Poziția WWF legată de studiul PwC | WWF

rel=
Pădure, România
© WWF DCP RO

WWF-România solicită autorităților analize transparente legate de performanța și eficiența sistemelor de trasabilitate ale lemnului

În contextul studiului PricewaterhouseCoopers (PwC) legat de sectorul forestier și cel al tăierilor ilegale de lemn din țara noastră, WWF-România recunoaște că acest fenomen nu a fost eliminat. WWF cere autorităților să prezinte datele din ultimii doi ani referitoare la dimensiunea tăierilor ilegale documentate. Doar așa WWF poate oferi în continuare soluții concrete pentru îmbunătățirea metodelor de combatere a tăierilor ilegale, existente la nivel național.

Pentru a contura tabloul real al situației din silvicultură și pentru a surprinde relevanța modificărilor necesare, WWF solicită o analiză clară a dimensiunii tăierilor ilegale documentate începând de la intrarea în vigoare a „Radarului Pădurii” (octombrie 2014) și, în mod particular, pentru anul 2016. În ianuarie 2016, gestionarea ilegală și degradarea ori distrugerea resurselor naturale ale fondului forestier au fost încadrate oficial ca amenințări la adresa siguranței naționale a României. Doar analizând aceste date putem vedea efectiv care este impactul Wood Tracking și a celorlalte modificări legislative menționate anterior.

Până acum avem doar o imagine incompletă a situației reale din țara noastră, în principal din două motive: până în 2014, statisticile legate de tăierile ilegale au fost bazate pe datele colectate de la instituțiile de profil; pentru ultimii doi ani există date centralizate furnizate de soft-urile Wood Tracking și SUMAL.

Suntem însă îngrijorați de anumite puncte de vedere prezentate în comunicatul PwC, printre care și cel care spune că este necesară o utilizare mai intensă a potențialului forestier, prin diversificarea structurii speciilor forestiere în favoarea celor mai productive, intensificarea împăduririlor, creșterea anuală a volumului de lemn pe picior, dar și a celui recoltat”.

România este printre ultimele țări din UE care are suprafețe întinse de Păduri cu Valoare Ridicată de Conservare, chiar și păduri virgine. Schimbarea structurii pădurilor pentru a genera beneficii economice pe termen scurt va dăuna nu numai biodiversității spectaculoase din pădurile noastre, ci și dezvoltării economice sustenabile.

Recunoaștem că datele furnizate de PwC sunt un punct de plecare; însă, în egală masură, așteptăm ciclul următor al studiului IFN (Inventarul forestier național), în calitate de principal instrument de evaluare a resurselor forestiere.