Hacking Wilderness Futures | WWF

Hackathon for bison rel=
Hacking Wilderness Futures workshop
© Daniel Mârlea / WWF România
Lucrăm în avampostul uneia dintre cele mai întinse zone sălbatice din Europa, Munții Carpați și ne întrebăm zi de zi cum putem deveni mai eficace în a construi o societate unde natura sălbatică este motorul dezvoltării și al bunăstării localnicilor din aceste bogate bazine de biodiversitate.
Sud Vestul Carpaților sunt gazda unei inițiative ambițioase de reintroducere a zimbrilor în natură pe care o implementăm alături de Rewilding Europe. Suntem la începutul unei misiuni pe termen lung, aceea de a crea o populație viabilă de zimbri ce cutreieră liberi în sălbăticie. Măgura Zimbrilor este laboratorul care va crește la intersecția dintre ingenuitatea contemporană, tehnologia și provocările muncii de conservare a naturii și numai implicând oamenii locurilor.

Abordările creative, legătura dintre cercetarea științifică, dezvoltarea comunităților locale, educația, design thinking și tehnologiile noi în sprijinul naturii sunt acele îngrediente cu care vrem să conturăm un viitor în care oamenii prosperă alături de natura sălbatică.

În această iarnă am avut primul nostru hackathon bazat pe această teorie a schimbării paradigmelor și modului de lucru.  Dar vrem să ne facem un obicei din asta și să regândim constant felul în care lucrăm în conservare, să atragem noi idei și noi prieteni, să ne schimbam ritmul și să rezolvăm cele mai dificile provocări, împreună.

Prima provocare lansată: coexistența om-zimbru

După 5 ani de activitate într-o comunitate rurală mică ne dăm seama că emoțiile localnicilor la nivel personal față de zimbri și alte animale sălbatice, sunt o pârghie importantă pentru a clădi o rețea de sprijin pentru a menținea conectivitatății zonelor sălbatice la scară largă. Comunitățile învecinate zonelor de reintroducere sau acestor zone sălbatice vor alege să mențină și să dezvolte, sau nu, bunele practici care au menținut natura sălbatică. Ne străduim să rezolvăm acum punctele lor de presiune și zonele de conflict cu fauna sălbatică punând in aplicare idei noi și lucrând în paralel la dezvoltarea ecoturismului.

În cazul zimbrului, sezonul rece este cel mai problematic, unii dintre zimbri iși petrec timp în preajma satelor și se hrănesc cu fânețele și coaja pomilor fructiferi de pe lângă gospodăriile bătrânești. În ultimele două ierni am avut câțiva zimbri care și-au petrecut mare parte din anotimpul rece aproape de localități. Acest lucru se explică prin temperaturile scăzute, ploaie, zăpadă, disponibilitate alimentară și, de asemenea, istoricul zimbrilor care au crescut in semi-libertate.
Dezvoltarea durabilă a zonelor naturale sălbatice este uneori îngreunată de atitudinile față de fauna sălbatică și de sălbăticie, iar conflictul dintre animalele sălbatice și localnici contribuie momentan doar la adâncirea acestui punct de vedere. Este imperativ ca acest subiect să fie tratat rapid și mai mult decat o soluție plug-and-play, localnicii să fie implicați în procesul de identificare a celor mai bune și mai potrivite încercari.

Cum facem asta?

În decembrie, WWF România și Modulab au reunit profesioniști din mai multe domenii pentru a-și imagina și a crea soluții inovatoare pentru coexistența om-sălbăticie. Provocarea de data aceasta a fost formulată în încercarea de a identifica, adapta, inventa noi tehnologii și instrumente pentru monitorizarea în timp real a vieții sălbatice și atenuarea conflictului om-zimbru.

Biologi, ecologiști, sociologi, experți GIS, antreprenori, electroniști, programatori și localnici; de la WWF UK, Flora și Fauna Internațional, Asociația Zarand, ESRI, Parcul Natural Vânători Neamț, Societatea Europeană de Wilderness, WWF România.  Ei toți au conceput o cale de acțiune și au construit mai multe direcții în timpul atelierului de 4 zile.

Soluții

Atelierul de hacking a oferit o rută combinată de acțiune:

1. Dispozitive de monitorizare în timp real cu costuri reduse, axate pe urmărirea GPS și transmisia radio cu potențial de integrare a mai multor senzori, cum ar fi un astfel de accelerometru.
2. Un tablou de bord cu date de criptare a datelor prin intermediul ERSI webArcGIS și instrumente de dezvoltare, adică analiza automată a prezenței în timp real, date comportamentului faunei sălbatice, intrări calitative asupra activității umane, parametrii biometrici și datele de observare a Pământului
3.  Un dispozitiv cu scop preventiv pentru a împiedica accesul zimbrilor în anumite zone, declanșat de senzori folosind miros, sunet, lumină sau garduri electrice inteligente, non-intruzive.

Ce urmează? Scopul nostru este de a dezvolta soluții practice bazate pe testare și care să folosească atât naturii, cât și de societății. Chiar ne dorim să avem ocazia să testăm și să perfecționăm prototipurile propuse. Investim în scalarea ideilor și astfel dăm naștere unor noi start-up-uri de natură tehnică, la intersecția cu natura.

Implică-te

Descarcă fila informativă cu rezultatele hackatonului nostru și trimite-l mai departe dacă cunoști experți sau organizații cu care crezi că ar trebui să ne unim forțele.

Vrei să contribui cu o idee sau cu abilitățile tale tehnice? Intră în comunitatea WILDLABS acolo unde toate domeniile pământului schimbă idei în beneficiul naturii.

Începe un proiect de cercetare alături de noi orientat pe eficacitatea și impactul prototipurilor pe care le dezvoltăm. Dacă ești student masterand sau doctorant și natura sălbatică sau tehnologia iți stârnesc interesul, scrie-ne un email.

Mulțumim Fundației de Parteneriat, Modulab, Laborazon, Parcului Natural Vânători Neamț, Impact Hub, Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș, Primăria Armeniș și ESRI România pentru sprijinul în acest demers.

Jurnal de teren: Ranger in Măgura Zimbrilor (EN)