Folosește energia eficient | WWF

Folosește energia eficientEnergia folosită cu responsabilitate ar putea fi cel mai rapid mod de a reduce emisiile de carbon și, totodată, vei economisi bani!
Folosirea eficientă a energiei înseamnă să te bazezi pe cât mai puțină energie cu putință – fie că vorbim de încălzirea casei sau a biroului, condusul mașinii sau de utilizarea electrocasnicelor.

Scoate ștecherul din priză

Iată un lucru foarte simplu pe care îl poți face: închide televizorul, computerul sau alte echipamente electronice când nu ai nevoie de ele.
Şi când spunem `închide`, înseamnă ` închide de tot`!

Televizorul, DVD playerul și computerul folosesc între 10% și 60% energie chiar și atunci când sunt în stand by. Costul la energie provocat de unele aparate aflate în stand by ajunge să fie aproape la fel de mare ca atunci când acestea sunt pornite propriu-zis!

• Folosește un prelungitor cu întrerupător pentru echipamentele de acasă sau de la birou, pentru a putea porni sau opri mai ușor toate aparatele în același timp
• Oprește-ți calculatorul pe timpul nopții - și acasă și la serviciu
• Scoate din priză încărcătoarele telefoanelor și orice alte aparate atunci când nu le folosești
 
© WWF/Cathy Bjork
Power plug entwined by climbing plant.
© WWF/Cathy Bjork
  • Energia electrică folosită de aparatele în stand by ajunge până la 13% din consumul casnic de electricitate
  • Până la 50% din energia consumata de telefoanele mobile provine de la încărcătoarele lăsate în priză

Schimbă becurile

Știai că 15% din factura la energia electrică reprezintă consumul realizat de iluminarea cu becuri clasice?
Poți reduce cantitatea de energie folosită pentru a-ți ilumina casa și biroul dacă:

Folosesti becuri economice. Există o gamă largă din care poți alege.

• Personalizezi modul de iluminare. Folosirea inteligentă de reflectoare sau de lămpi direcționate, care să lumineze acolo unde ai tu nevoie, poate să te ajute să economisești până la 50 % din costurile la energie și îți poate imbunatăţi iluminatul de la birou sau de acasă.

Stingi lumina! Stinge luminile și opreşte aparatele electrice atunci când nu le folosești.
 
© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
Schimbă becurile vechi cu cele economice
© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
Lămpile fluroescente folosesc aproximativ 25% din energia pe care o folosește un bec tradițional și pot să economisească până la 80% din următoarea ta factură electrică și să reziste chiar de 8 ori mai mult.


Cumpără aparate electrice și electrocasnice cu consum redus de energie

Dacă vrei să îți cumperi o mașină de spălat nouă, o imprimantă, un telefon mobil sau orice alt obiect electric, alege modelul cu cel mai mic consum de energie pe care ți-l permiți.
S-ar putea să ţi se pară mai scump atunci când îl cumperi, dar vei amortiza cheltuiala prin facturi reduse la energia electrică.

• Vizitează www.topten.info pentru mai multe informații despre produsele cu consum redus de energie din diverse țări

• Caută Energy Star și orice alte etichete care să arate consumul redus de energie de pe aparatele electrocasnice și electronice

• Un frigider cu consum redus de energie poate să consume de 10 ori mai puțin decât un frigider normal din SUA și de 4 ori mai puțin ca unul din UE
 
© iStockphoto
Cauta intotdeauna aparatele cu cel mai mic consum de energie
© iStockphoto
Un frigider cu consum redus de energie poate să consume de 10 ori mai puțin decât un frigider normal din SUA și de 4 ori mai puțin ca unul din UE.

Folosește doar ce ai nevoie

Majoritatea dintre noi credem că sursele de energie sunt inepuizabile, aşa că nu prea ținem seama de ceea ce folosim fără să ne fie necesar.
În afară de oprirea aparatelor electrocasnice sau a becurilor atunci când nu le folosim, iată alte câteva moduri de a economisi energia:

Dă căldura mai încet iarna. Chiar trebuie să porți tricou tot anul? Potrivește temperatura sistemului tău de încălzire ceva mai jos ca să economisești energia. Uneori s-ar putea ca un pulover în plus să fie mai eficient și asta te va ajuta să economisești bani la factura de energie termică.
• Ridică temperatura aerului condiţionat. Pe același principiu ca mai sus, ai putea să îți potrivești temperatura aerului condiționat la o valoare mai mare pe timpul verii.
Folosește apa cu măsură. Sistemele publice de apă folosesc foarte multă energie pentru a purifica și a transmite apa către gospodării- așa că economisirea apei poate diminua emisia gazelor care produc efectul de seră. Totodată, asigură-te că termostatul nu este setat la peste 60 ̊ C (140̊ F) și fă un duș scurt în loc de o baie pentru a reduce cantitatea de energie folosită la încălzirea apei.
• Foloseşte laptop-urile. Cumpără-ți un laptop în locul unui calculator obișnuit – consumă de 5 ori mai puțină energie electrică. Dacă trebuie neapărat să ai un calculator obișnuit, atunci alege un monitor LCD în locul unuia cu tuburi catodice, adică în locul vechiului monitor CRT. Activează funcția de economisire a energiei de la calculator: în ciuda părerii generale, screen saver-ul nu economisește energie.
• Spală economic. Folosește mașina de spălat rufe sau de spălat vase atunci când ai strâns suficiente rufe sau vase murdare, nu doar câteva, și alege un program economic și/sau temperatura cea mai joasă cu putință.
• Pune rufele la uscat. Uscătoarele de rufe tradiționale consumă foarte multă energie, ba chiar unele modele folosesc enorm de multă energie. Uscarea hainelor pe sârmă, afară sau în casă, nu consumă energie deloc. Dacă nu ai această opțiune, asigură-te că mașina de spălat stoarce cum trebuie hainele pentru a reduce astfel timpul pentru uscare.
• Păstrează frigiderul rece. Păstrează-ți frigiderul la o temperatura potrivită și dezgheață-l în mod regulat ca să funcționeze eficient. Nu lăsa ușile deschise mai mult decât e nevoie și asigura-te că ușa se închide cum trebuie (sigiliul de la ușă nu permite intrarea arerului). Poți testa asta punând o foaie de hârtie între frigider și ușă. Dacă poți trage cu ușurință foaia de hârtie, atunci trebuie să ajustezi banda ușii frigiderului sau să o înlocuiești pentru a fi cu adevărat etanșă.
• Nu fierbe mai multă apă decât ai nevoie. Când folosești un ibric, fierbe atâta apă cât ai nevoie. Astfel o să economisești energie electrică și o să fierbi apa mai repede.
 
© Istockphoto.com / WWF-Canada
Pune rufele la uscat în aer liber
© Istockphoto.com / WWF-Canada
  • Dacă dai termostatul cu doar un grad mai jos în timpul iernii poți să economisești cu până la 10% pe an la factura de la căldură.
  • Spălatul hainelor la 30̊ C în loc de 40̊ reduce consumul de energie electrică în medie cu până la 40%

Izolează-ți casa și biroul

Clădirile pot pierde cantități enorme de energie, prin aerul cald care iese iarna și cel rece, vara.
• Verifică-ți casa sau biroul. Cere furnizorilor tăi de energie electrică sau de gaze să îți facă o inspecţie cu privire la pierderile pe care le are clădirea casei tale, a apartamentului sau a biroului tău – apoi aplică recomandările lor! Dacă aceștia nu furnizează astfel de servicii, propune-le introducerea lor.
• Izolează ușile, geamurile, pereții și tavanele. Până la o treime din căldura unei case poate să se piardă printr-un pod neizolat. Curenții pot să intre și prin găurile din podele sau de la praguri, permițând atât aerului cald cât și celui rece să se piardă. Oprește această pierdere de energie astupând găurile. Geamurile duble înjumătățesc pierderea căldurii prin geamuri- și nu uita să tragi draperiile seara.
• Oprește sistemul de ventilație de la baie când nu ești înăuntru. Acest sistem poate să elimine toată căldura dintr-o casă încălzită, dacă rămăne pornit.
• Izolează-ți bazinul de apă caldă. O husă pentru a-l izola costă puțin și îți vei recupera investiția rapid, mulțumită cantității mari de energie pe care o vei economisi.
• Nu uita de întreținerea aparatelor. Menținerea aparatelor de încălzit și de aer condiționat în stare bună le ajută să fie mai eficiente, reducând costurile pentru combustibil. Curăță sau schimbă filtrele de aer condiționat murdare, după cum îți recomandă specialistul care se ocupă cu intreținerea lor.

Să construiești sau să renovezi?

Astăzi, clădirile considerate eficiente energetic consumă cu 75% mai puțină energie decat o casă sau un birou obișnuit, economisind sume considerabile de bani. Aminteste-ți că e mult mai ușor sa iei în considerare de la începutul construirii unei case factorul consumului redus de energie, decât să încerci să îl obții mai târziu.

• Alege un arhitect cu experiență în construirea caselor verzi
• Caută standardele de construcție relevante și cele mai bune practici în construcții

Doneaza
Doneaza