Salvați pădurile virgine! | WWF

Salvați pădurile virgine! rel=
Padurile virgine sunt bunuri de valoare de patrimoniu pentru tara noastra si pentru Europa
© Mircea Struteanu

Europa și-a distrus pădurile virgine. Noi încă mai avem. Încă

Pădurile virgine sunt ultimele zone de pe glob unde natura supraviețuiește în forma sa pură, fără niciun fel de intervenție umană.
Când te gândești la pădurile virgine, probabil îți vin în minte peisaje din bazinul Amazonului, din Siberia sau de pe coasta Pacificului din nordul Americii de Nord. Asta și pentru că în Europa pădurile virgine aproape că au disparut. "Țările civilizate" au plătit un preț scump pentru modernizarea lor, distrugându-și pădurile în mod inconștient. Și totuși, în România încă mai avem păduri virgine. Eco-regiunea carpatică mai găzduiește 322 000 hectare de astfel de păduri, dintre care marea majoritate, 250 000 ha, sunt în Rom
ânia.

Dar, cu toate că ne mândrim cu cea mai întinsă suprafață de păduri virgine din regiune, doar 18% dintre ele au un oarecare statut de protecție, prin faptul că sunt incluse în arii protejate. Un procent și mai mic se bucură de protecție integrală. Restul, de peste 80%, nu au nicio forma de protecție și sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal.

Cum s-a ajuns aici și încotro ne îndreptăm?

Motivele principale pentru care pădurile virgine au supraviețuit in trecut sunt inaccesibilitatea lor și valorea economică scazută a lemnului provenit din arborii bătrâni.
Astăzi însă, pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodata în fața presiunilor economico-sociale.

Cererea tot mai mare de lemn pe piață, diversificarea formei de proprietate legată de obiectivele economice ale noilor proprietari, construcția de noi drumuri care facilitează accesul spre pădurile pânîa acum ferite de pericol și avansul tehnologic al utilajelor de exploatare forestieră sunt principalele motive care ne fac să ne ingrijorăm cu privire la șansa acestor păduri de a supraviețui, fără o lege care să le protejeze.

Ce putem face noi?

Salvarea padurilor virgine se poate face doar prin asigurarea statutului de protectie integrala.
Un statut pe care l-ar primi imediat ce autoritatile ar schimba incadrarea lor, din "paduri de protectie" (in care se poate interveni si pentru extragerea materialului lemnos) in "paduri strict protejate" si ar accepta sa ofere compensatii celor care detin aceste paduri si care nu le vor mai putea valorifica. Dar, pentru ca acest lucru sa se intample, noi toti trebuie sa aratam ca ne pasa de soarta acestor paduri unice si spectaculoase.

Intra pe www.padurivirgine.ro si semneaza petitia pentru protejarea lor integrala. Apoi povesteste-le si prietenilor carora crezi ca le-ar pasa despre asta.

De ce merita sa luptam?

Numai astfel tara noastra va putea pastra ca mostenire cateva paduri, printre putinele de pe planeta, unde natura este intacta si isi urmeaza cursul firesc.

Doar astfel vom mai putea sa ne mandrim si mai departe cu cea mai mare biodiversitate din toata Uniunea Europeana. Pentru ca intr-o padure virgina pot trai peste 13 000 specii diferite iar delicata si incredibila lor interdependenta este cea care poate mentine, in continuare, un ecosistem echilibrat si sanatos, care ne va asigura noua, oamenilor, apa curata, aer curat si o protectie eficienta a solurilor.

In ziua in care padurile virgine se vor bucura de protectie 100%, vom sti ca am salvat o parte importanta a patrimoniului tarii noastre. Si ca am facut inca un pas – poate printre cei mai importanti, privind in perspectiva - spre o societate in care stim ca putem schimba lucrurile in bine.

Petitia pentru salvarea padurilor virgine

Dragi prieteni, am reușit!

Am dovedit că, dacă acţionăm ca o comunitate, putem să modelăm societatea în care trăim.
Împreună, am convins un minister că salvarea pădurilor virgine este o prioritate, un pas mare spre o Românie în care vocea noastră contează. WWF-România şi Ministerul Mediului şi Pădurilor au încheiat un protocol care prevede stoparea imediată a tăierilor în pădurile virgine. Cele peste 100.000 de mii de voci care au răspuns apelului nostru au fost auzite.

Cu o singură semnatură pentru petiţia de pe website-ul campaniei, aţi acordat o şansă uriaşă ultimelor păduri virgine din România şi celor peste 13.000 de specii din aceste locuri cu adevarat unice. Am dovedit că împreună putem să schimbăm ziua de mâine, însă pentru asta trebuie să rămânem uniţi. WWF-România vă mulţumeşte pentru sprijinul acordat acestei cauze şi va promite că vor urma lucruri la fel de bune, paşi la fel de importanţi şi la fel de multe motive pentru a zâmbi.

10 septembrie 2012: pădurile virgine din România sunt protejate prin lege

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb a semnat, pe 10 septembrie 2012, Ordinul de Ministru referitor la stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine din România, alături de Directorul WWF- România, Magor Csibi şi reprezentanţi ai RNP Romsilva, ICAS, Academiei Române şi ai Asociaţiei Proprietarilor de Păduri.

Citește mai mult

Dacă acum un an de zile, doar anumiţi specialişti atrăgeau atenţia asupra faptului că avem în România o valoare inestimabilă de păduri virgine, astăzi am ajuns ca o mare parte din populaţie să ştie ce sunt pădurile virgine şi să se implice pentru protejarea lor. Faptul că astăzi semnăm acest ordin este o dovadă că oamenii pot impune agenda politica în România. Legislaţia s-a schimbat în favoarea pădurilor virgine pentru că oamenii au cerut-o. Este o dovadă că dacă există o implicare în masă, lucrurile se pot schimba în ţara noastră. Este o dovadă a faptului că ne gândim pe termen lung, nu doar la ce se va întâmpla mâine, din punct de vedere economic.

Magor Csibi, director WWF- România

Doneaza
Doneaza