Folosește-ți puterea de consumator | WWF

Folosește-ți puterea de consumatorUnul dintre cele mai eficiente lucruri prin care poți ajuta planeta este să cumperi produse prietenoase cu mediul.
Cererea consumatorului poate avea o forță incredibilă – încurajarea companiilor să treacă la practici de producție sustenabilă și să vândă mai multe produse cu impact minim asupra mediului.

Chiar îți trebuie?

La fel ca în cazul celorlalte aspecte ale unei vieţi sustenabile, prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este dacă într-adevăr ai nevoie să cumperi acel obiect.
Poți să reduci consumul de materie primă dacă:

Vei cumpăra produse rezistente în timp, în loc să cumperi de mai multe ori produse mai ieftine și mai puțin calitative
• Îți cumperi obiecte la mâna a doua
• Repari electrocasnicele și mobila în loc să le înlocuieşti
• Refolosești tot ceea ce poți, precum recipiente, materiale de construcție și haine
A mother buying pizzas with her children. Many pizzas and other baked food products are made with ... 
	© WWF / Richard Stonehouse
De multe ori, cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie.
© WWF / Richard Stonehouse

Alege opțiunea cea mai verde

Un număr mare de produse prietenoase cu mediul sau provenite din culturi sustenabile sunt deja accesibile.
Caută:

• Articole care să conţină materiale reciclate. Mai exact, poţi alege hârtie igienică reciclată, prosoape de hârtie pentru bucătărie, şerveţele, batiste.
• Lemn provenit din păduri bine gospodărite. Asigură-te că orice produs fabricat din cherestea sau din fibre de cherestea – de la scaunele de grădină până la hârtie sau plicuri – are eticheta FSC ( Forest Stewardship Council).
• Mâncarea produsă sustenabil. Alege alimente organice şi fructe de mare cu certificat MSC. Totodată, alege produsele procesate , precum margarina, semipreparatele congelate şi îngheţata, de la companii care folosesc ulei de palmier sustenabil. Mai multe despre mâncare…
• Electrocasnice şi electronice cu consum redus de energie. Când îţi cumperi o maşină de spălat, un frigider, o maşină de spălat vase sau un cuptor, alege un model cu un consum redus de energie. Acelaşi principiu îl poţi aplica şi pentru echipamentele de la birou, precum calculatorul, imprimanta sau copiatorul. Mai multe despre consumul de energie …
• Produse de curăţat biodegradabile. Aceste produse au un impact negativ mai mic asupra solului şi asupra sistemelor de apă.

Redu pungile și ambalajele

Ambalajul produselor şi pungile de unică folosinţă sunt pur şi simplu o risipă - lucrurile de care ai nevoie cu adevărat se află înăuntru.
Dacă ai aduna mai puţine ambalaje, ai reduce ceea ce cumperi şi arunci imediat cu aproximativ 10%. Acest lucru înseamnă mai puțin plastic în mările și oceanele noastre și mai puţină risipă în depozitele de deşeuri, care eliberează cantităţi mari de metan, un gaz cu efect de seră puternic ce contribuie la încălzirea globală.

Încearcă:

• Să cumperi în sistem en gros. Asta va reduce cantitatea de ambalaj pe care o consumi.
• Să eviţi produsele foarte ambalate.
• Să mergi la cumpărături cu propria sacoşă.  Unii vânzători chiar oferă recompense clienţilor care nu acceptă pungile de unică folosinţă. De ce sunt pungile de plasic atât de dăunătoare?
 
	© (c)
Campanie WWF-IKEA de încurajare a cumpărătorilor să refuze pungile de plastic oferite de magazine
© (c)

Ai 20 de minute la dispoziție?

Merită să vezi acest filmuleţ:

Doneaza
Doneaza