Alexandra Pușcaș | WWF

Alexandra PușcașȚara mea, Țara Maramureșului

Alexandra Pușcaș, sau Anda în alintul WWF, povestește cu foc despre munca ei ca asistent de proiecte în Maramureș - tărâm de poveste și una dintre zonele prioritare pentru activitatea de conservare derulată de WWF.
De când lucrezi la WWF? Și cum s-a născut această colaborare?

Am început colaborarea cu WWF în anul 2006, inițial pe un contract de consultanță pentru livrarea unui plan de management, după care din octombrie 2006 am început munca efectivă în echipa din Maramureș - echipă mică, dar de suflet și foarte energică, în care am rămas cu drag până în acest moment.

Cum te-ai simțit în decursul anilor, știindu-te parte din una dintre cele mai mari și respectate organizații de conservare din lume?

Sunt foarte fericită în primul rând că am reușit să rămân în Maramureș și să lucrez pentru Maramureș în WWF. Sunt mulțumită când, zi de zi, venind la serviciu, îmi dau seama că am un loc de muncă dinamic, că fac lucruri care contează pentru mine și pentru mama noastră, natura. Împreună, în echipa WWF - o echipă puternică și animată de dorința de a ocroti natura, nu ai cum să nu te simți acasă; iar colțul nostru din Maramureș este și mai aproape de sufletul meu, pentru că aici m-am născut și îndrăgesc Maramureșul cu tot ce înseamnă el: păduri impunătoare, pajiști mozaicate, comunități puternice care nu și-au uitat rădăcinile, obiceiuri unice, patrimoniu culinar deosebit...Maramureșul e acel loc în care îmi doresc să rămân și să lucrez și mă bucur nespus că zilnic, și datorită WWF, mă pot bucura de „țara mea”, Țara Maramureșului.

Aspectul cel mai challenging al activității tale ... și cel mai motivant

Aspectul cel mai challenging: Fiecare zi, fiecare întâlnire, fiecare ieșire în teren aduce ceva nou, ceva neașteptat. Iată o provocare continuă, pentru că munca în teren nu este ca cea pe care o planifici atent în spatele calculatorului, trebuie să știi să te adaptezi și să nu uiți totodată de ce te afli în teren.

Ceea ce mă motivează în activitatea mea de zi cu zi este imaginea unui Maramureș care, deși supus schimbărilor, trăiește după o dinamică proprie, dincolo parcă de realitatea curentă, unde ciripitul păsărilor, sunetul pâraielor cristaline și cântecul voios al cosașilor se aude în fundal și îmi întărește convingerea că fiecare zi este o nouă lume care merită să fie descoperită, dar și ocrotită. Prin WWF am avut oportunitatea să descopăr sau să re-descopăr minunile „țării mele” și să pot participa activ la ocrotirea lor.

Te pregătești de un bebe. Ce crezi sau ți-ai dori să se schimbe pentru ca lumea în care va trăi să fie un loc mai bun?

Eu cred că lumea nu trebuie să se schimbe, lumea în care trăim este un loc bun, un loc pe care trebuie doar să îl respectăm. Lumea în care trăim are un farmec aparte, are și bune și mai ne-bune, exact cât trebuie, pentru un oarecare echilibru. Cred că unii oameni ar trebui să se schimbe, să își aducă aminte de unde au pornit și care este țelul nostru în lume: să re-găsim armonia cu natura, armonia cu ai noștri și cu noi înșine. Aș vrea ca baiețelul meu să știe să se bucure de fiecare fir de iarbă, de fiecare picătură de ploaie, să îndrăgească natura și oamenii deopotrivă.

Ceva ce ai vrea să adaugi?!

Mă bucur să lucrez cu oameni frumoși și sensibili, care apreciază frumusețea lucrurilor simple din natură.

Interviu realizat de Mara Cazacu - Specialist comunicare WWF-România
Doneaza
Doneaza