Pădurile din România - un mozaic de specii și vârste, cu un peisaj extraordinar - interviu cu Bogdan Călăraș | WWF

Pădurile din România - un mozaic de specii și vârste, cu un peisaj extraordinar - interviu cu Bogdan CălărașPădurile din România - un mozaic de specii și vârste, cu un peisaj extraordinar - interviu cu Bogdan Călăraș

Bogdan este cel mai nou membru în echipa Păduri la WWF-România. Cum a ajuns să cunoască și să iubească natura, de ce sunt speciale pădurile din țara noastră, ne povestește chiar el, în următoarele rânduri.

 

De unde dragostea pentru natură și pentru pădure?

 

Încă din copilărie, când îmi petreceam vacanțele la bunici, în mărginimea Sibiului, mergeam foarte mult în natură. Mare parte din timp, indiferent de anotimp, mergeam prin pădure, care era foarte aproape de casa bunicilor. Îmi plăcea foarte mult să caut fructe de pădure, ciuperci, să observ păsări și animale. De mic am fost învățat că natura este cea care ne susține existenta, că fără ea nu am putea exista și de aceea ea trebuie apreciată și protejată.

 

Ai știut dintotdeauna ce carieră vrei să urmezi în viață?

Când eram mic nu aveam neapărat o viziune asupra carierei de urmat, lucru absolut normal pentru vârsta aceea. Pe la sfârșitul liceului, mai precis la sfârșitul clasei a 11-a, am rămas cu doua variante - fie să urmez o carieră militară, fie să mă fac inginer silvic. Dar fiind o fire libertină și plăcându-mi mult natura am ales varianta a doua. În plus, nu m-am văzut lucrând tot timpul într-un birou, cu toate că acum cam asta fac datorită jobului - de aceea am vrut să am o muncă în care să am posibilitatea să merg mult în natură.

 

Cum ai ajuns la WWF?

Până să ajung la WWF am lucrat 7 ani în administrația silvică, mai precis la un ocol de regim. A fost o perioadă unde am acumulat destul de multa experiență, însă am simțit nevoia de a face o schimbare în cariera mea pentru că din păcate, la noi, munca într-un ocol, cel puțin pentru moment, nu îți oferă foarte multe posibilități de a progresa și a te dezvolta din punct de vedere profesional. Așă că am început să caut variante unde aș putea să mă dezvolt, să fac și altceva decât lucrurile de rutină - iar după ceva timp s-a ivit job-ul de forest expert la WWF pentru care am aplicat și iată-ma în echipă.

 

Ai vreo pădure preferată?

Nu pot să zic neapărat ca am o pădure preferată. Orice pădure care e bine gospodărită este frumoasă. Având în vedere că am lucrat doar în zona de munte pot spune ca îmi plac foarte mult pădurile din aceasta zonă, în general pădurile de amestec rășinoase cu foioase, din zone inaccesibile, unde natura este lăsată sa-și facă datoria - și pot spune că o face foarte bine.

 

De ce sunt pădurile din țara noastră (sau din Carpați) atât de speciale?

Pădurile din țara noastră sunt speciale din mai multe puncte de vedere. În opinia mea biodiversitatea bine conservată e unul din punctele forte și tocmai din acest motiv se trag foarte multe semnale de alarmă pentru a fi păstrată în continuare. De asemenea, codrii noștri se remarcă printr-un mozaic de specii și vârste care este întâlnit în multe păduri de amestec și care contribuie la un peisaj apreciat de oricine. Speciale sunt și datorită faptului că avem păduri de mai multe feluri, lucru destul de rar pentru alte țări - mă refer la faptul ca la noi în țară, dacă o luam altitudinal, avem păduri din luncile râurilor și a fluviului Dunăre, apoi urmează cele de la câmpie, deal și mai apoi munte.

 

Care crezi că sunt cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii când acuză în stânga și în dreapta că "se taie ilegal, se defrișează"?

Muti oameni sunt duși în eroare de informațiile prezentate de multe ori trunchiat, într-o anumită direcție. Probleme mai sunt, dar nu la scara de acum câțiva ani pentru că lucrurile au început să se miște - avem Wood Traking, avem Inspectorul pădurii etc. Oameni de cele mai multe ori nu se informează din mai multe surse, și de asta profita cei care care au de câștigat de pe urma lor. Se speculează că acesta este un punct sensibil (al tăierilor ilegale) și ca să zic mai pe românește încă e o pâine de mâncat pe acest subiect. Cred ca dacă s-ar face mai multe campanii de informare, li s-ar explica oamenilor despre tăierile ilegale și defrișări, astfel încât ei sa înțeleagă fenomenul, mulți nu ar mai face greșeala de a acuza pentru astfel de practici.
 

Ai participat la actiunea de doborare a recordului penrtu plantarea a unui milion de puieti intr-o singura zi. Ce ne poti spune despre actiune?
A fost o actiune la care au participat multe ocoale silvice, in colaborare cu Garda forestiera, in care se dorea sa se doboare recordul de 1 milion de puieti plantati intr-o singura zi. Si ocolul unde am lucrat eu a participat. Eu raspunzand direct de compartimentul cultura si refacere am organizat aceasta actiune, iar impreuna cu colegii de la ocol si elevii scolii din localitate, cu sprijinul muncitorilor specializati in impaduriri am reusit sa plantam 8000 de puieti intr-o singura zi. A fost o zi importanta pentru noi deoarece am reusit sa contribuim la doborarea recordului, dar mai ales ca am plantat o suprafata afectata in urma cu un an de un incendiu de vegetatie, contribuind astfel la regenerarea unei suprafete de 2 hectare, dar mai ales la initierea si constientizarea copiilor in protejarea padurilor.  

 

În ce proiect ești acum implicat la WWF? Cum decurge o săptămâna (sau o lună de lucru)?

Momentan îmi aduc aportul în mai multe proiecte, mai precis în domeniul de păduri virgine, am fost implicat și în campania Pădurile nimănui și pe certificarea FSC. Fiind la început de drum în WWF, trebuie să trec prin toate ca să văd mai departe pe ce o să mă axez, ce mi se potrivește cel mai bine.

 

O săptămâna de lucru la WWF este în general una plina de provocări, mereu apare ceva nou, o știre legată de păduri, un act normativ nou apărut, o noua oportunitate legata de un proiect sau o chestie inovativă. Astea toate pe lângă ședințele și munca în echipa care este într-o dinamică continuă. Aici nu ai timp să te plictisești sau să spui că totul este o rutină.

 
Interviu realizat de Ștefan Văsuțiu, specialist comunicare WWF-România
Bodgan Calaras - specialist forestier la WWF-Romania 
	© WWF-Romania
Bodgan Calaras - specialist forestier la WWF-Romania
© WWF-Romania

În pădurile noastre, biodiversitatea bine conservată este unul din punctele forte - tocmai din acest motiv se trag foarte multe semnale de alarmă pentru ca această a fi protejată. De asemenea, codrii noștri se remarcă printr-un mozaic de specii și vârste care este întâlnit în multe păduri de amestec și care contribuie la un peisaj apreciat de oricine. Speciale sunt și datorită faptului că avem păduri de mai multe feluri, lucru destul de rar pentru alte țări - mă refer la faptul ca la noi în țară, dacă o luam altitudinal, avem păduri din luncile râurilor și a fluviului Dunăre, apoi urmează cele de la câmpie, deal și mai apoi munte.

 

Bogdan Călăraș

Identificarea unor paduri virgine in judetul Sibiu 
	© WWF-România
Identificarea unor paduri virgine in judetul Sibiu
© WWF-România
Bogdan Calaras 
	© Bogdan Calaras
Doneaza
Doneaza