Lunca Dunării, pescuitul sportiv și armonia cu natura astăzi cu Eugen Plop | WWF

Lunca Dunării, pescuitul sportiv și armonia cu natura astăzi cu Eugen PlopSăptămâna aceasta este una importantă pentru tot ceea ce înseamnă ape și lunci; mâine, 2 februarie, se sărbătorește în întreaga lume Ziua Internațională a Zonelor Umede. Această zi marchează data adoptării Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională în orașul iranian Ramsar. Un moment numai bun să ne întoarcem atenția spre aceste zone, spre beneficiile pe care ni le oferă, fie că vorbim despre atenuarea efectele negative ale schimbărilor climatice, protecția împotriva inundațiilor, purificarea apei, sursa de hrană, lemn și biomasă, locuri de muncă și de recreere, fie că vorbim despre ceea ce putem face noi pentru conservarea acestor zone atât de valoroase. Iar în această săptămână nu se putea să nu stăm de vorbă cu unul dintre membrii echipei de ape dulci din cadrul WWF-România, și anume Eugen Plop, biolog ca formare, însă asistent în cadrul departamentului.
Eugen, te rog să ne vorbești un pic despre pregătirea ta în domeniu.

Sunt unul dintre membrii echipei de ape care nu s-a născut sau crescut propriu-zis în lungul Dunării, ci pe malul Dâmboviței, în București. Cu toate acestea mereu am fost pasionat de aceste zone de luncă, astfel că mi-am îndreptat atenția și interesul spre sfera aceasta prin pregătirea mea universitară. Așadar, am absolvit Facultatea de Piscicultură din cadrul USAMV București și Facultatea de Biologie - Universitatea din București. În prezent, sunt masterand la Managementul Integrat al Capitalului Natural în cadrul Facultății de Biologie, Universitatea București.  

Ești de apoape un an parte a echipei noastre. Spune-ne un pic cu ce te ocupi în cadrul WWF.

Lucrez în cadrul departamentului de ape dulci, fiind parte a echipei care atinge subiectul reconstrucției ecologice a Luncii Dunării  în zona Gârla Mare, plus ofer sprijin în gestionarea celor necesare în ceea ce privește administrarea custodiei ariilor protejate.

Ce îți place cel mai mult în ceea ce faci zi ce zi aici?

Sunt unul dintre oamenii căruia îi place să ia contact cu ”obicetul muncii”, în cazul meu, cu natura, cu ceea ce ce este de fapt stăpânul nostru al tuturor. Îmi place să descopăr zonele în care lucrăm, să văd potențialul de conservare în fiecare zonă. Îmi placă să interacționez cu oamenii, să le ascult punctul de vedere și să încercăm să găsim cea mai bună cale atât pentru oamenii care trăiesc în zonele în care lucrăm, dar și pentru natura care până la urmă le oferă traiul de zi cu zi.

Toata lumea care te cunoaște știe că ești un priceput pescar sportiv. Cum se împacă munca de conservare a naturii și pescuitul? Poți să fii un pescar cinstit?

Pescuitul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri prin care omul a reușit să își procure hrana din natură. Vremurile s-au schimbat însă, iar această îndeletnicire și-a lărgit utilitatea, ajungând  o modalitate de recreere și de a fi în mijlocul naturii. Consider că noi, pescarii sportivi, ar trebui să fim mai preocupați de sănătatea ecosistemelor acvatice sau apelor și totodată mult mai responsabili în ceea ce privește dimensiunile și cantitatea peștilor cu care plecăm acasă. Asta să nu mai spun cât de important este să lăsăm locul unde am pescuit mai curat sau la fel de curat cum l-am găsit.

Dacă ai putea descrie o zonă de luncă, zonă umedă cum îi spun specialiștii, perfectă, cum ar trebui să arate ea într-o lume în care oamenii trăiesc în armonie cu natura?

În opinia mea, o zonă umedă perfectă ar fi Lunca Dunării din perioada lui Grigore Antipa, în care încă exista o comuniune între om și natură. Peisajul să fie dominat de bălți cu nuferi, canale, stuf și alte plante acvatice, păduri galerii, zone de reproducere pentru pești și casă pentru numeroase specii de păsări, iar omul să se bucure de toate acestea prin activități sustenabile și prietenoase cu natura, cum ar fi tursimul sau pescuitul responsabil.

Interviu realizat de Ioana Cenușă, Senior Specialist comunicare, WWF-România
 
 
	© Doru Oprișan
Sturionii WWF la Dâmbovița Smart River
© Doru Oprișan
Doneaza
Doneaza