Mădălina Corciu: „ Întotdeauna să îți alegi un loc de muncă și o meserie care să sprijine evoluția planetei sau a oamenilor” | WWF

Mădălina Corciu: „ Întotdeauna să îți alegi un loc de muncă și o meserie care să sprijine evoluția planetei sau a oamenilor”Astăzi facem cunoștință cu un om care iubește oamenii, își iubește meseria și iubește ce face la WWF-România. Cu o experiență de 20 de ani de lucrat în companii în diverse tipuri de Comunicare pornind de la relații clienți, comunicare internă, comunicare externă și PR, pâna la comunicare interpersonală, astăzi o descoperim pe Mădălina Corciu, coordonator național comunicare de proiecte în cadrul WWF-România.
Ce înseamnă pentru tine faptul că ești parte din echipa WWF-România? De ce ai ales WWF-România?
În urmă cu patru ani, într-o discuție aparent fără însemnătate, a fost plantată o sămânță care apoi a dat roade. Replica, ce mi-a rămas în minte din acel moment și care nu mi-a dat pace până nu am făcut o schimbare, a fost: ”întotdeauna să îți alegi un loc de muncă și o meserie care să sprijine evoluția planetei sau a oamenilor”. Deși mai rar întâlnit printre colegii mei, eu nu am fost niciodată genul de persoană foarte interesată de problemele de mediu. Acum pot spune că eram chiar ignorantă, însă cumva iubirea de oameni, despre care vorbeam mai sus, tot la WWF m-a adus. Pentru că oamenii nu pot exista fără natură.
De atunci am învățat enorm de la colegii mei și acum încerc să îi învăț și eu pe ceilalți din jurul meu. Este nevoie de multă educație de mediu în țara noastră, dar nu este imposibil. Sunt optimistă că românii vor reuși să devină conștienți de valorile naturii înainte de a fi prea târziu, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea ”țărilor dezvoltate” ale lumii.
 
Ce te motivează în fiecare zi să vii la birou?
În primul rând îmi place foarte mult ceea ce fac și rolul meu, îmi place să lucrez cu oamenii. Iar în echipa WWF România sunt oameni foarte faini, interacțiunea cu ai mei colegi mă umple de energie. Învăț foarte mult aici, de la fiecare din colegii mei. Dacă sunt atentă, fiecare interacțiune devine o lecție și am acumulat foarte multe cunoștințe despre mediu, natură, sustenabilitate. Dar și multe lecții despre mine, care mă ajută în timp să fiu un om și un profesionist mai bun.
Cumva mă motivează și provocarea de a ne atinge obiectivele cu resurse limitate. Asta ne obligă permanent să fim creativi, să găsim soluții noi pentru provocările noastre și nu intervine rutina. Este un dinamism fantastic și cred că e primul loc de muncă în care după trei ani simt că nu sunt la capăt de drum, că mai am înainte multe provocări care să mă „stârnească”.
Și nu în ultimul rând pentru mine este motivant să știu că rezultatul muncii noastre ca echipă nu este doar un salariu lunar pentru mine și un profit pentru acționarii companiei, ci construim ceva pe termen lung pentru noi toți, pentru oameni și planetă. 
 
Dacă ar fi să faci un top trei a lucrurilor care îți plac cel mai mult în ceea ce faci, care ar fi acestea și de ce?
Îmi place foarte mult să ma implic în motivarea și dezvoltarea colegilor din echipă și apoi să observ cum de la an la an fiecare se auto-depășește.
Îmi place să găsesc soluții noi pentru probleme vechi.
Îmi place munca noastră de a convinge oamenii și organizațiile să își schimbe atitudinea față de problemele de mediu, săîși îmbunătățească comportamentul în viața de zi cu zi, asftel încât să diminueze impactul asupra resurselor planetei.
 
Care este cea mai mare provocare din poziția de Coordonator comunicare de proiecte?
Realizarea unei congruențe între atingerea obiectivelor de comunicare ale proiectelor (și ne referim aici în primul rând la proiecte finanțate de Comisia Europeană) și strategia de comunicare a organizației WWF România.
 
Esti mama a trei copii frumoși. Care crezi ca este cel mai bun mod în care îi faci să îți amintească de natură și să se implice în protejarea ei?
Cred că educația se poate face cel mai bine prin puterea exemplului. Faptul că noi, adulții, schimbăm ceva în comportamentul nostru și explicăm apoi de ce facem acest lucru, automat acest comportament va fi însușit și de copiii noștri. Copiii se nasc, în general, într-o conexiune mult mai puternică cu tot ce este natural și de cele mai multe ori noi ar trebui să fim atenți și să învățăm de la ei.
Îmi aduc și acum aminte cu drag întrebarea pe care băiatul meu mi-a pus-o imediat ce am intrat pe ușă, după prima zi de lucru la WWF: ”Mami, ce animale ai salvat azi?”.

Interviu realizat de Ioana Cenușă, Senior Specialist Comunicare, WWF-România.
 
 
	© WWF
© WWF
 
	© WWF

Îmi place foarte mult ceea ce fac și rolul meu, îmi place să lucrez cu oamenii. Iar în echipa WWF România sunt oameni foarte faini, interacțiunea cu ai mei colegi mă umple de energie. Fiecare interacțiune devine o lecție și am acumulat foarte multe cunoștințe despre mediu, natură, sustenabilitate. Dar și multe lecții despre mine, care mă ajută în timp să fiu un om și un profesionist mai bun.

 
	© Daniel Damaschin
© Daniel Damaschin
Doneaza
Doneaza