Raluca Dan: "Viața la WWF e tumultuoasă, fascinantă și în fiecare zi diferită, cu noi provocări" | WWF

Raluca Dan: "Viața la WWF e tumultuoasă, fascinantă și în fiecare zi diferită, cu noi provocări"Raluca este coordonatorul de politici publice, o arie de lucru complexă, cu multe ițe, de cele mai multe ori încurcate, pe care cu multă răbdare și tact ea încearcă să le descâlcească; am reușit să o intervievez printre picături, documente strategice de interes și importanță națională, întâlniri interne, întâlniri externe și deplasări, participări în diverse comitete și comiții.
Descrie-ne o zi din viața ta la WWF

Viața la WWF e tumultuoasă, fascinantă și în fiecare zi diferită, cu noi provocări. Pot spune asta deoarece WWF are o paletă foarte largă de activități în domeniul conservării naturii care se leagă de cele mai multe ori de activitatea de policy, de care mă ocup. Astfel, fiecare zi la WWF este un prilej de învățare, de perfecționare, de împlinire profesională.

La ce lucrezi acum și îți ocupă cel mai mult timp în agendă?

Agenda mea reflectă în fiecare zi activitatea legată de policy: fie că mă ocup de partea teoretică a lucrurilor - colaborez strâns cu autoritățile publice responsabile pentru pregătirea și gestionarea fondurilor europene pentru următoarea perioadă de finanțare care va începe din 2014, pentru ca acestea să includă măsuri privind conservarea biodiversității și protejarea naturii în ansamblu; fie de cea practică – lucrez cu factorii interesați (stakeholderii) din comunitățile rurale din zonele noastre de proiect pentru care încerc să fac cât mai accesibilă această informație legată de politicile publice, astfel încât să-i poată ajuta atunci când decid să aducă o schimbare în comunitate sau să dezvolte o afacere proprie, conștientizând importanța păstrării naturii și valorificării acesteia cu responsabilitate.

Cât de importante și cum influențează viața fiecăruia dintre noi programele operaționale (și documentele strategice subsecvente) pe baza cărora se alocă fonduri cu proveniență europeană în România?

Astăzi auzim din ce în ce mai des de fondurile europene și de slaba absorbție a acestora; este un subiect la ordinea zilei. Ceea ce uneori ne scapă este importanța și potențialul pe care îl au aceste fonduri europene pentru dezvoltarea socială și economică într-un mod responsabil, dar mai ales că banii europeni gestionați corect pot îmbunătăți realmente condițiile de trai pentru comunitățile rurale, baza societății noastre, ajutând în același timp la păstrarea valorilor naturale și culturale ale spațiului rural românesc.

Așa că da, modul în care noile programe operaționale vor fi gândite poate influența viața fiecăruia dintre noi.

Cum a evoluat și cum funcționează momentan relația cu autoritățile române pe diverse teme de interes pentru WWF?

Lucrând cu autoritățile publice e de cele mai multe ori o provocare și cere multă perseverență. Mă simt de multe ori ca într-un carusel, azi cred că lucrurile evoluează în direcția bună, mâine voi avea sentimentul că trebuie să o iau de la capăt. Evoluția este însă pozitivă, iar reprezentanții publici au început să înțeleagă importanța plasării protejării naturii și conservării biodiversității printre priorități atât la nivel local, cât și național. Cu toate acestea avem un drum lung înainte, pe care trebuie să-l parcurgem cu încredere și efort susținut.

Care este ambiția ta cea mai mare pentru următorul an, în calitatea ta de coordonator al departamentului de politici publice?

Ambiția mea și un deziderat pentru WWF este ca biodiversitatea să fie considerată una dintre priorități pe agenda autorităților publice și să fie echitabil integrată în programele de investiție stabilite la nivel strategic pentru România. Mai concret, în următoarea perioadă de programare să existe măsuri clare dedicate conservării naturii, iar măsurile de investiții în alte sectoare economice să ia în considerare aspectele de mediu, evitând degradarea habitatelor naturale și periclitarea speciilor.

Și o întrebare de oracol: Care este specia ta favorită sau care te intrigă cel mai mult? :)

Specia mea favorită? E greu de spus. Nu pot alege să am doar una favorită atâta timp cât fiecare specie în parte își are rolul ei bine definit și ajută la desăvârșirea a ceea ce noi numim în termeni academici ecosisteme naturale, iar pe înțelesul tuturor - natura.

Dacă ar fi însă să mă gândesc la o specie dragă, aceasta ar fi râsul. Este un animal frumos, fascinant și discret care a reușit să supraviețuiască, chiar dacă habitatul îi este din ce în ce mai afectat.

Interviu realizat de Mara Cazacu - Specialist comunicare WWF-România

P.S. Vă invităm să consultați secțiunea Politici Publice, unde găsiți poziția organizației pe diverse sectoare majore (precum energia sau transportul), dar și mai multe informații de context despre politicile de mediu. 
Doneaza
Doneaza