LIFE EuroLargeCarnivores: Îmbunătățirea coexistenței dintre oameni și carnivorele mari | WWF

LIFE EuroLargeCarnivores: Îmbunătățirea coexistenței dintre oameni și carnivorele mari rel=
© Tomas Hulik
Coexistența dintre oameni și carnivorele mari a presupus de-a lungul secolelor nesfârșite compromisuri și adaptări de ambele părți. Dezvoltarea explozivă a așezărilor umane și infrastructurii în ultimii 100 de ani a restrâns însă dramatic habitatul carnivorelor mari și a perturbat semnificativ viața și activitatea speciilor.

Omul a considerat că e dreptul lui firesc să își extindă prezența, ignorând nevoile animalelor sălbatice și mai ales consecințele acestei expansiuni. Acest lucru a generat conflicte, precum și modificări în comportamentul unor carnivore extrem de adaptabile, cum este ursul. Activități umane precum exploatările forestiere, extinderea infrastructurii de transport, extinderea zonelor turistice, a construcțiilor și a fermelor, culesul intensiv al fructelor de pădure sau vânarea excesivă a speciilor care constituie baza trofică principală a carnivorelor mari au avut fiecare în parte un impact major asupra comportamentului carnivorelor mari.

Munții Carpați se bucură de o faună bogată și o reprezentare bună a speciilor de urs, lup și râs. În țara noastră, conflictele om-animal apar în cazul primelor două specii, cu o mai mare preponderență la urs. Din nefericire, practica obișnuită în România este de a trata simptomele și mai puțin cauzele cronice ale conflictelor. Abordarea autorităților se axează în principal pe eliminarea indivizilor problemă - o „strategie” care rezolvă situația doar pe termen scurt. 

De la conflicte la o coexistență armonioasă

Ca să aibă un succes real și de durată, reducerea numărului și a impactului conflictelor dintre oameni și carnivorele mari este un proces care necesită un dialog și o colaborare continuă, dar și consens între toți actorii principali implicați. Este vorba de  factorii de decizie, administrațiile și comunitățile locale, agențiile pentru protecția mediului, gărzile forestiere și de mediu, gestionarii fondurilor cinegetice, gestionarii fondurilor forestiere, crescătorii de animale, instituțiile de cercetare, universitățile, ONG-urile, operatorii de turism și alții. În România, și din păcate nu numai, realitatea arată o lipsă atât a informării, cât și a unei transparențe și tradiții de a căuta consensul pe acest subiect.

Cum îi aducem pe toți acești oameni la aceeași masă?

Avem o veste bună! Din septembrie 2017, WWF Programul Dunăre Carpaţi România este parte importantă a unui nou proiect internațional care își propune să abordeze aceste neajunsuri. Proiectul „Îmbunătățirea coexistenței dintre oameni și carnivore mari în Europa prin cooperare transfrontalieră și comunicare”, pe care îl vom numi de-acum încolo EuroLargeCarnivores, are ca perioadă de implementare intervalul 1 septembrie 2017 – 31 martie 2022. 

Informare, colaborare și negociere

De-a lungul celor 4 ani de proiect vom iniția un număr semnificativ de mese rotunde și întâlniri de lucru pe subiecte importante precum metodele de prevenire a conflictelor, metodele de monitorizare a populațiilor de carnivore mari, modalitățile de compensare a pagubelor produse de carnivorele mari, cele mai bune practici în domeniul conservării acestor specii și proiectele din Europa care au avut un impact pozitiv semnificativ pentru viața oamenilor și carnivorelor mari.

Scopul nostru este de a conserva carnivorele mari printr-o colaborare participativă între factorii interesați. Un alt obiectiv important este cel de informare, respectiv de a-i aduce la masa discuțiilor atât pe cei care au putere de decizie cât și pe cei afectați în mod direct de conflictele cu carnivorele mari, precum comunitățile locale sau crescătorii de animale. Mizăm totodată pe prezența specialiștilor care pot da recomandări avizate, bazate pe observații directe și date științifice, numind aici cercetători, profesori și reprezentanți ai unor ONG-uri de profil.

Vom facilita întâlniri între fermieri pentru ca aceștia să împărtășească cele mai bune practici și cele mai eficiente metode de reducere a pagubelor din partea carnivorelor mari. Vom instala garduri electrice speciale pentru stâne și vom dărui câini de pază specializați pentru a demonstra că soluții există, doar trebuie luate în calcul. 

Imagini în premieră pentru România

Ne propunem să-i avem ca parteneri pe jurnaliștii din presa locală și centrală cu scopul de a-i informa și de a schimba, în timp, tonul senzaționalist al știrilor. Ne dorim ca presa să-și îndrepte mai mult atenția asupra nevoilor speciilor de carnivore, asupra soluțiilor care pot reduce conflictele și asupra beneficiilor incontestabile ale existenței carnivorelor mari pe teritoriul României.

Mizăm în continuare pe atitudinea pozitivă a opiniei publice din România față de soarta carnivorelor mari și vrem să dăruim publicului larg posibilitatea de a fi martor la viața de zi cu zi a urșilor. Pentru aceasta, vom echipa cu colare video urși care să ne furnizeze mai multe informații despre comportamentul lor, inclusiv despre interacțiunile intra- și interspecifice. Astfel vom înțelege mai bine modul lor de a interacționa cu alți urși și cu animale din alte specii, dar și cu oamenii și activitățile acestora. Monitorizările vor furniza date prețioase pentru specialiștii noștri, dar și imagini în premieră pentru România, și nu numai, exclusiv din perspectiva animalului.

Vom strânge de la iubitorii de natură cele mai frumoase povești despre întâlnirile pozitive cu carnivorele mari și le vom împărtăși publicului larg pentru a arăta că ursul, lupul și râsul sunt o bogăție, și nu o problemă. Vom căuta și vom aduce în atenția publicului acele povești de succes ale unor fermieri, primari sau oameni simpli care au găsit modalități de a trăi în armonie cu carnivorele mari, în speranța că și alții le vor urma exemplul.

Invităm toți factorii interesați să se alăture proiectului LIFE EuroLargeCarnivores pentru a găsi împreună soluții. Este o foarte bună ocazie de a demonstra că România știe și poate să se mobilizeze pentru a asigura o coexistență durabilă a oamenilor cu carnivorele mari.

 

 
	© WWF
© WWF

Ce vrem să rezolvăm?

Unul dintre cele mai importante neajunsuri este faptul că actorii din domeniul conservării conștientizează prea puțin importanța carnivorelor mari, precum și a monitorizării și asigurării unui management eficient al acestora la nivel de populații. Nu sunt cunoscute și comunicate eficient beneficiile aduse de carnivorele mari prin rolul ecologic pe care îl au în cadrul ecosistemelor naturale și nici nu există suficiente cunoștințe și promovare privind modalitățile de reducere a conflictelor om – animale. La acestea se adaugă lipsa schimbului de experiență și bune practici (măsuri de protecție pentru șeptel, dezvoltarea  turismului ținând cont de prezența carnivorelor mari, etc.) între factorii interesați (inclusiv comunitățile afectate) și autorități la nivel regional, național și european.
 
	© WWF
© WWF
Proiectul pune accentul pe o abordare transfrontalieră, la nivel de populații ale speciilor, și se concentrează pe cinci regiuni europene care găzduiesc una sau mai multe populații de carnivore mari:
* Regiunea alpină – Italia, Austria, Elveția, Franța, Germania și Slovenia/Croația,
* Europa centrală – Germania și Polonia,
* Regiunea CarpațilorRomânia, Slovacia, Ucraina, Ungaria,
* Regiunea Iberică – Spania și Portugalia și
* Regiunea Scandinavă - Finlanda, Suedia și Norvegia.
 
	© WWF
Zona pilot
© WWF

Zona pilot – Munții Apuseni

Multe dintre activitățile incluse în proiectul EuroLargeCarnivores se vor desfășura în zona pilot Munții  Apuseni, cunoscuți pentru celebrele sale formațiuni carstice precum peștera Scărișoara sau peștera Urșilor. Este o regiune cu o biodiversitate remarcabilă și cu o importanță deosebită pentru activitățile de conservare. Numeroase localități din zonă păstrează încă tradițiile, inclusiv cele legate de utilizarea resurselor naturale. Pe de altă parte, comunitățile locale au fost implicate foarte puțin sau deloc în proiecte de diminuare a conflictelor și daunelor produse de carnivorele mari.

Parteneri

World Wide Fund For Nature Germany

elmauer institute

Società Cooperativa Sociale Eliante Onlus

Versuchs- und Forschungsanstalt Baden-Württemberg

World Wide Fund for Nature Austria

World Wide Fund for Nature Adria

World Wide Fund for Nature Switzerland

WWF International Danube-Carpathian Programme

World Wide Fund for Nature Spain

World Wide Fund for Nature Finland

World Wide Fund for Nature France

WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány

World Wide Fund for Nature Norway

World Wide Fund for Nature Poland

Fundacja WWF Polska

WWF Mediterranean Foundation
 rel=
©

Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană, prin programul LIFE pentru mediu, conservarea naturii și acțiune pentru climă

Doneaza
Doneaza