Despre drumurile deschise de voluntariat și experiențe memorabile în echipa WWF | WWF

Despre drumurile deschise de voluntariat și experiențe memorabile în echipa WWFCând o asculți pe Mariana vorbind despre voluntariat, oamenii și locurile care i-au rămas în suflet nu ai cum să nu te lași purtat în povestea ei de vocea blândă și plină de pasiune.
În cei peste trei ani de când s-a alăturat echipei Panda a trăit momemte inedite, mai ales pe teren în cele două zone de resălbăticire a zimbrilor în Carpații de Sud-Vest ca parte a proiectului Life Bison. 

Care este povestea ta in lumea voluntariatului și a organizatiilor nonguvernamentale?
Am început să fac voluntariat în 2007 când eram în anul 3 de facultate (Drept, Universitatea Transilvania Brașov). Clubul din Brașov al Asociației Pro Democrația avea un program de internship la care am aplicat și așa a început totul. Cu Pro Democrația am învățat și descoperit ce însemnă democrația și cât este ea de importantă, drepturile omului și cum să le aperi, implicarea și activismul civic, politica și relația cu administrația publică locală și centrală. Tot aici am descoperit importanța unui proces electoral corect și cum se desfășoară alegerile în diverse colțuri ale lumii. Astfel, am participat la misiuni de monitorizare ale alegerilor organizate de APD, ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations), Comisia Europeană sau Peace Corps atât în România cât și în Kosovo, Ucraina, Uganda și Irak. Deși în ultima perioadă nu am mai participat în astfel de misiuni, m-am alăturat Corpului Experților Electorali din România și mă implic ca și președinte secție de vot. Pro Democrația este locul în care m-am format, am crescut, am învațat iar drumul meu a pornit de la voluntar la angajat pentru ca mai apoi, anul trecut să fiu aleasă de membri clubului Brașov în Consiliul Director.
Voluntariatul și implicarea în organizațiile nonguvernamentale nu a însemnat doar Pro Democrația. Fundația Agapedia România a fost locul în care am descoperit importanța educației pentru o viață mai bună, am lucrat cu grupuri dezavantajate și am navigat alături de colegi prin labirintul domeniului social din România.
Nu în ultimul rând, se adaugă APD-ului și Agapediei, Centrul de Voluntariat din Brașov.
Centrul de Voluntariat din Brașov înseamnă pentru mine prietenie, echipă, implicare și sprijin necondiționat. Aici am descoperit că natura are nevoie să fie protejată, am participat la prima mea acțiune de ecologizare și tot aici, am avut prima tangență cu WWF și cu Ora Pământului. Nu m-am gîndit însă că WWF va fi o parte mult mai importantă din viața mea.
 
Ce te-a adus la WWF?
M-am alăturat echipei WWF acum 3 ani, în ianuarie 2016. O prietenă bună care lucra de câțiva ani într-o organizație de mediu ce avea biroul lângă WWF Brașov, m-a sunat într-o zi să îmi spună că WWF începe un proiect de reintroducere zimbri și că își extind echipa din Brașov. Îmi amintesc că mă întorsesem dintr-o misiune de aproape 2 luni din Ucraina, unde fusesem repartizată în regiunea Harkov (Kharkiv), chiar la graniță cu Rusia. Începînd cu 2014 (anexarea Crimeei la Federația Rusă și intervenția armată în Ucraina), Ucraina traversează o perioada zbucuimată cu multe conflicte.
Toată experiența de la final de 2015 a fost marcantă pentru mine și mă pusese mult pe gânduri. Îmi doream o schimbare, iar oportunitatea de a mă alătura WWF a fost neașteptată. Nu aveam multe speranțe că voi fi selectată însă am decis să aplic pentru postul disponibil și să îmi încerc norocul astfel că, iată-mă aici 50 de zimbri și 3 ani mai târziu. Se pare că nimic nu e întâmplător în experiența mea cu WWF deoarece de zimbri mă leagă copilăria petrecută în Vânători Neamț, nu foarte departe de rezervația de zimbri.
 
Un moment pe care ți-l amintești cu drag în acești ani de lucru în proiectul Life Bison este…
Sunt multe multe momente de care îmi amintesc cu drag…prima data când am ajuns în zona Poieni și sentimentul de acasă pe care îl trăiesc ori de câte ori ajung în Densuș, prima ieșire cu colegii pe teren, zăpada până la genunchi, vinarsul și urmele de animale, balul izmenelor din Armeniș, caii sălbatici din munții Rodopi (Bulgaria), locul de hrănire al vulturilor și toate momentele în care am putut să mă bucur de frumusețea naturii.  
Totuși, există un moment, o experiență mai degrabă ce are legătură cu zimbri și care a făcut ca împlinirea vîrstei de 35 de ani să fie cu adevărat memorabiliă. Nu am suficiente cuvinte care să exprime sentimentele trecute însă putine experiențe pot fi mai memorabile ca sărbătorierea zilei de naștere însoțind un transport de zimbri și asistând la eliberarea lor în natură.
Însă dincolo de experiențe punctuale, mai importanți și memorabili sunt oamenii pe care am avut ocazia să îi cunosc și locurile minunate pe care le-am văzut.
 
Care crezi că sunt ingredientele unei bune colaborari în echipă?
Obiectiv/ misiune comună, expriențe de învățare commune, respect și foarte multă comunicare.
 
Care sunt alte activități care îți stârnesc interesul?
Mă bucur cel mai mult de momentele tihnite, lucrurile făcute încet, fără grabă, gătitul, mirosul cafelei dimineața, călătoriile neplanificate și timpil petrecut cu prietenii.

Material realizat de Bianca Ștefănuț, Communication Officer WWF-România.
 
 
	© WWF
 
	© WWF
"...puține experiențe pot fi mai memorabile ca sărbătorierea zilei de naștere însoțind un transport de zimbri și asistând la eliberarea lor în natură."


(fotografie de la transportul zimbrilor în Poiana Zimbrilor, Densuș © Bogdan Comănescu)
 
	© Mariana Țânțărean
Peștenița - Tăul fără fund - zona Densuș
©Mariana Țânțărean
 
 
	© WWF

"...caii sălbatici din munții Rodopi, Bulgaria."

 
	© WWF

"Mă bucur cel mai mult de momentele tihnite (...) călătoriile neplanificate și timpul petrecut cu prietenii."

Doneaza
Doneaza