Ghidul produselor tradiționale și ecologice | WWF

Ghidul produselor tradiționale și ecologice

Mâncăm sănătos, protejăm natura și sprijinim comunitățile rurale

În general, atunci când ne aflăm în situația de a cumpăra un produs alimentar ne gândim prea puțin la cine produce alimentele pe care le consumăm, unde și cum, și poate și mai puțin la impactul asupra mediului și comunității.

Vă propunem un scurt îndrumar, sperând că vă vom pune pe gânduri cu privire la sursele și tipurile de hrană pe care le alegeți. Credem că este nevoie de o schimbare a modului în care înțelegem alimentația, consumul și, la nivel mai larg, mediul în care trăim și din care provin produsele pe care le cumpărăm.

”În zilele noastre, oamenii știu prețul a orice și valoarea a nimic” (Oscar Wilde)

Un produs tradițional sau ecologic are, pe lângă preț, o valoare. Ce înseamnă, concret, produs tradițional? Dar ecologic? Beneficiul pe care îl asociem cel mai des cu produsele tradiționale sau ecologice ține de sănătate. Acestea sunt mai ”curate”, conțin ingrediente naturale și nutrienți ce ne mențin organismul în echilibru, însă înseamnă mai mult decât atât. Produsele tradiționale și ecologice provin dintr-un sistem de producție ce nu dăunează mediului: nu poluează solul sau apa și nu periclitează biodiversitatea din zonele de producție. De asemenea, în cazul produselor tradiționale, vorbim despre continuitatea unor obiceiuri și a unor soiuri și semințe ce asigură, la nivel național, o diversitate alimentară și culturală.

Lucrul de care trebuie să fim conștienți, în calitate de consumatori, este că fiecare alegere de produs pe care o facem are o serie de consecințe, atât la nivel individual, din punct de vedere al sănătății, cât și la nivel de mediu înconjurător și societate – economie și cultură. Cumpărând produse tradiționale sau locale și ecologice, contribuiți la păstrarea unor tradiții și obiceiuri, la conservarea naturii și a peisajului rural atât de frumos, apreciat și căutat de turiștii străini ca pe ceva unic rămas în spațiul european; nu în ultimul rând îi ajutați pe cei care vă oferă produse de calitate și întrețin acest peisaj rural să-și desfășoare munca pe mai departe.

© iStockphoto
Mâncăm sănătos, protejăm natura și sprijinim comunitățile rurale
© iStockphoto

Descarcă aici ghidul produselor tradiționale și ecologice