Este important ceea ce poți oferi ca om, nu doar ca specialist într-un domeniu | WWF

Este important ceea ce poți oferi ca om, nu doar ca specialist într-un domeniuDacă vă imaginați un specialist financiar stând în spatele unor vrafuri interminabile de hârtii, cu un monitor licărind în față (și un norișor a la Familia Addams deasupra), așteptând o greșeală de raportare sau un decont unde totalul a dat prea cu virgulă, atunci o să credeți că interviul de mai jos e trucat. Raluca, una dintre colegele noastre din departamentul financiar-administrativ, râde într-un mod contagios și te întâmpină mereu cu un fel de “hai să vedem cum putem face asta”, înainte chiar să-i spui despre ce e vorba sau cât de dificilă e sarcina.
Tu vii dintr-o multinațională. Ce te-a determinat să te alături unui ONG?

Să lucrezi într-o multinațională, unde totul este foarte bine organizat și fiecare persoană are particica ei de activitate, poate fi foarte monoton și prea puțin motivant uneori. Așa că am căutat ceva mai activ și mai divers, iar job-ul la WWF mi-a oferit această oportunitate, așa că nu mi-a fost deloc greu să fac pasul.

Cum contribuie, mai exact, un specialist financiar la obiectivele de mediu?

Cred că în afară de ceea ce este evident în activitatea noastră – contabilitate, rapoarte sau bugete – este important ceea ce poți oferi ca om, nu doar ca specialist într-un domeniu, implicându-te în anumite activități, folosindu-ți priceperea și talentele, în afară de ceea ce faci zi de zi sau de ceea ce este scris în fișa postului.

La tine apelăm și când vine vorba de aspecte financiare, și atunci când pică mailul, iar când nu ești la birou știu că te implici în partea practică a proiectelor, cum a fost Balul Biodiversității. Care e cea mai frumoasă amintire legată de un proiect?

Să fii o persoană cu spirit practic, mai ales în departamentul financiar-administrativ, este foarte important, iar implicarea în activități ca Balul Biodiversității mi-a oferit prilejul să înțeleg mai bine impactul organizației în comunitățile locale unde se desfășoară proiectele. Mi-a plăcut interacțiunea cu profesorii, părinții și, mai ales, cu copiii - personajele principale la Balul Biodiversității.

Un eveniment drag mie, chiar daca nu este în cadrul unui proiect, este Earth Hour, iar cel care mi-a rămas în minte este primul la care am participat, cel din 2009, de altfel și primul organizat de WWF-România. Au fost momente de implicare, munca de echipă, veselie și, mai ales, multă energie pozitivă pe care mă bucur că le-am experimentat.

Ce anume, din activitatea WWF, te inspiră și te motivează cel mai mult?
Aș putea spune simplu că motivația cea mai mare este chiar misiunea WWF, de a crea un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, fără să fiu lipsită de inspirație. Ca să explic, îmi place foarte mult modul în care activitatea WWF este o combinație extraordinară de optimism, pragmatism și multă dragoste față de natură. Mă bucur că am întâlnit un asemenea loc și consider că rolul meu aici este mai important decât orice altceva aș putea face într-o companie. Inspirația o pot găsi peste tot în organizație, fie în proiectele care îmi sunt dragi, în oamenii extraordinari alături de care lucrez sau afară, în natură.

Că tot am ajuns la natură, care e locul în care îți place să te întorci ori de câte ori ai ocazia? Și ce anume te face să revii?

Îmi place să mă relaxez pe plajă ascultând sunetul liniștitor al valurilor care se sparg de mal. Asta e motivul pentru care în fiecare an fac tot posibilul să ajung la mare măcar câteva zile și apoi mă întorc în oraș cu bateriile încărcate.

Suntem în plin sezon al vacanțelor, ce mai face acest panda în timpul liber?

În puținul timp liber, încerc să stau cât mai puțin în casă, așa că mă urc pe bicicletă și ies la plimbări prin parc sau mă întâlnesc cu prietenii. Apoi, am mai tot timpul în geantă o carte, pentru că citesc cel mai mult în metrou, în drumul către birou sau către casă. Acum, cartea care face înconjurul departamentului este “La paradisul femeilor”.

Interviu realizat de Adriana Trocea, Specialist comunicare WWF-România
 
Doneaza
Doneaza