Despre tigru și modalități de implicare | WWF
©: WWF

Acum o sută de ani, existau 100 000 de tigri sălbatici. Acum 8 ani, la începutul Tx2, numărul lor era de 3200, cu 97% mai puțin într-un singur secol. Astăzi, număram aproximativ 3900 de exemplare

Tigrii reprezintă cea mai mare specie de feline și sunt, totodată, animalele-simbol ale planetei. Specia lor se află însă în prezent la un moment de răscruce. Pot supraviețui sau pot fi salvați. Procentul alarmant de scădere cu 97% provine din braconaj și pierderea habitatului, ceea ce îi determină pe oamenii de știință să afirme că specia va dispărea din sălbaticie în mai puțin de 10 ani. În 2010, cel mai ambițios și vizionar obiectiv de conservare a fost stabilit: Tx2, adică dublarea numărul tigrilor sălbatici până în anul 2022, următorul An Chinezesc al Tigrului.

Vești noi și primele rezultate

Avem vești noi, minunate! Pe 24 Septembrie 2018, oficialii din Nepal au anunțat că populația de tigri de aici a ajuns la 235 de exemplare, conform estimărilor recente. În 2009, numărul oficial era de 121, ceea ce înseamnă că Nepal este pe cale de a deveni prima țară din lume în care se va atinge obiectivul Tx2! Mulțumim infinit tuturor celor implicați în cel mai ambițios obiectiv de conservare din istorie - atingerea numărului dublu, chiar înainte de termen, arată că tigrul poate primi a doua șansă, dacă implicarea este este constantă. 

Succesul obținut în Nepal se datorează în mare parte angajamentului politic al țării și adoptării unor instrumente și strategii inovatoare pentru conservarea tigrului. Atunci când protejarea unei specii devine o prioritate, aceasta are toate șansele să rămână un simbol viu pentru generațiile viitoare.

În aprilie 2016, în urma implementării programului, conform ultimelor numărători, populația oficială de tigri a atins 3890 de exemplare. Drumul până la 6400 de tigri este lung, însă rezultatele sunt mai mult decat motivante și înseamna un pas enorm înainte.  India, Rusia, Nepal și Bhutan sunt principalele teritorii care au adus creșterea numărului de tigri. Această victorie se datorează acțiunilor de conservare desfașurate în ultima perioadă, care le-au favorizat condițiile de viață și au îmbunătățit modalitățile prin care pot fi monitorizați și protejați. 


Un trecut presărat cu amenințări

În India, odinioară cel mai mare refugiu pentru tigri, au mai rămas doar 1400 de exemplare. În 2009, 100 dintre ei au fost uciși. Acesta este destinul prezent al celei mai cunoscute specii de pe planetă, invocată în povești, religii, cântece și tradiții. De peste 100 de ani, tigrii sunt vânați pentru a simboliza statutul social, pentru a se obține obiecte decorative, cum ar fi pieile care acoperă pereții sau podelele, sau pentru a fi utilizați in practicile tradiționale asiatice. Însă cea mai mare pierdere a populațiilor de tigru a fost provocată de vânatul sportiv, chiar înainte de anii 1930. Între 1940 și 1980, cea mai mare amenințare a fost pierderea habitatului, cauzată de tăierile de păduri și de expansiunea așezărilor umane. Începând cu anii 90, comerțul cu oase de tigru a devenit o amenințare majoră.

                                                                                                                                               Implică-te și tu

© David Lawson/WWF-UK

WWF a montat camere de supraveghere în 9 țări, precum Bhutan, Cambodia, China, India, Malaezia, Nepal, Rusia și Thailanda.

Trăind în jungle dese dar și pe vârfuri înzăpezite ale munților, tigrii sunt o specie greu de găsit și de urmărit. Specialiștii noștri lucrează cu alte ONG-uri, dar și cu guverne, pentru a monitoriza corect situația actuală a tigrilor. Mii de oameni sunt implicați, mii de kilometri parcurși, iar procesele sunt de durată. Biologii WWF au fotografiat peste 500 de tigri sălbatici, fiecare fiind caracterizat de modelul blănii, unic, precum amprenta umană. Aceștia reprezintă 15% din totalul tigrilor rămași în viață în întreaga lume, ceea ce înseamnă că majoritatea exemplarelor nu sunt monitorizate.  

De ce sunt tigrii importanți?

Protejând un tigru, protejăm 100 km pătrați de pădure. Creșterea numărului de tigri înseamnă mai mult decât salvarea unei singure specii. În calitate de prădător mare, tigru joacă un rol esențial în menținerea unui ecosistem sănătos. Pădurile pe care tigrii le populează sunt locuri diverse din punct de vedere biologic, care susțin specii sălbatice și comunități locale. Trebuie luat în calcul faptul că pădurile oferă întregii lumi servicii de mediu esențiale pentru omenire: aer curat, apă dulce, surse de hrană, stabilizarea solului și multe altele. Nu în ultimul rând, tigrii sunt o adevarată sursă de trai pentru oameni. În general, acolo unde exista tigri, există atracție turistică. Acolo unde există turiști, comunitățile locale se pot bucura de surse de venit. 

Tigrul este un supraviețuitor, care a evoluat de-a lungul a mii de ani. În zilele noastre este alungat din casa lui, prins, jupuit sau înfometat pentru obținerea oaselor, pentru ca uciderea lui este ilegală. Cu toate acestea, tigrul se străduiește să supravițuiască, în puținele fragmente de pădure de care se mai poate bucura. Este un motiv suficient de puternic pentru a-i da o sansă de a lupta pentru destinul său. 

Salvând tigrii, arătăm întregii planete că protejarea naturii și dezvoltarea economică merg mână în mână, iar natura nu este o piedică în calea progresului. În același timp, înlesnim conservarea altor specii care trăiesc în aceste habitate. Cel mai important este faptul că ne protejăm resursele naturale, asigurând un viitor generațiilor viitoare, speciilor și planetei.

Ce s-ar întampla dacă tigrii ar dispărea?

Atunci când un element al unui ecosistem fragil dispare, efectele asupra întregului lanț al biodiversității și asupra comunităților de oameni este major și de lungă durată. Tigrul se află în varful lanțului trofic, în toate ecosistemele în care trăiește. Datorită lui, populațiile de căprioara, porc sălbatic și antilopă sunt păstrate sub control. Dacă tigrii nu ar exista, numărul acestora ar exploda, ceea ce ar provoca o devastare a vegetației și dispariția insectelor și a animalelor mici care depind de mediul vegetal. Practic, dispariția tigrului ar provoca un efect în lanț asupra celorlalte specii. 

 

Care este rolul WWF în Tx2?

WWF se implică în protejarea tigrilor de peste patru decenii. La Summitul dedicat Tigrilor, organizat pentru prima oară în noiembrie 2010, la inițiativa WWF, a fost realizat un Program Global de Recuperare a Tigrilor. Scopul acestui program este de a dubla numărul tigrilor din sălbăticie, până în 2022. La acel moment, WWF s-a angajat să investească 50 de milioane de dolari în următorii 5 ani pentru conservarea tigrului. WWF caută atât soluții imediate, cât și măsuri prin care să se asigure supraviețuirea speciei in viitorul mai îndepărtat.

Impulsionam mediul politic și ne asigurăm că tigrii rămân o prioritate pentru liderii lumii. Ridicăm standardele protecției vieții sălbatice, prin asigurarea de traininguri, dezvoltarea standardelor de conservare (CA|TS) și tehnologie (SMART) pentru a elimina complet braconajul. Un alt aspect deosebit de important pe care ne concentrăm este combaterea comerțului ilegal prin parteneriatul cu TRAFFIC și concentrarea eforturilor pe zonele cheie cu tigri.
© WWF / Adam OSWELL

Fă și tu parte din Tx2, cel mai ambițios obiectiv de conservare

Vreau să particip

Este Tx2 realizabil?

Da, dar numai cu implicarea indivizilor și a țărilor în care trăiesc tigrii. Summitul Tigrilor a rezultat în Planul Global de Revenire a Tigrilor, care subliniază cum poate atinge fiecare țară targetul Tx2. WWF a jucat un rol cheie în crearea acestui plan și continuă să colaboreze cu guvernele pentru a se asigura că este pus în practică. 

Tigrii sunt feline și se reproduc ușor. Dacă vor avea spațiul necesar, pradă și protecție, tigrii se vor înmulți. Au fost identificate habitate adecvate creșterii populației de tigri în 20 de zone, care vor oferi potențial maxim dacă se vor face investițiile necesare de conservare. 

Cea mai mare amenințare la adresa tigrilor este braconajul. Acesta a atins cote critice prin benzile organizate globale, implicate în comerțul ilegal, o piață neagră care a ajuns la 19 milioane de dolari anual. Absolut fiecare parte dintr-un tigru poate fi comercializată, de la mustăți până la coadă.  Nepal a dovedit deja că este posibil ca braconajul să dispară complet, printr-o abordare profesională a protecției vieții sălbatice. 

Ne așteptăm să avem peste 6000 de tigri în anul 2022?

Da, acesta este obiectivul stabilit la Summitul Tigrilor și obiectivul căruia WWF i se dedică. Este un target mai mult decât ambițios. Intenția a fost ca standardele să se seteze atât de sus pentru a avea certitudinea că proiectul va beneficia de prioritate, efort, inovație și investiție.  6000+ este vârful ambiției noastre, însă dacă în anul 2022 reușim să păstrăm măcar numărul actual al tigrilor, înseamnă că declinul mondial și deosebit de rapid din ultimul secol s-a oprit. Orice creștere peste 3200 înseamnă reversia trendului descendent din ultimii 100 de ani. Ambele ar însemna un succes enorm, care nu a fost atins niciodată în conservarea tigrilor. 

Care sunt realizările de până acum?

Numărul de tigri din India, Nepal și Rusia a crescut, iar camerele arată că tigrii se întorc în China, și din 2015 au fost trecuți în agenda politică. Un alt aspect deosebit de important este faptul că Nepal a reușit să înlature complet braconajul. În același timp, au fost dezvoltate Standarde Asigurate de conservare a Tigrilor (CA|TS), și prima așezare, Parcul Național Chitwan , a fost acreditat în 2014. Mai mult decât atât, Asociația Pădurarilor din Asia (RFA) a fost fondată în 2013 cu scopul de a conecta și îmbunătăți standardele de lucru ale celor care protejează speciile sălbatice din Asia. De asemenea, 636 de pădurari din 37 de regiuni au fost specializați pentru Spatial Monitoring and Reporting Tool (SMART) - tehnologie care ajută la măsurarea, evaluarea și îmbunatațirea patrulelor din sălbaticie. Nu în ultimul rând,​ WWF a dus mesajul de încetare definitiva a braconajului la Conferința de Comerț Ilegal a Speciilor Sălbatice din Londra, unde 41 de guverne au semnat declarația de eradicare a comerțului și pentru p mai buna protecție a vieții sălbatice 

  Donează

© WWF / Martin Harvey

Suntem la jumătatea drumului Tx2. Primii 6 ani au reprezentat stabilirea fundației, iar 2016 marchează începutul acțiunii. Oprirea declinului este deosebit de motivantă. Împreună, putem arata că există loc pentru natură și viață sălbatică în viitor.  
 


Tigrii nu vor mai aceasta a doua șansă, la fel cum nici omenirea n-o va mai avea. 

 

© AF

Alatură-te mișcării globale care luptă pentru păstrarea speciei și adoptă un tigru! Dacă și tu respecți această rasă și consideri că este important și merită să trăiască în viitor, devino parte din Tx2! Timpul este contra cronometru și absolut fiecare contribuție contează. Poți alege să faci o donație lunară, cu orice suma îți dorești, sau o donație individuală. Află mai multe detalii despre pachetul de adopție apăsând pe butonul de mai jos. 


Vreau să fac parte din Tx2

Informații despre tigru

  • Au existat 9 specii de tigru, iar acum mai există 6. 3 specii au dispărut deja în ultimul secol, din cauza acțiunilor oamenilor 
  • Modelul dungilor negre este inclusiv pe piele, iar acestă caracteristică este unică printre felinele mari
  • Tigrii variază în mărime, culoare și model în funcție de locația geografică
  • Spre deosebire de alte feline, tigrii sunt înotători excelenți și iubesc apa. În locurile călduroase, tigrii își petrec adesea timpul stând în apă
  • Tigrii ating maturitatea sexuală între 3 și 5 ani, dar de cele mai multe ori durează mai mult să își stabiliească teritoriul și să înceapă să se înmulțească. 
  • Tigrii trăiesc în toate tipurile de habitate, de la vârfuri înzăpezite la păduri tropicale dese. Singurul lucru de care au nevoie este accesul la pradă
  • Sunt ființe solitare, trăind și vânând singuri, cu excepția perioadelor de împerechere
  • La naștere, puiii de tigru sunt mici, orbi și neajutorați, total dependenți de femelă. Însă cresc rapid, mărimea lor crescând de 4 ori în prima lună. 
  • Femelele dau naștere la câte 2-3 pui, în peștere sau desișuri, după o perioadă de gestație de 4 luni. 
  • Teritoriile masculilor se suprapun cu cele ale femelelor. Mărimea teritoriului depinde de densitatea prăzii.

 

Știai că în 2012 doar 23% dintre români au redirecționat impozitul pe venit? Redirecționarea impozitului pe profit se poate face de către orice angajat, anual, prin completarea unui formular. În cazul în care acest formular nu este depus, suma de bani existentă merge către stat. Angajatul nu plătește nimic, întrucât este vorba de o sumă deja existentă, aferentă câștigului sau pe parcursul unui an. 

Vreau să aflu detalii

Ursul este un simbol al bogăției și diversității naturii. Prezența ursului este dovada unui mediu natural sănătos, nealterat. Aproape jumătate din întreaga populație de urși bruni a Europei (mai puțin Rusia) traiește în România. Află care sunt principalele amenințări la adresa ursului și cum te poți implica în salvarea speciei, aici.

Râsul era cândva o specie răspândită în întreaga Europa. În ultimul secol însă, specia aproape a disparut din vestul și centrul Europei, din cauza acțiunilor umane și distrugerii habitatului. În pădurile României mai trăiesc în jur de 1200 - 1500 exemplare de râs, aproximativ 14% din întreaga populație a Europei (exceptând Rusia). Află cum poți să îi salvezi habitatul, aici.

 

Vrei să intri în comunitatea oamenilor care trăiesc în armonie cu natura?

Doneaza
Doneaza