Protejează apa | WWF
© WWF

#ProtejeazaApa | #ProtectWater

Cu toții avem nevoie de apă pentru a supraviețui. Dar fără râuri sănătoase, lacuri și zone umede, nu există apă.

Sursele de apă ale Europei sunt protejate de legislația UE – Directiva Cadru Apă – însă multe state membre doresc să slăbească legea. Împreună, trebuie să ne asigurăm că directiva care ne protejează apele va rămâne neschimbată.

Comisia Europeană își dorește acum să îți exprimi punctul de vedere, prin consultarea publică. Aceasta este singura șansă de a le spune să păstreze, așa cum e, legea care protejează apa.

Am pregătit un răspuns pentru consultarea publică, pentru a ne asigura că Directiva Cadru Apă nu va fi slăbită. Pentru a îl trimite Comisiei în numele tău, te rugăm să completezi datele tale și să dai clik pe Acționează acum”.
 

Conform celor mai recente date, 60% din râurile, pâraiele, lacurile și zonele umede din Europa nu sunt sănătoase. De-a lungul timpului, le-am distrus, le-am poluat și am folosit prea multă apă în mod iresponsabil.

Dacă vom continua astfel, efectele negative se vor vedea peste tot în jurul nostru – de la lucrurile mici din viața de zi cu zi pe care le luăm de bune, până la industriile care nu vor putea supraviețui. Dacă nu avem grijă de ape, vor fi afectate, de asemenea, toate speciile care au nevoie de ecosistemele de apă dulce pentru a supraviețui.

Legislația UE privind apa protejează sursele noastre de apă, însă guvernele doresc acum să o slăbească. Acționează acum: spune Comisiei Europene să păstreze legea puternică, în forma sa actuală!
 

Toți avem un rol în această poveste, dar guvernele noastre permit ca râurile, lacurile și zonele umede să fie exploatate în moduri care creează daune permanente. De exemplu, barajele și alte tipuri de infrastructură (hidroenergia, apărarea împotriva inundațiilor și măsurile pentru facilitarea navigației) distrug cursul  natural al unui râu și împiedică reproducerea speciilor. Agricultura nesustenabilă poluează și folosește multă apă.

Prin Directiva Cadru Apă, guvernele au convenit să pună capăt acestor distrugeri - dar nu și-au respectat promisiunile. Și, pentru a înrăutăți lucrurile, vor acum să slăbească legea!

Acționează acum: spune Comisiei Europene să păstreze puternica Directiva Cadru Apă!

Remedierea daunelor produse nu se poate face fără o legislație puternică. În Europa, avem o lege puternică care ne protejează râurile, lacurile, zonele umede, pâraiele, apele costiere și apele subterane – Directiva Cadru Apă a UE. De asemenea, legea impune ca apele care au fost deja deteriorate să fie readuse la starea bună, cel târziu până în 2027.

Dar, în timp ce citești acest lucru, multe guverne încearcă să slăbească legea. Aceasta ar fi o lovitură teribilă pentru râurile, lacurile și zonele umede, și tot ce depinde de ele.
 
Acționează acum: spune Comisiei Europene să păstreze puternică Directiva Cadru Apă!

Rețeaua de râuri și izvoare a României însumează peste 70 de mii de km lungime, din care doar 15% sunt în stare bună și foarte bună, reprezentând ultimele porţiuni ale ecosistemelor acvatice naturale. Acestea însă riscă să fie distruse de diguri, lucrări de drenaj sau construcția de microhidrocentrale. Utile pentru om, nocive pentru natură!

De multe ori, construirea de microhidrocentrale pe râurile de munte s-a făcut necorespunzător, cu neglijarea debitelor de apă și a biodiversităţii, cu ignorarea riscurilor care pot apărea (poluare, inundații, distrugerea pânzei freatice). Râurile obișnuiau să reprezinte locuri vii, unde viața sălbatică și biodiversitatea erau la ele acasă. Dar acestea au ajuns să fie înlocuite cu mașini grele și construcții din beton, iar peisajele demult știute au devenit fotografii de cărți poștale. 

Calitatea și chiar existența apei se deteriorează într-un ritm cu adevărat alarmant. Ne aflăm într-o cursă contra-cronometru, dar mai avem totuși o șansă să ne salvăm apele. Natura are o putere incredibilă de a se regenera atunci când i se oferă și cea mai mica șansă. Dar trebuie să luăm atitudine imediat! Spune Uniunii Europene să păstreze Legea apei puternică, în forma sa actuală!
© WWF
© BirdLife

Lant trofic sau lant vicios?


Apa este esențială pentru agricultură și, deci, pentru o hrană sănătoasă. Dar agricultura intensivă reprezintă o amenințare pentru râurile și lacurile noastre. Lucrările de drenaj făcute în exces, folosirea de fertilizatori chimici și deversarea de substanțe nocive în apă sunt doar câteva dintre problemele pe care agricultura le pune mediului înconjurător.

Nu suntem împotriva agriculturii, ci milităm pentru o agricultură sustenabilă. Altfel, nu vor avea de suferit numai peștii, păsările acvatice sau plantele dependente de zonele umede. Vom avea de suferit chiar noi! Fără o apă curată, lanțul trofic va dispărea ușor-ușor. Vor muri peștii, păsările vor căuta alt loc de hrană și cuibărit, plantele nu vor mai fi polenizate și astfel se va instala un dezechilibru care, știm cu toții, nu este de dorit în natură. De-aici și până la a mânca hrană otrăvită mai este doar un pas.


Acționează acum: protejează-ți securitatea alimentară și semnează pentru păstrarea legii apelor în forma sa actuală!  

O lume fara animale salbatice?


Ecosistemele create în jurul apelor sunt cele mai afectate la nivel mondial. Potrivit Raportului Planeta Vie 2018, populațiile speciilor de apă dulce au scăzut cu 83% din 1970 și până azi.

Situația nu diferă mult atunci când ne raportăm la Europa. Calitatea apei și sursele de apă se deteriorează într-un ritm alarmant. Fapt ce a avut și continuă să aibă consecințe serioase asupra vieții noastre, a economiei și, bineînțeles, asupra animalelor sălbatice.

Este o cursă contra-cronometru, dar mai avem totuși o șansă să salvăm apele și fauna. Natura are o putere incredibilă de a se regenera atunci când i se oferă și cea mai mică șansă. Pentru asta, trebuie să luăm atitudine imediat!


Acționează acum: spune NU unei lumi fără animale sălbatice! Semnează aici petiția prin care cerem Comisiei Europene să păstreze legea apelor puternică, în forma sa actuală!
© WWF

O lume fara bere?

Multe lucruri sunt necesare pentru a crea berea ta preferată, dar totul începe cu o apă de calitate bună. Dar sursele de apă ale Europei se deteriorează într-un ritm alarmant.

Râurile, lacurile, zonele umede, pâraiele și apele subterane sunt toate protejate de legislația UE. Această lege garantează că statele membre își protejează apele și le refac pe cele deja deteriorate. 2027 este ultimul termen limită.


În timp ce citești acest lucru, multe state membre încearcă să slăbească legea. Împreună, trebuie să oprim asta! Spune Comisiei Europene să păstreze Directiva Cadru Apă puternică și asigură-te că berea uscată, berea mocirloasă sau berea de lux rămân fantezii ale imaginației noastre.