WWF la Pathways, conferință de top dedicată coexistenței om-carnivore mari din Europa | WWF

Doi practicieni din România invitați de WWF vor împărtăși experiența lor legată de măsurile de prevenire a conflictelor cu carnivorele mari
Europa este un continent aglomerat. Atât de aglomerat încât mulți se tem de revenirea carnivorelor mari în regiunile din care dispăruseră sau de creșterea populațiilor acolo unde acestea existau deja. În toate regiunile în care carnivorele mari își fac simțită prezența se fac auzite și apeluri la reducerea populațiilor, la crearea de zone de protecție sau la intensificarea vânării carnivorelor mari.

Pentru găsirea unor soluții care să țină cont de legile conservării, WWF România ia parte la ”Pathways” – o conferință extraordinară dedicată metodelor de gestionare a conflictelor cu fauna sălbatică. În perioada 16 – 19 septembrie 2018, cercetători, silvicultori, vânători, specialiști în conservare, reprezentanți ai autorităților publice, politicieni și alți factori interesați din întreaga Europă se vor reuni la Goslar, în Germania, pentru a discuta despre actualele provocări în relația cu carnivorele mari. Conferința va dedica o zi întreagă schimbului de cunoștințe între oameni cu experiență, precum crescătorii de animale sau alte persoane implicate în crearea de măsuri de protecție.

Conferința ”Pathways” este un concept creat de Colorado State University, din SUA. Aceasta va avea loc în Europa pentru prima oară, grație implicării unor organizații precum Alfred Toepfer Academy, Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research și WWF, prin proiectul LIFE EuroLargeCarnivores. ”Lupii, urșii și multe alte animale sălbatice sunt specii emblematice pentru Europa și parte a identității europene. Ele merită și au nevoie de protecția noastră. Coexistența cu aceste specii este posibilă, sunt convins. Însă pentru asta e nevoie să fim dispuși să ne adaptăm și să luăm anumite măsuri”, declară Gavril Marius Berchi, manager de proiect WWF România, referindu-se la discuțiile uneori aprinse pe acest subiect.

Potrivit estimărilor oficiale, în Europa trăiesc circa 10.000 de lupi, 18.000 de urși, 9.000-10.000 de râși și 1.500-2000 de glutoni. Dintre aceștia, teritoriul României adăpostește circa 6.800 de urși, 2.800 de lupi și aproximativ 1.500 de râși. Animalele sălbatice traversează granițele în căutarea de noi habitate, ajungând uneori în apropierea așezărilor umane. Relatările din presă și reacțiile din social media arată că aceste animale provoacă încă temeri și că există multe neajunsuri care trebuie rezolvate.

Gavril Marius Berchi explică de ce această cooperare poate fi o oportunitate pentru Europa: ”A privi dincolo de granițele fiecărei țări ne poate ajuta să înțelegem și să aplanăm conflictele locale. În multe regiuni, oamenii conviețuiesc cu prădătorii de secole. Problemele apărute la nivel local sunt de multe ori aceleași. De fiecare dată apar, ne putem uita și învăța de la vecinii noștri. Am creat o rețea europeană și colaborăm cu mai multe birouri ale WWF din Europa, dar și cu alți parteneri, pentru a îmbunătăți coexistența oamenilor cu carnivorele mari”.

România este țara cu cea mai mare populație de urși de pe teritoriul UE, având parte totodată de populații semnificative de lupi și râși. Spre deosebire de alte state, coexistența cu carnivorele mari nu a fost întreruptă niciodată, iar experiența crescătorilor de animale români, spre exemplu, poate ajuta fermieri din țări unde aceste animale și-au refăcut apariția. La conferința de la Goslar, WWF România are ca invitați doi specialiști care pot împărtăși experiența lor legată de aplicarea de metode tradiționale și moderne în reducerea conflictelor cu carnivorele mari. Radu Luca Popa, de la Asociația Zarand, și Mircea Nicolae Mărginean, de la Fauna & Flora International, vor acorda o importanță specială argumentelor privind eficiența utilizării câinelui Ciobănesc Carpatin în protecția animalelor domestice.

Proiectul LIFE EuroLargeCarnivores este co-finanțat de Uniunea Europeană, care în ultimii ani a susținut financiar sute de oameni pentru dezvoltarea și implementarea măsurilor de protecție. Aceștia își pot împărtăși experiența și cunoștințele cu oameni din alte țări cu ocazia acestei conferințe, dar și în cadrul altor activități din proiect.

În paralel cu conferința se va lansa și o platformă online în 16 limbi, inclusiv în limba română. Pe platforma www.eurolargecarnivores.eu, utilizatorii își pot împărtăși experiența și pot sugera sau discuta despre soluții deja existente. Numeroase exemple de bune practici arată faptul că această coexistență este posibilă dacă oamenii sunt dispuși să se adapteze, iar asta chiar și în zonele cu densitate mare a populației.