Cine sunt factorii interesați în coexistența cu ursul brun? | WWF

Cine sunt factorii interesați în coexistența cu ursul brun?

rel=
© Livia Cimpoeru/WWF
Proiectul LIFE EuroLargeCarnivores se dovedește astăzi mai necesar ca oricând!
Am avut parte de o dezbatere vie și de o reprezentare foarte bună a principalilor actori din domeniul conservării ursului brun la primul workshop din cadrul proiectului. Scopul a fost de a identifica grupurile de factori interesați în subiectul coexistenței oameni – carnivore mari, managementul și conservarea populației de urși și prevenirea conflictelor.

Singura excepție importantă a fost Ministerul Mediului, care nu a răspuns invitației și nu a trimis un reprezentant la întâlnire, ceea ce indică o lipsă de interes din partea acestuia în găsirea de soluții printr-un dialog real și o abordare participativă cu toți factorii cheie interesați.

În a doua săptămână a lunii iunie, am reunit pentru o zi de lucru, la Colțești, județul Alba, nu mai puțin de 35 persoane din rândul crescătorilor de animale, gestionari ai fondurilor cinegetice, reprezentanți ai agențiilor județene de protecția mediului, Romsilva, custozilor de arii protejate, consiliilor județene, mediului academic, organizațiilor nonguvernamentale, mass media și alți factori interesați.

Aceștia au răspuns invitației WWF România de a ne sprijini în crearea unei hărți cât mai extinse și cât mai exacte a tuturor grupurilor de factori direct interesați și/sau afectați de prezența carnivorelor mari, în special a ursului brun. Un alt obiectiv important al atelierului de lucru a fost identificarea legăturilor sau, dimpotrivă, a obstacolelor care se interpun în comunicarea dintre aceste grupuri.

O punte de comunicare

În ciuda exprimării unor opinii foarte diferite despre cum ar trebui să ne organizăm și să abordăm managementul urșilor și al lupilor în România, toți participanții s-au bucurat de oportunitatea de a sta la aceeași masă cu grupuri diferite, pentru a găsi soluții acceptate de toată lumea. Pentru că exact asta își propune noul proiect LIFE EuroLargeCarnivores, anume să creeze o punte de comunicare și cooperare, promovând în același timp exemple de bune practici în managementul carnivorelor mari și prevenției conflictelor.

De această dată am încercat să găsim soluții de îmbunătățire a co-existenței cu carnivorele prin prisma colaborărilor și relațiilor dintre factorii interesați. Am încercat  să scoatem la lumină, printr-un exercițiu comun, acele elemente comune care ne leagă, dar și acele obstacole care apar în calea comunicării și colaborării între vânători și ONG-iști, între crescători de animale și autorități sau administrații de arii protejate, între autorități și conservaționiști etc.
Rezultatul final al întâlnirii demonstrează că, deși e loc de mai bine, există și un motiv real de încurajare. Ursul nu e perceput ca inamic, ci ca un bun național care merită toată atenția noastră și pentru care suntem dispuși să cooperăm în ciuda viziunilor diferite.

Încheiem cu apelul lansat de reprezentantul ACDB, Mihai Pop: ”Trebuie să ne împrietenim (n.r. cei interesați de conservarea carnivorelor mari), dar pentru asta trebuie să începem să ne ascultăm. Să construim încrederea!”.