MEASURES | WWF

MEASURES

rel=
© Shutterstock

Sturionii și alte specii de pești migratori reprezintă un patrimoniu istoric, economic și natural al Dunării și sunt indicatori ai stării ecologice a cursurilor de apă, în special a funcționalității coridoarelor ecologice. Sturionii au suferit puternic din cauza pescuitului excesiv, poluării, distrugerii habitatelor și întreruperii rutelor de migrație. Necesitatea conservării lor este recunoscută la nivel politic înalt și la nivel de management (EUSDR-PA 06, Biodiversitate, DRBMP). Fragmentarea habitatelor, precum și lipsa cunoștințelor cuprinzătoare privind habitatele disponibile pentru peștii migratori și diversitatea genetică, împiedică însă restaurarea coridoarelor de migrație a peștilor migratori, vitale pentru asigurarea supraviețuirii populațiilor acestora pe termen lung. Gestionarea transnațională a acestor coridoare și acțiunile de restaurare, precum și cele de repopulare de suport cu spec indigene sunt extrem de necesare.

Proiectul MEASURES (Gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din Dunăre) va deschide calea pentru crearea coridoarelor ecologice prin identificarea habitatelor-cheie și inițierea măsurilor de protecție de-a lungul Dunării și a principalilor săi afluenți.

Se va elabora și va fi testată o metodologie de cartografiere a habitatelor migratoare. Se va elabora o strategie armonizată pentru restabilirea coridoarelor ecologice și se va sprijini implementarea în viitoarele planuri de management. Sunt avute în vedere două acțiuni-pilot:
  • identificarea și maparea habitatelor-cheie
  • repopularea cu două specii indigene pentru conservarea bazei genetice.
Se va înființa o rețea pentru repopularea concertată a speciilor vizate și se va realiza un manual pentru modul de operare al  instalațiilor de reproducere ce vor furniza materialul necesar repopulărilor. Va fi implementat un Sistem Informatic MEASURES care va facilita accesul experților, factorilor de decizie și a publicului larg la informațiile disponibile.
Utilizarea de date și informații concrete în dezvoltarea viitoarelor proiecte de planuri de politici și gestionare, va asigura traducerea rezultatelor proiectului în gestionarea durabilă a siturilor relevante restabilind astfel, coridoarele ecologice.

Urmărește-ne activitatea pe site-ul destinat proiectului http://www.interreg-danube.eu/measures

Proiectul Gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării se desfășoară în perioada 1 iunie 2018 - 31 mai 2021 cu sprijin financiar din partea Programului Transnațional Dunărea (succesorul Programului de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei – SEE). Acest program finanțează proiecte ce au ca obiectiv îmbunătățirea politicilor publice și a cooperarii instituționale, implementate de un parteneriat transnațional extins, Axa prioritară 3 – Conectivitatea în Regiunea Dunării.