Braconaj | WWF

BraconajWildlife rel=
Staffan Widstrand
© Staffan Widstrand

Conform legilor în vigoare, braconajul este “tentativa sau acţiunea desfăşurată în scopul dobândirii sau capturării vânatului, finalizată cu rezultat sau nu, cu încălcarea prevederilor legii”.  În schimb, vânătoarea este definită ca “acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca finalitate capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, aflate în stare de libertate. Nu constituie acţiune de vânătoare capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop ştiinţific, urmată de eliberarea acestora” (potrivit Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006).

Din păcate, gestionarea faunei cinegetice din România lasă mult de dorit. Nu există o strategie aplicabilă pentru speciile emblematice, cum ar fi  ursul brun, dar nici pentru  restul speciilor sălbatice. Nu numai că legislația este inadecvată și aplicarea ei nu este mai deloc eficientă, nici verificată, dar nu avem nici date relevante despre specii care să stea la baza luării unor decizii de management importante.

În istoria recentă, în Romania, când vine vorba de actul legislativ, există un dezechilibru clar în favoarea intereselor vânătorești lipsite de etică și bună practică, care sunt centrate pe obținerea profitului imediat din practici vânătorești mai deloc sustenabile.

În plus există un braconaj extins și acceptat de autoritățile statului în toate zonele din România, pornind de la metodele cele mai primitive, cu lațul, până la vânătoarea cu nadă la specii mari (specifice braconajului), cum este ursul. Autoritățile, dacă nu închid ochii, par depășite de situație - iar pașii concreți pentru combaterea eficientă a braconajului sunt inexistenți.

Ca exemple pot fi amintite și cazurile de braconaj semnalate și întâlnite direct de organizația noastră, unul pe primul urs monitorizat prin colar GPS și al doilea un caz de braconaj la cerb, filmat tot de noi. Deși ambele cazuri au fost predate autorităților, cu date și dovezi, până la această oră nici unul dintre ele nu a fost finalizat.

Dacă vrem să avem în continuare un nivel ridicat de biodiversitate, inclusiv faună și echilibru în natură, este imperativ ca autoritățile să se implice cât mai repede și cât mai intens și, nu în ultimul rând, să colaboreze între ele și cu alți actori relevanți. Altfel, bogăția legendară a pădurilor si a naturii salbatice va rămâne doar în poveștile și amintirile noastre.
Doneaza
Doneaza