Revoluţia ONG - proiect pentru protejarea peisajului forestier intact Retezat | WWF

Revoluţia ONG - proiect pentru protejarea peisajului forestier intact Retezat

rel=
Parcul Naţional Retezat
© Andreas Beckmann, 2006
În general protecţia naturii nu este considerată o prioritate în România. Investitorii – cu mici excepţii – nu consideră imperativele legilor de protecţia naturii ca o obligaţie de respectat ci mai degreabă un obstacol pentru care trebuie găsite soluţiile - mai mult sau mai puţin legale - prin care această “problemă” poate fi “rezolvată”.

Din păcate acest tip de gândire şi de acţiune este însuşit adesea şi de instituţii ale statului care astfel devin partenere la distrugerea mediului și crează un precedent pentru următoarele cazuri. Odată cu aderarea României la UE legislaţia de protecţia naturii a devenit mai riguroasă (prin adoptarea și aplicarea de regulamente și directive).

Suprafaţa zonelor protejate - prin crearea reţelei Natura 2000 - a crescut semnificativ, dar în acelaşi timp există resurse financiare mult mai mari pentru realizarea unor investiţii potenţial dăunătoare naturii. În acest context cazurile de încălcări ale legii legate de protecţia naturii au sporit semnificativ.

Scopul proiectului

Creşterea capacităţii societăţii civile pentru a monitoriza respectarea legislaţiei în arii naturale protejate (inclusiv situri Natura 2000) şi pentru a reduce impactul negativ al investiţiilor sau proiectelor prin identificarea de soluţii alternative pentru cel puţin două cazuri de agresiune împotriva naturii.

Direcțiile de acțiune

Câteva organizaţii de protecţia naturii din România (Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleană Satu-Mare, WWF și Agent Green) şi-au unit forţele în acest proiect pentru a preveni crearea de noi precedente negative și pentru al crea pe cel pozitiv în care o investiție ilegală într-o arie naturală protejată este stopată.

Pentru a atrage atenția că situația actuală nu este una acceptabilă proiectul instrumentează un caz concret și emblematic în acest sens, caz ce iese în evidență atât prin impacturile negative imediate asupra mediului, cât și prin cele pe termen lung atât asupra mediului, cât și asupra comunităților locale și a economiei naționale. Proiectul îşi propune de asemenea să identifice şi alte situaţii în care o acţiune bine coordonată a ONG-urilor poate duce la stoparea unor investiţii ilegale sau dăunătoare naturii.

Pe parcursul proiectului se va desfășurara și un curs de instruire pentru ONG-uri și a schimburi de experiență cu autoritățile de control în domeniul protecției mediului pentru inițierea de proceduri pentru prevenirea și oprirea activităților cu impact negativ asupra naturii.

Precedentul

Cazul emblematic ales de organziațiile partenere este construcția drumului național DN 66A prin siturile de importanță comunitară Nordul Gorjului de Vest, Retezat și Domogled, siturile de protecție avifaunistică Retezat și Domogled, Parcul Național Rezervație a Biosferei Retezat și Parcul Național Domogled - Valea Cernei. În cel din urmă caz ar urma să se compromită 3 zone de protecție integrală pe o lungime totală de 5,554 km.

Construcția drumului ar încălca atât legislația de mediu din România cât și pe cea din Uniunea Europeană, construcțiile în zone de protecție integrală (cunoscute și sub numele de zone de conservare specială) nefiind permise decât în condiții speciale care nu se pot aplica în cazul DN 66A.

Investigarea de alte probleme majore de protecția naturii

Echipa proiectului a inventariat de asemenea alte probleme majore de protecția naturii în care legislația nu este respectată și care vor fi abordate în acest proiect sub forma unui studiu de documentare care va fi realizat și publicat de Asociația ”Grupul Milvus” și de Asociația ”Societatea Carpatina Ardeleană Satu Mare”.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar oferit prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE)

Continutul acestui site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii si coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org

Coordonator proiect

Maria Mihul