Antoanela Costea: nicio zi nu este una obişnuită; e tot farmecul muncii noastre | WWF

Antoanela Costea: nicio zi nu este una obişnuită; e tot farmecul muncii noastreAntoanela Costea e unul dintre oamenii care s-au luptat timp de 15 luni cu legea pentru modificarea Codului Silvic. Și nu numai. Antoanela e cu ochii pe website-urile autorităților care afișează proiecte de modificare a legilor și dă refresh neobosit, „scanează” texte de legi, pune informația cap la cap și apoi în perspectivă, până își dă seama ce se pregătește pentru natura din România și pentru viitorul nostru, până la urmă. Pe hârtie, ocupația Antoanelei la WWF este de Project Manager Păduri şi Arii protejate.
Pentru început, vorbește-ne despre tine.

Aş vorbi, mai întâi, despre pasiuni, pentru că de aici a apărut și meseria în care mă aflu. Dacă pasiune însemnă acel ceva care te atrage, fără să poţi explica de ce şi la care te-ai întoarce oricând fără să ştii de ce, atunci pasiunea mea e muntele. Cu greu m-aş putea numi alpinist, mai degrabă sunt un drumeţ căruia îi place, fără doar şi poate, atât pe culmile însorite, cât mai ales prin pădurile umbroase, exact în sânul naturii ţărişoarei noastre, pe care n-aş schimba-o cu alta.

Munca m-a dus tot în direcţia naturii. După ce am absolvit un liceu de informatică, de-a lungul căruia am bătut în lung și în lat Munţii Apuseni, că-mi erau aproape de casă, am experimentat ştiinţele mediului vreo 6 ani (4 de licenţiat nu mi-au satisfăcut setea de natură şi am mai aprofundat, cu încă vreo 2, la master, pe băncile universităţii Babeş&Bolyai), prilej cu care am bătut şi restul munţişorilor plaiului mioritic. În tot acest timp, voluntariatul s-a numărat printre activitățile mele preferate.

De ce ai ales WWF?

Din aceeaşi pasiune pentru natură şi pentru crezul că se poate face totuşi ceva în ţara noastră, precum spunea marele Ghandi: „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”; de altfel, am regăsit oarecum vorbele sale într-o altă exprimare, a unuia dintre membrii fondatori WWF, Sir Peter Scott: „Nu putem salva tot ce ne-am dori, dar dacă ne implicăm, cu siguranţă vom reuşi să salvăm mult mai mult decât dacă am renunţa”.

Cum arată o zi obișnuită de lucru ?

Obişnuiesc în fiecare zi să plec spre birou cu lista: ce este urgent astăzi, prioritar, mai puţin prioritar ... şi uneori chiar „prioritar ieri” ! Însă, în fiecare zi, lista ajunge să fie atinsă, abia după ce rezolv cele mai mari urgenţe apărute până să ajung la birou.

Nici o zi nu este una obişnuită; e tot farmecul muncii noastre.

Trebuie să ai o zi sau un proiect ce ți-a tăiat răsuflarea; povestește-ne despre asta.

Răsuflarea îmi este tăiată de fiecare dată când ajung în natură, cu fiecare „mers pe teren” (care, din păcate, se întâmplă tot mai rar, munca de birou are grijă să mă ţină tot mai mult în faţa computerului), când vezi şi simţi pentru ce munceşti pentru păstrarea (nouă ne place să o numim „conservare”) frumuseţii naturii (pentru noi e „biodiversitate”) de care să ne bucurăm noi şi urmaşii noştri, deopotrivă.

Ce își dorește Antoanela Costea de la viitor?

Îmi doresc sănătate mai presus de orice, în suflet şi simiţire, să le putem duce pe toate la bun sfârşit şi să ne împlinim visul, de a ne vedea urmaşii bucurându-se de „răsuflarea tăiată” în mijlocul naturii.


Interviu realizat de Ioana Cenușă, specialist comunicare WWF-România
 
Doneaza
Doneaza