Noutăți | WWF

Noutăți  rel=
© (c) imagine din arhiva personală

Pensiunea Jenica din Sfântu Gheorghe (Tulcea) obține primul împrumut Rewilding Europe Capital din România

25 iulie 2014
 Jeni și Dumitru Dimache oferă cazare, masă, excursii cu barca și excursii de pescuit în împrejurimile frumoase din Delta Dunării, unde trăiesc. Aici, în Sfântu Gheorghe, cei doi au o afacere de familie, de 14 ani.

Una dintre dorințele mele cele mai profunde și mai vechi a fost de a lucra cu oameni pasionați de birdwatching (n.r. observarea păsărilor sălbatice), pentru a afla care este perspectiva lor și pentru a împărtăși experiența mea și propria mea curiozitate față de natură, a declarat Dumitru, la primirea împrumutului de € 15, 000 de la Rewilding Europa Capital (REC). Acesta este primul împrumut REC în România.

Începând din această toamnă ei vor folosi împrumutul pentru a îmbunătăți facilitățile de cazare și bucătăria, pentru a cumpăra toate echipamentele de care au nevoie pentru a ghida turiștii interesați de observarea faunei sălbatice (inclusiv crearea unor observatoare) și pentru a își promova pensiunea. Prin ideile lor și ofertele de călătorie, Jeni și Dumitru încurajează oamenii să vină și să descopere un loc unic în Europa, unde se găsesc multe specii rare de păsări. Jeni și Dumitru și consilierii din echipa REC vor lucra în strânsă colaborare pentru a dezvolta afacerea bazătă pe natură.

Dumitru și Jeni ne dovedesc în mod constant pasiunea lor pentru natură și pentru Deltă. Ei se concentrează pe furnizarea de servicii de înaltă calitate și activități turistice cu un impact scăzut asupra mediului, care să evidențieze tot ce are Delta mai bun de oferit. Afacerea și atitudinea lor se încadrează perfect în modelul de business rewilding și suntem încântați să îi susținem, spune Matthew McLuckie, echipa centrală Rewilding Europe.

Acesta este al patrulea credit oferit de Rewilding Europe Capital.
Primele au fost oferite în Croația (Linden Tree Retreat & Ranch, Munții Velebit: €50,000 și Guslice & Melnice Honey :€30,000) și Portugalia (Casa de Cisterna, Vestul Peninsulei Iberice: €15,000).

Rewilding Europe Capital
REC este o divizie de finanțare specializată a Rewilding Europe și oferă credite afacerilor de pe tot cuprinsul Europei, dacă aceste afaceri vin în sprijinul naturii sălbatice și al comunitășilor care sunt aproape de natură.
REC primește candidaturi din orice zonă a pieței și se concentrează, în special, asupra urmatoarelor domenii:
Turism (hoteluri, cabane și ferme, cu o legătură clară cu natura și fauna sălbatică);
Educație (antreprenori care oferă cursuri educative asociate cu natura).
Produse naturale (de exemplu, miere);
Proprietarii de terenuri din mediul rural sau dezvoltatori (cu mai mult de 500 de hectare de teren relevante în proprietate sau în arendă);

Mai multe informații: http://www.rewildingeurope.com/rewilding-europe-capital/
 rel=
© WWF

Rewilding România și Wild Wonders of Europe și-au premiat susținătorii

Ziua de 5 decembrie 2013, a fost ziua norocoasa a lui Mircea Crisbășanu, câștigătorul primului concurs Facebook de pe pagina Rewilding Romania.

În dimineața de 28 noiembrie, pagina de Facebook Rewilding Romania a dat startul primului concurs social media, în urma căruia o persoană a intrat in posesia unui dintre cele mai impresionante albume foto din Europa: Wild Wonders of Europe. Concursul s-a desfășurat pe o perioadă de o săptămână în care participanții trebuiau să îndeplinească o serie de cerințe, iar Mircea a fost cel care a fost extras câștigător în ajunul lui Moș Nicolae.

Săptămâna aceasta Mircea ne-a făcut o vizită pentru a-și ridica premiul și am avut ocazia să aflăm că este un bun prieten mai vechi al WWF-România. Este un mare iubitor al naturii și a valorilor naturale și, cel mai important, înțelege rolul comunităților locale, a conservării și a valorificării bogățiilor locului. În acest sens, în vara lui 2013, el a demarat un proiect îndrăzneț, Turul Dunării, care și-a propus parcurgerea pe două roți a peste 5000 de km și colectarea unor informații relevante din fiecare zonă, pentru realizarea unui traseu cicloturistic complet ce va fi disponibil pe un portal dedicat. În toamna anului 2014, Turul Dunării își va continua drumul spre Delta Dunării, fapt care ne-a făcut să realizăm că drumurile noastre, este foarte posibil să se intersecteze din nou în viitorul apropiat.

După acest succes al concursului paginii de Facebook, Rewilding România, ne-am hotărât să începem anul cu un nou concurs care să atragă cât mai mulți susținători și iubitori ai vieții sălbatice din întreaga lume. Revenim curând cu detalii, până atunci vă invităm să ne urmăriți aici.
 
 rel=
© Staffan Widstrand- Rewilding Europe

Delta Dunării, premiu vedetă în cadrul Travel Club

În luna decembrie inițiativa Rewilding Europe aduce pentru prima dată în cadrul Travel Club, Delta Dunării printre premiile programului.
În urmă cu o săptămână, Ibis Tours, unul dintre principalii tur-operatori din Delta Dunării a spus da ofertei Rewilding Europe de a oferi drept premiu o excursie în Delta Dunării și în Dobrogea unuia dintre membrii Travel Club.

Delta Dunării, una dintre zonele Rewilding Europe, cuprinde vaste suprafețe acoperite cu stuf, păduri de salcie și întinse zone umede, împânzite de o rețea complexă de canale. Câștigătorul excursiei va avea ocazia să exploreze o mare parte din această varietate de habitate,fie pe jos, fie cu barca-ponton și barca mică motorizată. În cadrul excusiei, există șansa de a observa unele dintre cele mai incredibile păsări caracteristice zonelor umede, cum ar fi stârcii, egretele, cormoranii, stoluri mari de pelicani albi jucăuși pe canalele mai mici ale Dunării. Lacul Furtuna, unul dintre cele mai mari lacuri din Delta Dunării, ce se află la nord de localitatea Maliuc, în inima Deltei, de asemenea, se numără printre locurile vizitate. Într-una dintre cele opt zile ale excusiei vor fi admirate pădurile de luncă printre care se numără pădurile Babadag, Celic și Parches. Unul dintre punctele culminante ale turului îl reprezintă vizita Parcului Național Munții Măcin, unde veți avea ocazia să vă întâlniți cu șoimul dunărean, șorecarul mare, pasărea ogorului, pietrarul negru, pietrarul răsăritean, mierla de piatră, presura de grădină, presura sură, sfranciocul cu cap roșu, sfrânciocul cu fruntea neagră, pupăza, dumbraveanca etc. Munții Măcinului sunt cei mai vechi munți din toată Europa, oferind un peisaj impresionant pe care cu siguranță vizitatorii nu îl vor uita.

Unul dintre membrii Travel Club va avea ocazia în vara lui 2014 să fie martorul acestor bogății pe care le oferă Delta Dunării. Dacă nu ești încă membru, te poți înscrie aici.

Travel Club este un club ce reunește oameni din întreaga lume care doresc să călătorească și să cunoască locurile sălbatice din Europa. De asemenea, toți acești membrii au șansa de a câștiga o vacanță într-una din zonele sălbatice ale bătrânului continent sau poate chiar într-una din zonele Rewilding România.
 
 rel=
© Stefano Untherthiner/ Wild Wonders of Europe

Natura are și vești bune

Pe 26 septembrie, la Londra, au fost prezentate concluziile studiului Wildlife Comeback in Europe, o cercetare care arată că efectivele a treizeci și șapte de specii de păsări și mamifere aflate pe cale de dispariție, s-au refăcut spectaculos în ultimii cincizeci de ani, oferind o lecție valoroasă specialiștilor din domeniul conservării. Zimbrul, castorul și vulturul codalb sunt adevărate modele în acest proces, spun autorii studiului, experți ai Zoological Society of London (ZSL), BirdLife InternationalșiEuropean Bird Census Council (EBCC).

„Viața sălbatică se reface singură, cu condiția să-i dăm voie s-o facă.”, spune Frans Schepers, directorul inițiativei Rewilding Europe, cea care a comandat studiul.

Zimbrul (Bison bonasus), specia vedetă a proiectului Rewilding Europe în Carpații Meridionali și subiectul activităților de reintroducere aflate acum în pregătire era, la începutul secolului al XX-lea, o specie pe cale de dispariție. Cel mai mare ierbivor din Europa urma să fie victima vânătorii masive și a fragmentării habitatului. Astăzi însă, ca rezultat al numeroase programe de reintroducere, efectivele au ajuns la aproape trei mii de indivizi, în centrul și estulEuropei, mai ales în Polonia și Belarus.

Castorul este o altă specie vedetă care încearcă să își construiască „un drum spre casă”, însă de această dată, spre Delta Dunării, cea de-a doua zonă Rewilding Europe din România. Acesta dispăruse la mijlocul secolului al XIX-lea, atât din România, cât și din o mare parte din Europa, din aceleași cauze: vânarea excesivă și modificarea habitatului. În România, proiectul de reintroducere a început în 1998, la Lunca Câlnicului, pe râul Olt. Conform ARBDD, la începutul anului trecut a fost găsită o vizuină de castor pe unul din canalele Deltei Dunării; natura, încet, își recâștigă drepturile ceea ce ne încurajează să mergem mai departe cu proiectul nostru de repopulare cu castor a Deltei Dunării.

Gerben-Jan Gerbrandy, membru al Parlamentului European și raportor pentru biodiversitate, declară: „Raportul lansat de Rewilding Europe ne arată, în primul rând, ce putere extraordinară are natura. Apoi, el întărește importanța politicilor europene: directiva Habitat, directiva Păsări, rețeaua de arii protejate Natura 2000, toate acestea au sprijinit această impresionantă refacere a vieții și a naturii sălbatice. Însă, dincolo de refacerea peisajului natural, acest reviriment al sălbăticiei va fi și suportul unei noi direcții de dezvoltare a comunităților rurale.”

Rezultatele acestui raport, dar și alte noutăți în inițiativa Rewilding Europe, vor fi prezentate pe larg în Spania, la Salamanca, în cadrul congresului Wild 10, cel mai mare eveniment de acest tip, din lume. Echipa WWF-România, prezentă la acest congres, vă va ține la curent și crede cu tărie că natura, respectată și sprijinită, poate da și vești bune.
 
 rel=
© WWF

De la festivalul cu vâsle la dezvoltarea sustenabilă a Deltei Dunării

30 august-01 septembrie 2013
Sfârșitul de verii ne găsește pe faleza din Tulcea la cea de-a treia ediție a RowmaniaFest, initiațivă a Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 şi DC Communication, cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Judeţean Tulcea şi al Autorităţii Naţionale de Turism.

Pentru al doilea an consecutiv Rewilding Europa, Delta Dunării a fost prezentă în fața a sute de vizitatori la Târgul proiectelor durabile din Delta Dunării. Am avut plăcerea de a cunoaște oameni noi cu care am împărtășit idei și idealuri, vise și speranțe privind viitorul Deltei; chiar dacă am găsit oameni fără speranță, au fost de acord cu noi că trebuie să continuăm să visăm și să ne dorim să schimbăm situația în bine pentru oamenii din Deltă. De asemenea, ne-am revăzut cu o mulțime de oameni cu care am vorbit despre inițiativa noastră la ultima ediție a festivalului, iar aceștia ne-au asigurat că ne susțin în continuare și ne vor urmări evoluția muncii noastre, ceea ce ne determină să fim mai atenți și mai hotărâți în a ne atinge obiectivele, poate prea mari pentru unii, dar nu și pentru noi!

În cadrul festivalului am participat și la Masa Rotundă în jurul căreia s-au aflat atât reprezentanți ai ONG-urilor, cât și reprezentanți ai instituțiilor relevante. Aici fiecare parte și-a susținut viziunea asupra Deltei, oferind soluții și idei despre modul în care se poate realiza un viitor pentru o Deltă Vie. Rewilding Europa a fost reprezentată de către Cristian Mititelu Răileanu , coordonatorul nostru local. El a susținut necesitatea unei strategii aplicabile pe termen mediu și lung, astfel încât să reflecte nevoile locale ale oamenilor din deltă și să ofere soluții durabile, atât pentru oameni cât și pentru natură .Delta Dunării, vedetă a televiziunii suedeze

Sfârșitul anului aduce un cadou frumos inițiativei Rewilding Europe Delta Dunării: un documentar realizat de una dintre cele mai importante televiziuni suedeze, SVT 1.
Timp de o săptămână, reporterii suedezi au fost însoțiți de către Cristian Mititelu Răileanu, Coordonator local Delta Dunării WWF-România, în unele dintre cele mai frumoase locuri ale Deltei Dunării: Letea și Sfântu Gheorghe. Reportajul realizat la Letea a realizat peisajul zonei respective atât cu lucrurile bune si frumoase ale locului, cât și cu problemele socio-economice ale comunității. Un al doilea documentar, dedicat zonei Sfântu Gheorghe, va fi difuzat la începutul anului viitor. 

 rel=
Festivalul Rowmania 2012
© WWF

Rewilding Europe, la Festivalul bărcilor cu vâsle

1-2 septembrie 2012
 Rewilding Europe Delta Dunării s-a deschis în fața întregii lumi la Festivalul bărcilor cu vâsle- Rowmania, festival care a avut loc între 1 și 2 septembrie 2012 la Tulcea. WWF-România s-a alăturat, pentru al doilea an consecutiv, acestei inițiative a multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin.
Aceasta își propune să promoveze barca cu vâsle drept mijloc de transport nepoluant, cu care turiști și localnicii deopotrivă se pot deplasa în preajma oraşelor sau în mijlocul Rezervației Delta Dunării.

În cadrul evenimentului, specialiștii WWF au prezentat proiectele desfășurate în Delta Dunării, printre care și inițiativa Rewilding Europe în Delta Dunării. Cu ajutorul materialelor informative, toți vizitatorii fie ei localnici ai Tulcei, deltei sau simpli turiști, toată lumea a luat contact cu inovatoarea inițiativă de la nivel european, cu ideile și soluțiile noastre pentru Delta Dunării. De asemenea, fiecare curios a avut ocazia să ne împărtășescă proprile opinii și, de ce nu, să ne prezinte viziunea lor referitoare la dezvoltarea zonei.
 rel=
Padurea Letea, Delta Dunarii
© Cristian Mititelu Raileanu

Întâlnire cu localnicii din Letea

17-20 iulie 2012
În luna iulie a venit rândul locuitorilor celeilalte zone Rewilding Europe din Delta Dunării, Letea, pentru a se întâlni cu specialiștii noștri și să discute despre problemele lor zilnice și despre posibilele soluții.
Aici am avut ocazia să ne întâlnim atât cu membri ai comunității locale, cât și cu autorități locale.Am identificat nemulțumiri în ceea ce privește infrastructura, pornind de la apa curentă, canalizarea, blocarea canalului Magiaru, lipsa unui acostament pe malul Dunării, necolectarea deșeurilor fiind principala problemă de mediu, din punctul lor de vedere.
Localnicii din Letea au speranțe în ceea ce privește dezvoltarea comunității, însă nu sunt convinși că viața lor se poate îmbunătăți. La fel ca și în cazul localității Sfântu Gheorghe,comunitatea din Letea nu crede în puterea de decizie a oamenilor, considerând că binele lor stă în mâna altora, fie că vorbim despre braconieri sau autorități. 

Prima întâlnire cu locuitorii din Sfântu Gheorghe

27-29 iunie 2012
La finele lunii iunie, echipa Rewilding Europe din Delta Dunării s-a întâlnit cu membri ai comunității locale din Sfântu Gheorghe. Scopul focus grupului a fost formarea unei imagini asupra comunității locale, observarea atitudinii generale a acesteia asupra conservării, încrederea în autorități. De asemenea, este foarte important să știm care este percepția localinicilor cu privire la reconstrucția ecologică și reintroducerea unor specii care au aparținut odihinoara zonei. Întâlnirea a dezvăluit faptul că oamenii locului sunt conștienți de greșelile care au loc în jurul lor, cu precădere în ceea ce privește braconajul pe care îl condamnă și conștientizează neputința lor în fața acestora. De asemenea, confuzia în legătură cu instituțiile care își exercită autoritatea în zonă este cu atât mai mare cu cât legea nu este aplicată în mod corect.
Cu toate acestea, oamenii văd bogățiile naturale din jur și ar dori să le exploateze responsabil și la adevărata valoare. Printre persoanele de încredere se numără primarul și directoarea școlii din localitate, localnicii considerând educația drept esențială în evoluția pozitivă a societății contemporane.
În lunile care urmează, echipa Rewilding Europe va realiza mai multe astfel de întâlniri, pentru a intra în contact cu problemele și preocupările comunitatății din Sfântu Gheorghe. 
Doneaza
Doneaza