Marius și Roli, rangeri la zimbri în Munții Poiana Ruscă | WWF

Marius și Roli, rangeri la zimbri în Munții Poiana Ruscă

rel=
Roland Hauptman, ranger la zimbrii din Munții Poiana Ruscă, și un localnic din Poieni (comuna Densuș), în drum spre Poiana Zimbrilor, locul unde zimbrii petrec două-trei luni după transport pentru a se acomoda la condițiile locale
© Dan Dinu

Zona munților Poiana Ruscă dispune de un patrimoniu natural și antropic foarte diversificat, poienile însorite, culmile împădurite, văile stancoase reprezintă medii naturale în care au trăit zimbri și în care iată că acum s-au întors. Relația mea cu aceste medii dăinuie de când eram mic copil și îmi petreceam viața alături de străbunici și bunici.

Marius, ranger la zimbri în Munții Poiana Ruscă

Marius și Roland (căruia ne adresăm cu numele de alint Roli) sunt rangeri WWF/Rewilding la zimbri, în Munții Poiana Ruscă din Banat. Această zonă a primit toate autorizațiile de funcționare ca zonă de primire a zimbrilor după doi ani lungi de peripeții prin hățișurile administrației publice la toate nivelurile. În fine, în luna mai a acestui an, în Munții Poiana Ruscă au ajuns cu bine primele grupuri de zimbri, care au străbătut sute de kilometri și câteva țări pentru a reveni în România, la o viață în sălbăticie, așa cum îi cade bine speciei și ecosistemului din care face parte și pe care îl susține în nenumărate feluri. Odată cu acest eveniment, Marius și Roli și-au intrat și ei pe deplin în rolul de ranger, după doi ani de așteptare în care s-au îndeletnicit cu întrajutorarea lui Matei și Danu, rangerii din Munții Țarcu (prima zonă de reintroducere a zimbrilor din Banat), și cu pregătirile din teren din zona lor. Cu ocazia Zilei Internaționale a Rangerilor 2018, i-am luat și pe ei puțin la întrebări pentru a vă ajuta să-i cunoașteți mai bine și pentru a le arăta astfel recunoștința pentru munca lor de „la firul ierbii”, fără de care un astfel de proiect nu s-ar putea desfășura, și pentru răbdarea, înțelegerea și sprijinul pe care le-au arătat în cei doi ani de așteptare și așteptări (iată, nu deșarte). În cazul lui Marius, acest sprijin include și faptul că a pus la dispoziția inițiativei noastre un teren de circa 50 ha.

Trebuie să menționez că în afară de activitățile de ranger, Marius și Roli sunt niște oameni extrem de activi și harnici, Marius fiind fondatorul și președintele unei asociații locale foarte cunoscute în zonă (Asociația Proprietarilor de Păduri și Pășuni „DEMSUȘ”), iar Roli fiind membru în această asociație, și nu doar pe hârtie, ci cu adevărat, implicându-se în tot ceea ce e necesar în realizarea, împreună, a scopului acestei entități. După cum îmi povestea Marius, care este foarte mândru de ceea ce au întreprins până acum în această formulă și care poate fi dată ca exemplu de mobilizare locală în folos comun, scopul asociației este „a asigura o gospodărire comună a suprafețelor de pădure, pășune împădurită, fânețe și alte terenuri cu vegetație forestieră pe care membrii le dețin în proprietate, prin desfășurarea unor activități de interes general, local și de grup, facilitând accesul la resurse private și publice”. Marius, Roli și ceilalți colegi din asociație se luptă pentru chestiuni „grele” ca cererea intrării în legalitate prin relații contractuale între proprietarii de terenuri și persoanele juridice care doresc să desfășoare orice tip de activitate pe aceste proprietăți private; conservarea biodiversității, în special a faunei de interes cinegetic și piscicol, a peisajului și integrității pădurilor; realizarea de planuri de management pe termen lung a acestor proprietăți cu păduri, pășuni și fânețe.

În timpul liber, Marius își cultivă pasiunile, printre care creșterea câinilor de rasă (rasa foxterrier sarmos), turismul, fotografia și offroad-ul, iar Roli se ocupă cu agricultura, inclusiv cu creșterea animalelor. Veți „vedea” în micul interviu de mai jos, care nu a fost deloc cosmetizat,  că ei vorbesc apăsat de dragostea și responsabilitatea față de natură, se simte atașamentul lor pentru întreg universul de la țară în care au crescut, dar și hotărârea de a lăsa acest univers mai departe măcar în starea în care se găsește. Cine îi va întâlni și personal, va putea să observe toate aceste lucruri stând la povești sau mergând pe coclaurile densușiene, pe care le cunosc ca în palmă.

De când ești implicat ca ranger în inițiativa de readucere a zimbrului pe plaiurile de altă dată? Și cum ai primit propunerea de a îndeplini acest rol?

Marius: Sunt implicat ca ranger din ianuarie 2016. A fost o idee comună de a prelua acest rol.

Roli: Am început colaborarea cu aproape 2 ani în urmă. Am primit propunerea din partea lui Marius, eu fiind membru de ceva timp al Asociației Demsuș, în care m-am implicat de mai multe ori, în diverse acțiuni. Înainte de a fi ranger am lucrat în jur de 10 ani în Germania, în domeniul forestier. În timpul petrecut acolo mi-am dat seama de potențialul României în ceea ce ține de viața sălbatică și nevoia de conservare și sunt bucuros că pot să ajut prin aportul meu la acest proiect.

[În ianuarie 2016, inițiativa WWF și Rewilding Europe de readucere a zimbrilor pe plaiurile mioritice a obținut finanțare pentru 5 ani din partea Uniunii Europene, prin programul LIFE, iar transporturile anuale de zimbri astfel finanțate se derulează în cadrul proiectului „Acțiuni urgente pentru refacerea populațiilor de zimbri în România”]

Cum arată o zi din viața ta, ca ranger?

M: Majoritatea activităților se desfășoară în mijlocul naturii: preocuparea mea este îndeplinirea tuturor responsabilităților de teren pentru reintroducerea în sălbăticie a acestei specii emblematice, Bison bonasus. Verific regulat starea zimbrilor, atât pe teren, cât și pe platformele noastre de monitorizare online. Efectuez acțiuni de patrulare în zona țarcurilor, dar și în afara lor. Sesizez organelor competente activități ilegale identificate pe teren, pentru a lua măsurile necesare. Particip la promovarea inițiativei noastre în zona în care se implementează (de exemplu, la diverse întâlniri organizate cu comunitățile locale). Colectez date din teren pe care le transmit echipei extinse de proiect. Particip la acțiunile de eliberare a zimbrilor și la achiziționarea hranei necesare zimbrilor în sezonul rece, când este nevoie de hrană suplimentară.

Care sunt principalele lucruri pe care le-ai învățat de când ai devenit ranger?

M: Am învățat să lucrez îndeaproape cu aceste animale și să interacționez cu mediile în care trăiesc. Zona munților Poiana Ruscă dispune de un patrimoniu natural și antropic foarte diversificat, poienile însorite, culmile împădurite, văile stancoase reprezintă medii naturale în care au trăit zimbri și în care iată că acum s-au întors. Relația mea cu aceste medii dăinuie de când eram mic copil și îmi petreceam viața alături de străbunici și bunici; de atunci am crescut mai multe rase de animale domestice și am practicat agricultura. De atunci iubesc animalele și natura. Iar de când am devenit ranger, sentimentul meu de responsabilitate pentru natură a crescut, implicit pentru protejarea speciei zimbru.

R: Am învățat că natura are nevoie de noi și noi de natură. Crescând la țară și mai târziu lucrând în străinătate, în pădure, consider că am petrecut suficient timp în natură să văd bune și rele și să consider necesară protejarea naturii.

Un moment de bucurie deplină și unul de cumpănă sau de dificultate din toată povestea asta, de când a început?

M: Un moment de bucurie: reintroducerea primului exemplar din specia zimbru în țarcul de la Poieni, anul acesta. Nu am trăit până acum un moment de dificultate sau de cumpănă.

R: Un moment de bucurie a fost când am primit vestea că au fost emise autorizațiile de mediu pentru a putea demara proiectul și în zona noastră. Momente de cumpănă pot apărea zilnic, dar trebuie să le depășim.

Ce îți place sau te fascinează cel mai mult la zimbri?

M: Îmi place această specie datorită importanței și istoricului ei, prin amprenta pe care o lasă în natură și totodată prin îmbogățirea faunei locale.

R: Sunt animale ce inspiră putere și ne fac mai încrezători în reușita proiectului.

Un lucru fain despre zona Densuș pe care ar trebui să îl știe oamenii (în afară de obiectivele turistice care se găsesc în toate ghidurile)

M: Oamenii ar trebui să cunoască despre zona Poieni preocuparea înaintașilor noștri, implicarea lor față de creșterea animalelor, respectarea mediului natural. Acestea mă obligă să continui, să îndeplinesc și voința lor și, prin prezent, să asigur un viitor pentru generația următoare.

R: Vă invităm să vizitați comuna și să descoperiți voi lucrurile frumoase! :)

Interviu realizat de Mara Cazacu, Senior Communcations Officer WWF-România, cu ocazia Zilei Internaționale a Rangerilor
Iulie 2018

© Marius Gârdean/WWF-România
Marius Gârdean, ranger la zimbri în Munții Poiana Ruscă
© Marius Gârdean/WWF-România

© Costas Dumitrescu
Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa și este clasificat din punct de vedere științific ca specie vulnerabilă, populația liberă numărând circa 2.000 de exemplare. Zimbrul este erbivor și ajută la menținerea unor peisaje mozaicate, cu ochiuri de pădure, la regenerarea florei de pe pajiști și la menținerea coridoarelor între ariile naturale, lucru care este benefic și pentru alte specii de animale sălbatice ce au nevoie să se deplaseze pe distanțe mari (ex. carnivorele mari). Zimbrul din imagine a fost reintrodus în mediul natural din Munții Țarcu, de către WWF-România și Rewilding Europe împreună cu Primăria Armeniș, în cadrul inițiativei de refacere a populației de zimbri sălbatici din această regiune, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE.

Peisaj rural în zona localității Poieni, comuna Densuș
© Dan Dinu

Roli la construirea țarcurilor din Poiana Zimbrilor, în apropiere de localitatea Poieni, comuna Densuș, în primăvara anului 2018

Vedere din Poiana Zimbrilor înspre Munții Retezat