Propuneri pentru eficientizarea sistemelor ce urmăresc provenienţa şi trasabilitatea lemnului | WWF

Camion cu lemne - transport lemn pe drum forestier, Maramures, Romania rel=
Camion transportand lemn
© Ștefan Văsuțiu/WWF-România

Ca urmare a consultărilor publice organizate de Ministerul Apelor și Pădurilor la începutul lunii mai 2018, WWF-România a transmis un set de propuneri legate de eficientizarea sistemului informaţional integrat SUMAL. Aceste sugestii au în vedere evaluarea riscurilor specifice  privind introducerea pe piață a lemnului recoltat ilegal, referitoare la identificarea provenienţei, înregistrarea cantității/calitătii şi urmărirea trasabilităţii materialelor lemnoase.

WWF-România susține în continuare adoptarea unor soluții integrate pentru combaterea tăierilor ilegale în mod eficient (vezi aici). Subfinanțarea sectorului forestier, ilustrată prin starea infrastructurii silvice și implicit vânzarea lemnului „pe picior” ca „strategie națională”, îngreunează procesul de combatere a tăierilor ilegale prin impunerea unor proceduri de control complexe cu costuri ridicate; totodată, aceste practici anulează principiul „valorificării superioare a masei lemnoase” și contribuția la o valorificare adecvată a resurselor naturale, contribuind mai departe la scăderea competitivității sectorului forestier.

Documentul conține o serie de propuneri pentru dezvoltarea componentelor SUMAL Ocol, SUMAL Agent/Woodtraking, Inspectorul Pădurii. De asemenea, în finalul acestuia sunt incluse și câteva aspecte generale privind creșterea gradului de transparență a controalelor.

Lista completă de propuneri, detalierea cadrului legal și importanța fiecărei măsuri este disponibilă în documentul atașat.