Oameni, Colinele Transilvaniei, eco-educație și cum poți asculta și simți natura | WWF

Oameni, Colinele Transilvaniei, eco-educație și cum poți asculta și simți naturaCarmen, sufletul petrecerilor și al întrunirilor, un adevărat argint viu plin de energie faină, face parte din familia WWF din anul 2010 atunci când s-a alăturat echipei vesele din biroul Brașov pentru realizarea planului de management a celei de-a doua arii protejate din România după Delta Dunării, Podișul Hâtibaciului. Orașul ei natal este al treilea oraș din România ca suprafață, Săcele, acolo unde s-a reîntors după ce a absolvit ecologia la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. De mică a prins drag de păduri, în plimbările săptămânale alături de tatăl ei la adunat de fructe de pădure și ciuperci, învățând să asculte și să simtă natura. Astăzi facem cunoștință cu minunata Carmen Pădurean, unul dintre managerii noștri de proiect din zona Transilvaniei.
Dragă Carmen, ce înseamnă pentru tine să faci parte din echipa WWF-România? Ce te motivează zi de zi să vii la birou?

WWF m-a ales. În 2010, când urmam cursurile de master în Expertiza și Managementul sistemelor ecologice am avut norocul să o întâlnesc pe Erika Stanciu (Forest and Protected Areas team leader, la vremea aceea) care a crezut în mine și care mi-a dat posibilitatea să lucrez pentru natură. Mediul ONG în care lucrez mă motivează, deoarece crează cultura dezvoltării atât profesionale, cât și personale. Sunt onorată, fără niciun gând de ipocrizie, că sunt la WWF, că am avut mentori minunați, care încă mă îndrumă și mă provoacă. Că am colegi de la care învăț. Că pot să sădesc semințe care vor rodi la un moment dat, chiar dacă acest moment dat vine mai târziu.

Care este top trei al lucrurilor care îți plac cel mai mult în ceea ce ai făcut în toți acești 7 ani?

Apoi, vedeți voi, îmi place cam tot ce fac și este greu să fac o prioritizare, dar...
Podișul Hârtibaciului, Colinele Transilvaniei, ocupă un loc important în munca pe care ai desfășurat-o în cadrul WWF. De ce ar trebui ca cei care nu au fost aici, să vină musai?

Este greu de descris în cuvinte, trebuie doar să vină și vor înțelege. Pentru mine este tihna pe care o regăsești în fiecare curbă din Coline, este echilibrul adus de umbra unui stejar vechi de peste 100 de ani, este forța pe care o simți când vezi biserici fortificate ce încă mai străjuiesc satele Transilvaniei de sud-est. Apoi mai este respectul pentru oamenii care au creat aici un nucleu al biodiversității prin practicile lor de a lucra terenurile și pentru flacăra pe care o mențin vie organizațiile care își dedică activitatea menținerii patrimoniului material și imaterial.

Și pentru că sărbătorile de iarnă ne bat la geam, iar tu ai acasă un minunat spiriduș de 3 ani, ce pregătești împreună cu el? Ce locuri din zonă ne recomanzi să nu ratăm de mână cu cei mici?

De când am devenit mamă am regăsit bucuria sărbătorilor și sensul lor. Îi povestesc copilului meu despre ce aduce Moș Crăciun: bunătate, răbdare, generozitate, prilej de întâlnire cu verișoara lui . Am început să reciclăm carton și să pictăm și modelăm împreună podoabe pentru casă și brad. Îi citesc povești, muuulte povești și sper să avem parte și de ceva zăpadă pentru îngerași și oameni de zăpadă. Dacă nu, o ieșire până în pădurea de lângă casa noastră este obligatorie.
În Colinele Transilvaniei pentru sărbătorile de iarnă aș alege zona Rupea-Fiser pentru tradițiile legate de cetele de colindători și zona Agnita pentru mâncare 100% naturală și fără semnal la telefonul mobil. Dar… sunt atâtea locuri frumoase care te reîntorc la sensul vieții încât orice alegere este inspirată. Pentru a putea schița o vacanță de iarnă potrivită fiecăruia, recomand noua aplicație mobilă Colinele Transilvaniei. Acolo veți avea ocazia să faceți cunoștință cu toate activitățile pe care minunata destinatie de eco-turism o oferă vizitatorilor.

Interviu realizat de Ioana Cenușă, Senior Specialist comunicare, WWF-România
 
	© Daniel Damaschin
© Daniel Damaschin
 
	© Daniel Damaschin
Întâlnire producători locali Ilimbav, Colinele Transilvaniei
© Daniel Damaschin
 
	© Cristian Radu, Mihai Eminescu Trust
Alma Vii, Colinele Transilvaniei
© Cristian Radu, Mihai Eminescu Trust
Doneaza
Doneaza