„Locul preferat din lume este acela în care omul nu trebuie să fie privat de a se bucura de frumusețile și bogățiile naturii, pentru că le respectă și trăiește în armonie cu ele.” | WWF

„Locul preferat din lume este acela în care omul nu trebuie să fie privat de a se bucura de frumusețile și bogățiile naturii, pentru că le respectă și trăiește în armonie cu ele.”S-a născut și a copilărit într-un sat de munte din Moldova, în Ciocăneștiul din nord, care apare în top 10 cele mai colorate destinații din Europa. Ca orice tânăr curios și visător, la 15 ani Andreea a lăsat în urmă satul idilic pentru un altfel de sălbăticie, de această dată urbană. Mai întâi peste Obcini (la Suceava), apoi peste Carpați (la București), peste Marea Baltică (în Suedia), ca să ajungă să trăiască peste Atlantic (în Columbia) și să pășească la capatul lumii (în Țara de Foc sau Patagonia).

De-a lungul acestor ani, a încercat să adune cunostinte din domenii variate, care să-i permită construirea unei viziuni cât mai bogate asupra lumii înconjurătoare. „Am absolvit studiile de licență în științe politice la Universitatea din București, perioadă în care eram foarte interesată de politici publice de dezvoltare, de macroeconomie și de modele de guvernare. Atunci am plecat cu o bursa de studii în Suedia, la doar cinci ore de mers cu mașina de Cercul Polar, unde m-am concentrat pe drepturile omului și politicile statului bunăstării. Inspirată și fascinată de sistemul nordic de educație, am urmat un master în științe la Universitatea din Lund (în Suedia). Aici m-am specializat în dezvoltare durabilă și managementul resurselor naturale. Am avut oportunitatea de a-mi organiza munca de teren peste Ocean, investigând mecanisme sociale și procese participative în managementul bazinelor hidrografice din zona Andină a Columbiei. “Vizita” în teren de șase luni s-a transformat într-o ședere de aproape cinci ani, timp în care am lucrat ca cercetător în domeniul agriculturii și al schimbărilor climatice la un institut de cercetare international (Centro Internacional de Agricultura Tropical, CIAT).”

Educația de acasă, copilăria, parcursul academic și profesional au făcut-o pe Andreea să înteleagă că suntem o rotiță într-un mare mecanism, ca nici tu, nici ceilalți indivizi și nici societatea nu pot funcționa independent de natură și este nevoie de luptă pentru buna functionare a acestuia. „Lucrul acesta cu și pentru natură înseamnă, pentru mine, mai mult decât protejarea unor specii de animale sau plante pe cale de dispariție sau a resurselor naturale. Înseamnă să lucrez, în paralel, pentru și cu oameni, pentru sănătatea și bunăstarea societății, pentru dezvoltare responsabilă. Faptul că am acces la toate aceste domenii atât de variate mă activează, mă motivează și mă țin mereu atentă.”

Când vine vorba despre sturioni și proiectul în care lucrează Andreea, ea a văzut oportunitatea ca pe „o completare frumoasă a căii profesionale pe care mi-o construisem în agricultură, când lucram cu oameni simpli (țăranii tropicali, ca să păstrez nota exotică :) ), cu politici de dezvoltare sinuoase și cu provocări complexe la adresa naturii. În primul rând, mă interesa domeniul conservării și voiam să înteleg mai bine ce se întâmplă nu doar cu peștii pe cale de dispariție, dar și cu cealaltă parte a ruralității care ne dă hrană, formată din comunitățile de pescari. La nivelul discursului public, acum vorbim mai mult de agricultura durabilă, de adaptare la schimbări climatice, de comunități vulnerabile de fermieri, dar adesea omitem pescarul și peștele. Nu există o imagine clară despre vulnerabilitatea socio-economică a comunităților de pescari, cât de pronunțată este ea în raport cu numărul total al populației sau cu noile provocări. ”

În ceea ce privește munca propriu-zisă, Andreea este omul care face ca munca de teren să fie posibilă din punct de vedere tehnic. „Echipa sturionilor” este complexă, iar proiectul acoperă zona Dunării Inferioare, în patru țări: Bulgaria, România, Serbia și Ucraina. Ea are grijă ca activitățile să fie armonizate și aliniate la obiectivele, misiunea și viziunea proiectului. „Comunicarea și colaborarea sunt elemente cheie într-un astfel de proiect. Rolul meu este de a susține aceste valori la nivelul echipei și de a oferi suport constant colegilor din teren, pentru ca lucrurile să se întâmple.”

Din toate locurile minunate în care a ajuns fie că vorbim despre America Latină, nordul bătrânului continent, Moldova sau Delta Dunării, locul preferat al Andreei este „partea aceea de lume în care omul nu trebuie să fie privat de a se bucura de frumusețile și bogățiile naturii, pentru că le respectă și trăiește în armonie cu ele. Și mai e ceva cu acel loc preferat - crește mult avocado și papaya, tot timpul anului, cât ai vedea cu ochii”, mi-a spus cu un zâmbet cald minunata noastră colegă, Andreea Nowak, Coordonator Regional Proiect LIFE Sturioni.
 
Interviu realizat de Ioana Cenușă, Senior Specialist comunicare, WWF-România
 
	© Oscar Bautista
© Oscar Bautista

Cel mai sănătos mod de a trăi este atunci când nu încetezi să fii curios, când ai curajul să spui Da! provocărilor și când nu ți-e frică de uși care se închid. Cred că lumea aceasta ar fi mai bună, mai unită, dacă am încerca să ne cunoaștem și să ne întelegem unii pe alții și mediul care ne înconjoară.

Andreea Nowak

 
	© Gabriel Galgoczy
© Gabriel Galgoczy
 
	© Andreea Nowak
Arhivă personală
© Andreea Nowak
Doneaza
Doneaza