Doneaza
Doneaza