Motivația mea este chiar misiunea WWF: să construim o lume în care oamenii trăiesc în armonie cu natura | WWF

Motivația mea este chiar misiunea WWF: să construim o lume în care oamenii trăiesc în armonie cu naturaCând nu e ”îngropată” în deconturi, rapoarte, proceduri și alte hârtii complicate, Ana Maria Ene face să răsune biroul WWF de râsul ei molipsitor. Îi plac glumele bune, atitudinea deschisă și optimismul și e mulțumită că a găsit toate aceste lucruri la WWF România. Ca fost cercetaș, Ana Maria a căutat și a găsit în WWF acel loc în care să combine competențele ei financiare cu iubirea pentru natură. Experiența din copilărie o ajută și să înțeleagă mai bine care sunt nevoile colegilor ei care merg pe teren și se lovesc de situații complicate, pentru care e nevoie de soluții. Intrăm azi în departamentul Financiar al WWF România ca să cunoaștem pe una dintre specialistele pentru care ziua de lucru se măsoară în tabeluri Excel cu mii și mii de cifre.

De când să lucrezi la WWF și cum te-ai alăturat echipei?
M-am alăturat echipei WWF în noiembrie 2016, după o întâlnire cu reprezentanții departamentelor Financiar și Resurse Umane în care le-am povestit că știu despre Panda înca din copilărie. Timp de aproape 10 ani am făcut parte din Cercetașii României și am avut ocazia să învăț de mică despre respectul și dragostea pentru natură și despre munca WWF pe atunci doar la nivel global.
 
Ce anume din activitatea WWF te inspiră și te motivează cel mai mult?
Motivația mea este chiar misiunea WWF: să construim o lume în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Ca cercetaș am învățat înca de mică să trăiesc în armonie cu natura și să o respect. Mi-aș dori ca toți oamenii să conștientizeze importanța misiunii noastre, copiii să fie mai mult implicați în activități organizate în natură de către profesori și părinți. Mă gândesc aici la activități care să îi învețe și pe picii de la oraș să recunoască  un animal după urmele lăsate sau o pasăre după sunetul unui tril frumos.
 
Vorbind despre natură, care este acel loc special în inima ta unde îți place să te întorci ori de câte ori ai ocazia și ce are acesta special?
Orașul sufletului meu este Brașov. Pot spune cu mâna pe inimă că numai gândul către Brașov deja mă face să fiu mai veselă și să mă încarc cu energie.

Muntele este locul care mă inspiră, locul în care mă reculeg. Îmi este dor de fiecare dată de excursiile din copilărie, de focurile de tabără la poalele muntelui și de cântecele la chitară. Pe Tâmpa și sus, în Poiana Brașov, îmi place să merg să văd cum natura se transformă în fiecare anotimp, cum pădurea își schimbă culorile, cum nuanțele minunate ale cerului sunt diferite, să ascult natura.

De când lucrez la WWF, orașul acesta este și mai aproape de sufletul meu pentru că mai am un loc special de vizitat de fiecare dată când ajung pe Strada Lungă: biroul WWF Brașov.
  
Ce faci tu mai exact în cadrul departamentului Financiar?
Ca în toate organizațiile, departamentul Financiar înseamna bani, “hârtii”, rapoarte. Lucrând în acest departament am reușit să înțeleg mai bine cum se desfașoară proiectele unei organizații care luptă pentru conservarea naturii.

Ce fac mai exact? Păi înregistrările contabile sunt la ordinea zilei, iar rapoartele sunt lunare. Mă ocup de procesarea deconturilor colegilor din teren, a facturilor și, nu în ultimul rând, fac asta cu mult suflet și dedicare pentru că simt că sunt o rotiță care ajuta la îndeplinirea misiunii noastre.
 
Lucrezi direct cu angajaţii și poate nu de fiecare dată sunteți de aceeasi părere. Cum sunt WWF-iștii când sunt puși în situația de a-și susține punctul de vedere?
Din primul moment în care am venit în WWF am fost primită cu caldură și cu brațele deschise.

Comunicarea între colegi mi se pare cea mai importantă în găsirea soluțiilor. Pentru că eu lucrez mai mult cu cifre, mi se pare important să înțeleg activitățile colegilor din celelalte departamente și a colegilor care lucrează în teren, pentru a putea ajunge la un numitor comun.
 
Ce diferențiază WWF de restul locurilor de muncă unde ai mai lucrat?
Este o onoare pentru mine că sunt în echipa WWF și mă bucur să imi aduc aportul la atingerea misiunii noastre. Chiar dacă lucrez din birou, tot timpul îmi este gândul la natură.

Colegii sunt minunați, sar tot timpul în ajutor și sunt mai mereu cu zâmbetul pe buze. Atmosfera destinsă și optimismul echipei face ca fiecare zi petrecută în WWF să fie minunată.
 
Cum alegi să îți petreci timpul liber?
De fiecare dată când am timp liber prefer să trag o fugă la munte, să mă relaxez în natură, să mă bucur de liniste și de peisaje minunate.

De asemenea, îmi place să citesc, uneori să scriu și să particip la ore de dans.
 
Interviu realizat de Mădălina Corciu, Coordonator Comunicare Proiecte WWF-România
Ianuarie 2018
 
	© Daniel Damaschin
Ana Maria Ene
© Daniel Damaschin
Doneaza
Doneaza