Despre economie verde și frumusețea României tihnite alături de Cora | WWF

Despre economie verde și frumusețea României tihnite alături de CoraUn om frumos al mării prins în vria tumultoasă a Bucureștiului, Cora Gheorgiu este specialistul în economie verde în cadrul WWF-România. Preocuparea pentru natură a apărut timpuriu, încă de când a fost voluntară Mare Nostrum în Constanța în timpul adolescenței, ceea ce a dus firește spre o pregătire academică în biologie și spre ani de lucru în sprijinul protejării naturii.
Când a început experiența ta WWF? Cum și cu ce te ocupi în cadrul organizației?

Experiența cu WWF a început acum 3 ani când am aplicat pentru poziția de green economy officer în cadrul unui proiect foarte drag mie, dar și foarte complex (Natura în Deciziile Publice, parte a procesului MAES – Mapping and Assessment of Ecosystems and their Services). Țin minte că la interviu am fost întrebată ce părere am despre proiectul pentru care urma să lucrez, proiect care cuprindea printre altele evaluarea seviciilor ecosistemice. Eram foarte încântată, aceasta fiind practic prima ocazie de până atunci de a lucra cu conceptul de servicii ecosistemice, concept pe care îl abordasem în lucrarea mea de licență. Întrebarea era formulată cam așa: Do you think this is your cup of tea? And it was exactly my cup of tea!

Cum ai descrie în câteva fraze simple „economia verde”?

Economia verde este o economie viabilă din punct de vedere economic,  echitabilă din punct de vedere social reducând în același timp riscul de mediu. Pe scurt, economia verde asigură bunăstarea oamenilor ținând cont de limitele ecologice ale planetei.

De ce ar trebui lumea să pună mai mult accentul pe economia verde?

Oamenii ar trebui în primul rând să fie  conștienți de faptul că trăiesc pe o planetă cu resurse finite și că de aceste resurse depind atât ei (adică noi), cât și generațiile viitoare. Modelul prezent de dezvoltare economică este unul care nu ține cont de aceste caracteristici esențiale. Ca sa dau un exemplu simplu, practic ce facem noi acum este să ne cheltuim salariul în prima săptămână și apoi să facem un împrumut la bancă pentru a ne acoperii cheltuielile până la sfârșitul lunii. Tranziția către noul model de economie, cel al economiei verzi, nu este una ușoară, deoarece cere schimbarea unei paradigme, schimbarea unor mentalități, dar este la fel de necesară ca aerul pe  care îl respirăm.

Ești o persoană activă căreia îi place să descopere locuri aproape de natură și de comunități. Care este comunitatea cea mai faină pe care ai descoperit-o lucrând la WWF și de ce?

Nu cred că aș putea nominaliza o comunitate anume. Oamenii sunt frumoși oriunde în România, nu trebuie decât să îi descoperi. Cu cât petreci mai mult timp cunoscând oamenii cu atât te îndrăgostești mai tare de ei, de poveștile lor și de locurile în care trăiesc. Cred ca oamenii pun amprenta lor pe loc în aceeași măsură în care și locul pune amprentă pe oameni. Cred că cel mai mult îmi place modul armonios în care oamenii (și aici mă refer în mod special la cei ce trăiesc în zonele rurale) trăiesc și se relaționează cu natura, respectul pe care aceștia îl au pentru natură. În aceste zone (de multe ori uitate de lume) omul nu se comportă ca o specie invazivă, acești oameni ar trebui să fie modelele noastre, de la ei ar trebui să învățăm.

Cum arată locul în care Cora își găsește liniștea și își încarcă bateriile?

Deși apreciez orice bucățică de natură care îmi iese în cale (fie că este un petec de iarbă în mijlocul Bucureștiul sau o pădure seculară) cred că cel mai mult mă liniștesc când privesc marea, când îmi liniștesc ochii la orizont, când simt briza răcoroasă și mirosul de alge.

Interviu realizat de Ioana Cenușă, Senior Specialist Comunicare, WWF-România.
 
	© Cora Gheorghiu
© Cora Gheorghiu

Oamenii ar trebui, în primul rând, să fie  conștienți de faptul că trăiesc pe o planetă cu resurse finite și că de aceste resurse depind atât ei (adică noi), cât și generațiile viitoare.

Cora Gheorghiu

 
	© Cora Gheorghiu
© Cora Gheorghiu
Doneaza
Doneaza