"Una dintre rotițele care se luptă să lase o moștenire oamenilor si naturii" | WWF

"Una dintre rotițele care se luptă să lase o moștenire oamenilor si naturii"Ioana este unul din membrii de bază ai echipei de comunicare WWF, însă de foarte multe ori, noi, colegii ei din întreaga țară, o știm ca fiind mult mai mult decât atât: o persoană incredibil de atentă și talentată în "planificările și organizările" pe care și le asumă, un coechipier gata să te ajute oricând și o fată dedicată cauzelor WWF.

- Cum de a ajuns o fată ca tine, cu rădăcini din Maramures și Cluj, chiar în București?

 

Se spune că sunt necunoscute căile Domnului și chiar așa sunt. Mereu am vrut să mă autodepășesc, într-un mod chibzuit, este adevărat, și în permanență mi-am dorit tot mai mult de la ceea ce am avut, iar Bucureștiul acum 10 ani părea cea mai bună idee.

 

- Cu ce te ocupi mai exact, acum, în 2018?

 

Acum, chiar luna aceasta, se împlinesc 7 ani de când am început și continui frumoasa și provocatoarea călătorie WWF. Am pornit ca simplu voluntar Earth Hour și ușor-ușor am urcat fiecare treaptă până am ajuns unul dintre micuții panda din echipa de comunicare din România. Practic, sunt principalul comunicator care tratează subiectele de freshwater sau ape dulci (lunca Dunării Inferioare și Delta Dunării), însă în ultimii ani am reușit să acopăr cu succes și subiecte care țin de zone ale WWF-România din Maramureș sau Podișul Hârtibaciului, Colinele Transilvaniei. Și să nu uităm că sunt și cea care ține legătura cu cei care își doresc să devină voluntari WWF-România în calitate de coordonator voluntari.

 

- Dacă ar fi să îți reîncepi cariera la WWF, ce ai face diferit? Ai merge într-o altă direcție sau ai adopta un alt stil de lucru?

 

Cred că ceea ce am făcut în toți acești ani mă definește și nu aș schimba nimic. „Ardelenismul” meu mi-a fost unul din aliații care mi-a susținut în permanență munca. Răbdarea și, uneori, smerenia mi-au oferit cadrul să le duc pe toate la bun sfârșit, să îmi găsesc drumul și scopul într-o organizație dinamică în care este foarte greu să te plictisești.

 

- Ce te face să te ridici dimineața din pat?

 

Sincer, în zilele de iarnă îmi este foarte greu să ies din pat de la căldură, însă cred că responsabilitatea este cea care mă ține în priză mai mult decât orice. Apoi urmează dragostea de oameni, de natură cu tot ceea ce reprezintă ea. Uneori îmi este ciudă că nu am mai multe resurse să fac mai multe, să mă implic în cauze mai variate și din alte domenii, nu doar cele legate de conservarea naturii.

 

- Care sunt lucrurile ce îți dau încredere, când începi să lucrezi într-un proiect sau într-un loc nou?

 

Încrederea îmi este dată de experiența pe care am dobândit-o, îmi este dată de oamenii dragi care se bazează pe mine, încrederea îmi este dată de experții și oamenii minunați cu care lucrez și pe care îmi bazez munca 100%. Fără ei, munca mea nu ar avea nicio valoare, fără toată cercetarea, munca de teren, inovația cu care încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru natură și oameni deopotrivă. Este incredibil să fii în locul în care sunt și să fii parte din adevărate schimbări.

 

- Care a fost proiectul (evenimentul, activitatea) de care ai fost cel mai puternic atașată?

 

Aceasta este una dintre cele mai grele întrebări la care nu am un răspuns obiectiv. Sunt un om organizat, obsedant de organizat, astfel că evenimentele sunt cele care îmi pun sângele în mișcare, sunt momentele mele de provocare, de creștere, de dezvoltare pe toate planurile. În ceea ce privește proiectele, absolut fiecare proiect în care am lucrat reprezintă o bucățică din mine astăzi; fie că vorbim despre Earth Hour unde anual îmi amintesc de seara aceea ”vânturoasă” din 2011 în fața Ateneului sau că vorbim de minunatele comunități unde am lucrat cu tinerii și copiii de la Confluența Olt-Dunăre sau din situl Natura 2000 Blahnița sau că îmi amintesc de provocările întâmpinate în implementarea proiectului de reconstrucție ecologică de la Mahmudia, experiența maramureșeană sau serile de planificare în fața sobelor din Colinele Transilvaniei, toate acestea și multe altele îmi sunt dragi sufletului și ar fi o nedreptate să fac un clasament al preferințelor.

 

- Ai cumva un citat care te motivează atunci când ți-e greu, în ceea ce faci?

 

Am multe citate și nu toate foarte ortodoxe ☺ , însă dincolo de ele, cred cu tărie că nimic nu este întâmplător și fiecare provocare vine la momentul și cu intensitatea potrivită, ca mâine să devin o variantă a mea mult mai bună.

 

- Cum le explici prietenilor și familiei cu ce te ocupi la WWF? Încearcă să folosești o singură propoziție pentru a rezuma:

Prin munca mea la WWF sunt una dintre rotițele care se luptă să lase moștenire viitorului nostru și al generațiilor care vor urma, o lume în care omul să mai aibă șansa să trăiască în armonie cu natura.

 

- Cu siguranta ai avut parte și de momente amuzante, în toți acești ani petrecuți aici. Îți amintesti de una sau două astfel de întâmplări?

 

Chiar în timp ce răspundeam la întrebarea cu proiectul favorit mi-am amintit de un moment care cred că umple și descrie cel mai bine munca noastră în teren. Era undeva în primăvara anului 2014, în situl Natura 2000 Blahnita (Mehedinți), acolo unde împărțim custodia cu prietenii de la SOR (Societatea Ornitologică Română). Obișnuiam să stau câte o săptămână în fiecare lună în cele cinci comunități în care lucram la acea vreme și m-am intersectat cu un coleg ornitolog care făcea monitorizarea speciilor și habitatelor din zona protejată. După o zi în comunitate, spre seară ne-am retras la monitorizare, pe teren. Eram rupți de foame, nemâncați de dimineața și ghici care a fost soluția? Ei bine, am mers la brutăria satului și am luat o pâine mare, rotundă aburindă, am mers apoi la magazinul satului și am luat suficiente fire de cabanos, ne-am retras pe câmp acolo unde am mâncat cu cea mai mare poftă în fața soarelui la apus. Crede-mă, a fost cea mai bună masă din lume!

Mai multe despre munca Ioanei găsiți și aici, pe blogul WWF-România.
 
Interviu realizat de Ștefan Văsuțiu, Specialist comunicare WWF-România.
 
	© Sorin Cenusa
Ioana Cenusa - Senior Specialist Comunicare la WWF-Romania
© Sorin Cenusa

Fiecare provocare vine la momentul și cu intensitatea potrivită, ca mâine să devin o variantă a mea mult mai bună.

 
	© Sorin Cenusa
Ioana Cenusa la Festivalul Rowmania
© Sorin Cenusa
Doneaza
Doneaza