Despre face to face fundraising și energii faine cu Silviu | WWF

Despre face to face fundraising și energii faine cu SilviuNăscut și crescut aproape de ce înseamnă natura în stare pură, într-un sat din județul Vaslui cu numai 8 gospodării, Silviu Rășcanu, specialist relații donatori, este parte a echipei de Face to face fundraising. El este unul dintre cei pe care ai toate șansele să îl întâlnești mereu zâmbitor și binedispus pe străzile Bucureștiului fie ploaie, fie soare, strângând fonduri pentru conservarea speciilor sălbatice din România și nu numai.
De ce WWF și cum ai ajuns parte a echipei WWF?

La WWF pot să spun că am ajuns întâmplator. Căutam un job și  am văzut anunțul pe un site de recrutare. La  scurt timp după ce am aplicat am fost sunat pentru un interviu și de aici a pornit aventura mea la WWF. Am fost atras de modul în care Anca și Magor au abordat interviul și de atitudinea lor mereu pozitivă. Pot spune că WWF m-a ales pe mine. Aici fac parte dintr-un colectiv minunat unde toată lumea își dorește un viitor în care omul să trăiască în armonie cu natura și zilnic muncim ca acest lucru să se poată realiza.

Domeniul în care lucrezi este unul destul de neclar pentru o bună parte dintre noi. Spune-ne cât de simplu posibil ce înseamnă face to face fundraising.

Făcând  Face  to face  fundraising înseamnă să-ți folosești și să îți  dezvolți abilitățile de convingere, abordare și dialog cu persoane pe care nu le cunoști. Să asculți părerea persoanei cu care discuți și să îi arăți care ar fi  beneficiile implicării sale în proiectele de protejare și conservare a naturii, într-un mod cât mai simplu și pe înțelesul interlocutorului. Să prezinți corect formularul prin care donatorul poate să susțină WWF-ul, să oferi siguranță și încredere, să fii mereu  zâmbitor și pozitiv.

În cei 5 ani de experiență cu siguranță ai trecut prin multe situații. Vorbește-ne un pic despre cel mai plăcut și cel mai neplăcut lucru din experiența de stradă.

Ca moment neplăcut nu pot să zic ca am avut ceva care să mă marcheze, încerc să mă concentrez pe lucrurile frumoase și să le șterg pe cele mai puțin frumoase. Dar dacă ar fi să menționez ceva, ar fi un episod cu un domn elegant cu care nici bine nu am terminat fraza când acesta a început să vorbească urât, chiar dacă se îndepărta 10-15 metri, se întorcea și începea să ne denigreze pe noi și ONG-urilor, în general. În ceea ce privește momentele plăcute sunt foarte multe, dar am să vă povestesc despre una cu adevărat emoționantă. Am semnat într-o zi un forumular de debit direct cu o doamnă și la câteva zile de la semnarea formularului o reîntâlnesc în stradă. De data aceasta ea avea de mână  o pufoșenie de fetiță și m-a rugat dacă pot să îi povestesc fetiței despre lupi, zimbri și ursi, să îi arăt pozele din mapă. Am fost plăcut surprins de interesul fetiței pentru animalele sălbatice și de faptul că m-a întrebat dacă poate să facă și ea ce a făcut mama ei (mandatul de debit direct) pentru că și ea vrea să ajute animalele.

Care este cea mai apropiată de sufletul tău cauză pentru care ai strâns fonduri?

Cea mai dragă cauză pentru mine rămâne ursul brun, dar este în strânsă competiție cu readucerea zimbrului în sălbăticie pe meleagurile țării noastre.

Care este cel mai frumos colț de natură unde îți dorești să evadezi atunci când simți apăsarea orașului?

Deși nu o fac prea des, iubesc să fac trasee prin munți, de preferat cele cu un grad de dificultate mai ridicat. Dar cum nu pot ajunge atât de des pe cât mi-aș dori prin munți, mă mulțumesc și cu ieșirile în pădure.

Dacă încă nu te-ai hotărât cum poți aduce o bucurie unui prieten și să ajuți la conservarea animalelor sălbatice din România deopotrivă, fă această săptămână să fie una valoroasă atât pentru noi, oamenii, cât și pentru natură, susținând cauzele WWF: http://www.wwf.ro/doneaza/.
 
Interviu realizat de Ioana Cenușă, Senior Specialist Comunicare, WWF-România.
 
	© Silviu Rășcanu
© Silviu Rășcanu

Făcând  Face  to face  fundraising înseamnă să-ți folosești și să îți  dezvolți abilitățile de convingere, abordare și dialog cu persoane pe care nu le cunoști. Să asculți părerea persoanei cu care discuți și să îi arăți care ar fi  beneficiile implicării sale în proiectele de protejare și conservare a naturii, într-un mod cât mai simplu și pe înțelesul interlocutorului.

Silviu Rășcanu

 
	© Silviu Rășcanu
© Silviu Rășcanu
Doneaza
Doneaza