Educația de mediu sub drapelul Panda, prin ochii luminoși ai Cătălinei Murariu | WWF

Educația de mediu sub drapelul Panda, prin ochii luminoși ai Cătălinei MurariuCătălina coordonează departamentul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă și deține două diplome de toată frumusețea în științe politice și media. Voluntariatul a făcut parte din viața ei dintotdeauna, iar dacă o întrebi de pasiuni, răspunsul ei va trimite întotdeauna la natură.

De ce WWF-România?


Am fost fan WWF cu mult timp înainte de a lucra aici, așa că nu-mi imaginez un alt loc în care mi-aș dori mai mult să fiu, din punct de vedere profesional. Motivul este acela că, dincolo de misiunea foarte seducătoare a organizației de a “crea un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura”, WWF are o abordare echilibrată, de substanță, conectată la realitățile lumii în care trăim, orientată către soluții și către colaborare. În plus, lucrez cu și pentru natură, lucrez cu și pentru copii, colegii mei sunt oameni luminosi și pe drapelul nostru îl avem pe Panda. Cum să nu-ți placă?

Care este elementul specific activității de dezvoltare a educației de mediu în România care te stimulează și te motivează cel mai mult?

Din ceea ce face WWF în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă, cel mai mult mă motivează componenta de “cetățenie activă” (sau “empowerment”). Ce înseamnă asta? Înseamnă că tinerii și copiii implicați în programele noastre sunt pregătiți să ia initiațiva în ceea ce privește mediul și un stil de viață resposabil. E o abordare a educației care trece dincolo de “a ști” către “a trăi” și “a face”. Misiunea noastră este să îi stimulăm să facă schimbări reale în viețile lor și ale comunităților lor.

De asemenea, e foarte important pentru noi să aducem tinerii cât mai aproape de natură, din toate punctele de vedere – intelectual (să o înțeleagă), emoțional (să o iubească) și fizic (să o experimenteze direct). Astfel, oricând e posibil, suntem afară!

O întâmplare din proiectele cu elevii/liceenii/studenții care ți-a rămas întipărită în memorie.

Sunt multe – te inspiră și te energizează fiecare întâlnire cu tinerii! Îmi place mult când se omogenizează grupul într-o tabără sau la un atelier și simți că s-au topit toate barierele de vârstă (uneori amestecăm elevi cu profesori, studenți cu copii), de statut, de cultură. De pildă, în programul “Școli Europene pentru o Planetă Vie” avem copii din toate țările fostei Iugoslavii. Și atunci când acești copii îți spun că ”deși țările noastre au fost în război una cu cealaltă, noi copiii tot putem fi prieteni grozavi” – atunci știi că ai facut o treaba bună!

Și mai sunt momentele de conectare totală cu natura. Creăm deseori momente de liniște în natură (mai greu la 12-16 ani) și ascultăm un pârâu cum curge sau privim stelele întinși în iarbă.
Și mai sunt veștile despre proiectele copiilor - când au fost invitați în Parlamentul Croației, când i-a susținut Novak Djokovic, când le-au ținut lecții părinților despre mancarea sănătoasă, când au avut inițiative de lobby la nivel local, când iți spun că și-au schimbat alegerea de carieră datorită participării în programele WWF.

Care sunt ambițiile tale pe termen lung pentru activitatea de educație a organizației WWF-România?

Să scoatem cât mai mulți copii afară din casă și să-i vedem activi. Să ne facem cât mai mulți “aliați”, prin programe de formare pentru profesori, pentru multiplicatori. Ne dorim ca educația pentru dezvoltare durabilă să ocupe un loc mai important în educația formală și non-formală. Și încet-încet să fim martori la formarea de noi generații responsabile.

3 cuvinte care te descriu.

Umor, energie și un bob de idealism.


Interviu realizat de Mara Cazacu, Specialist comunicare WWF-România
Doneaza
Doneaza