Raportul Planeta Vie 2018 | WWF

What would you like to search for?

RAPORTUL PLANETA VIE 2018: Țintind mai sus

CE ESTE RAPORTUL PLANETA VIE?

Raportul Planeta Vie 2018 este a 12-a ediție a publicației bienale a WWF și prezintă o imagine de ansamblu a stării de sănătate a planetei. Raportul include cele mai recente descoperiri, măsurate prin Indexul Planta Vie, care urmărește 16.704 de populații ale 4.005 specii de vertebrate din 1970 până în 2014.

DESCARCĂ RAPORTUL (EN) CITEȘTE REZUMATUL (RO)

CÂTEVA LUCRURI INTERESANTE DIN RAPORT

ȘTIAȚI CĂ

♦ La nivel global, natura oferă servicii pentru omenire în valoare de circa 125 trilioane USD/an.
♦ Populațiile de specii de vertebrate au scăzut, în medie, cu 60% în 40 de ani.
♦ Pădurile tropicale sunt din ce în ce mai mici: aproape 20% din Amazon a dispărut în doar 50 de ani.
♦ Cel puțin 70% din noile medicamente mici moleculare introduse în ultimii 25 de ani provin dintr-o sursă naturală.
♦ De la oceanele lumii au fost pescuite aproape 6 miliarde de tone de pește și alte fructe de mare din 1950 și până azi.
♦ În prezent, se estimează că 90% din păsările marine ale lumii au fragmente de plastic în stomac.

SUNTEM PRIMA GENERAŢIE CARE ARE O IMAGINE CLARĂ A VALORII NATURII ȘI A IMPACTULUI IMENS PE CARE IL EXERCITĂM ASUPRA EI. AM PUTEA FI ȘI ULTIMA GENERAŢIE CARE POATE INVERSA ACEASTĂ TENDINȚĂ.

CE POȚI FACE TU?

PROTEJEAZĂ PLANETA, PAS CU PAS

♦ Alege în cunoștință de cauză - fie că folosești mai puțin plastic, reduci risipa alimentară sau alegi produse eco din surse locale, sustenabile, alegerile tale de zi cu zi au un impact.

♦ Ia atitudine, din rolul de consumator și cetățean - folosește fiecare ocazie să încurajezi companiile care oferă produse sau servicii prietenoase cu mediul și cere guvernului să adopte politici și să ofere alternative mai sustenabile.

♦ Spune și altora - încurajează-ți familia și prietenii să aibă și ei grijă de planetă.

Foarte puțini oameni au șansa de a lua parte la transformări cu adevărat istorice. Noi putem fi generația care schimbă traiectoria descendentă pe care se află biodiversitatea. Împreună, putem proteja planeta pe care o numim acasă.

CE MAI POT SĂ FAC?

CE FACE WWF?

MUNCA NOASTRĂ

Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Vrem să ne asigurăm că stocurile de pește și ecosisetmele acvatice sunt productive și rezistente și comunitățile se pot baza pe acestea pentru a își asigura traiul și apă de băut, în timp ce biodiversitatea este protejată. Vrem să ne asigurăm că speciile sălbatice iconice, pe cale de dispariție, își vor reveni, în mediul natural. Că pădurile noastre sunt protejate și continuă să asigure beneficii pentru oameni. Vrem să ne îndreptăm căre un viitor în care utilizăm doar energie regenerabilă și facem față schimbărilor climatice și în care producem hrana fără a polua planeta pe care o numim acasă.

WWF are echipe de experți în peste 100 de țări, care muncesc pentru a proteja natura fără de care nu am putea trăi: păduri, ape și specii sălbatice.

SUSȚINE PROIECTELE WWF DIN ROMÂNIA