Indexul Planeta Vie | WWF

Indexul Planeta Vie

rel=
Evolution. Tiger. WWF China.
© WWF
Indexul Planeta Vie măsoară evoluţia biodiversităţii pe Pământ

Acesta urmăreşte evoluţia populaţiilor de vertebrate (peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere) din întreaga lume.

Tehnica presupune utilizarea unor indicatori speciali pentru speciile terestre, marine şi de apă dulce, ulterior fiind creată o medie a acestora, din care rezultă, la final, valoarea indexului. Cu toate că vertebratele reprezintă doar o mică parte din numărul total de specii existente, se consideră că tendinţele în evoluţia acestor specii sunt reprezentative pentru biodiversitate, în general. Practic, urmărind evoluţia speciilor, Indexul Planeta Vie monitorizează starea ecosistemelor.

Pentru ediţia 2014, cercetarea a fost efectuată pe 10,000 de specii de vertebrate, în intervalul de timp 1970 - 2010. Indexul Planeta Vie din acest an beneficiază de o metodologie actualizată, monitorizând cu o acuratețe mai mare biodiversitatea la nivel global și oferind o imagine mai clară a stării de sănătate în care se află mediul natural.

Ediţia 2014 a raportului dezvăluie un trend alarmant: populațiile de pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile s-au redus cu 52% din anul 1970. Se constată un declin cu 76% al speciilor de apă dulce, pierderea medie fiind aproape dublă față de speciile terestre și marine.

Raportul Planeta Vie - ediţia 2014

© WWF