Raluca Poiană | WWF

Raluca Poiană”E, așa, o energie pozitivă la WWF”

La WWF, resursele sunt pe primul loc. Inclusiv cele umane. Pe Raluca Poiană, asistent Administrativ și Resurse Umane, am cunoscut-o chiar la interviul meu de angajare la WWF România, unde o seconda pe șefa departamentului de comunicare. Ca orice candidat care se respectă, eram stresată și mă întrebam în ce măsură o să conteze experiența și modul în care vorbesc. M-a liniștit prezența prietenoasă a Ralucăi și mai ales faptul că o simțeam în mod real interesată de ce spun.

O întâmplare fericită a făcut-o pe Raluca să candideze și să devină asistent Administrativ și HR la WWF România în primăvara acestui an. Am fost curioasă să aflu traseul ei către același loc în care mi-am dorit și eu să ajung. S-a întors roata, iar acum o intervievez eu pe ea:

1.         De când şi cum ai ajuns să lucrezi la WWF?
Am început activitatea în WWF-România în mai 2017. Ştiam de organizaţie încă din 2007 când îmi făceam lucrarea de licenţă pe ONG-uri. La finalul facultăţii mi-aş fi dorit să-mi găsesc un loc de muncă într-un ONG numai că nu s-au ivit oportunităţi atunci. Am ajuns să lucrez în mediul privat şi să mă formez că specialist în domeniul resurselor umane. Pentru că nimic din viaţă noastră nu este întâmplător, în martie 2017 a apărut această oportunitate în WWF, o poziţie de Asistent Administrativ şi Resurse Umane, care îmbină practic nivelul de cunoştinţe, experienţă profesională cu dorinţa mea de 10 ani de a mă implică în activitatea unui ONG.

2.         Cum ai rezuma pe scurt activitatea pe care o depui?
Poziţia mea în cadrul WWF este una de suport pentru directorul general, departamentul Financiar&Administrativ şi, de ce nu, pentru toţi colegii din organizaţie, în ceea ce priveşte întreaga activitate de resurse umane.

3.         Ai terminat SNSPA, cu specializarea în sociologie. Îţi plac oamenii?
Îmi plac într-adevăr oamenii foarte mult. Îmi place să intru în contact cu oameni din diverse medii şi să construiesc relaţii durabile.

4.         Te implicit activ în procesul de recrutare, dar lucrezi şi direct cu angajaţii. Cum sunt oamenii de la WWF?
Oamenii din WWF sunt foarte deschişi, prietenoşi şi dornici să ajute, să se implice în proiecte/activităţi de conservare a resurselor naturale.

5.         Cum te-ai potrivit cu atmosfera şi modul de lucru de aici?
Atmosfera din WWF mi-a plăcut de la început, am simţit aşa, o energie pozitivă încă din prima zi, care m-a motivat să-mi doresc să cunosc cât mai multe despre organizaţie şi oameni. Faptul că am simţit sprijinul colegilor de la început m-a făcut să-mi doresc să investesc timp şi energie în organizarea diferitelor aspecte care erau foarte importante pentru organizaţie.

6.         Dincolo de studii şi specializări, ce calităţi umane şi profesionale sunt esenţiale pentru ca un candidat să se potrivească cerinţelor WWF?
Cred că oamenii potriviţi pentru WWF sunt acei oameni pasionaţi de ceea ce fac, dar şi deschişi, astfel încât să poate împărtăşi din pasiunea lor şi celorlaţi. Partea motivaţională este foarte importantă într-un ONG.

7.         Care sunt acei piloni ”sănătoşi” pe care ar trebui să se bazeze managementul resurselor umane?
O strategie sănătoasă de management al resurselor umane este una centrată pe oameni. Mi se pare esenţial ca organizaţie să investeşti în motivarea şi fidelizarea oamenilor pe termen lung. Chiar sunt convinsă că un om valoros nu este uşor de înlocuit, tocmai de aceea mi se pare important să creezi o cultură organizaţională care să determine oamenii să rămână cât mai mult timp.

8.         Ce determină un om să fie cu adevărat motivat să lucreze, nu doar să ”vină la serviciu”?
În primul rând este important să faci ceea ce-ţi place şi te împlineşte ca om. De asemenea, esențial este un anumit confort financiar. Și nu în ultimul rând, aprecierea, recunoaşterea meritelor din partea organizaţiei pentru care desfășori o activitate.

9.         Ai stat câţiva ani în Belgia, împreună cu familia. Ce îţi lipseşte de acolo în afară de ciocolată belgiană?
Ceea ce-mi lipseşte este stabilitatea oferită de un cadru legal bine pus la punct. Faptul că în România legile nu se respectă şi se schimbă de la o zi la altă, ne îngreunează foarte mult existenţa. Mi se pare foarte greu aici să-ţi înveţi copii, de exemplu, să fie corecţi, când în jurul nostru este o junglă. Apoi, îmi mai lipsesc infrastructura, sistemul medical foarte bine pus la punct şi sistemul de învăţământ predictibil şi transparent.

10.       Ai două fetiţe, dintre care una abia iese din perioada de bebelușie. Cum faci ca ziua să-ți iasă ”pe plus”?
Cred că echilibrul acesta între viaţă de familie şi cea profesională este foarte important. Din păcate, este şi greu de atins. Cred că fiecare zi este o provocare pentru mine, mă adaptez din mers cu fiecare schimbare şi încerc să dedic cât mai multe resurse atât WWF-ului, cât şi copiilor mei. Cred că sunt departe de o situaţie ideală, dar am norocul că fac ceea ce-mi place, astfel încât serviciul pentru mine nu este o corvoadă. Mă aflu într-o organizaţie care îmi respectă timpul liber şi viaţa de familie şi cred că asta mă ajută să fiu şi aproape de fetele mele.

A consemnat Livia Cimpoeru, Specialist comunicare la WWF-România

  
	© WWF-Romania
Doneaza
Doneaza