Exploratori ai sălbăticiei | WWF

rel=
Exploratori ai sălbăticiei în Carpaţii din Sud-Vestul României
© WWF
Exploratori ai sălbăticiei în Carpații din Sud-Vestul României. Ghid pentru profesori și elevi – clasele IX-XII.
În zona Carpaţilor din Sud-Vestul României se află una dintre cele mai întinse zone de sălbăticie din Europa: un teritoriu guvernat de procese naturale, cu areale nemodificate sau uşor modificate de activităţile oamenilor şi compuse din habitate și specii native. Au mai rămas foarte puţine astfel de zone în Europa şi e important să ştim care sunt beneficiile pe care ni le oferă, dar şi ameninţările cu care se confruntă şi ce putem face noi pentru a le păstra.

Este important ca aceste informaţii să ajungă la un număr cât mai mare de oameni care se pot implica în protecţia şi conservarea acestor zone.
Şcolile şi, implicit, educaţia pentru dezvoltare durabilă, au un rol cheie în transmiterea acestor informaţii. Ghidul de faţă reprezintă un instrument de sprijin destinat profesorilor şi elevilor, dar şi reprezentanţilor parcurilor naturale şi naţionale şi tuturor celor care doresc să se implice.

Ghidul este structurat în trei părţi: 1. Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni 2. Exploratori ai naturii sălbatice în Carpaţii din Sud-Vestul României 3. Cluburile „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice”. Prima parte prezintă conceptul de sălbăticie, iar cea de-a doua prezintă patru parcuri naţionale şi unul natural pe suprafaţa cărora se întinde cea mai întinsă zonă de sălbăticie din Europa: Parcul Naţional Semenic-Cheile Carașului, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beușniţa, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei și Parcul Naţional Retezat. A treia parte prezintă pașii necesari pentru derularea activităţilor de învăţare în cadrul a cinci cluburi deschise în cinci licee, cluburi menite să ducă la crearea unei reţele de profesori şi tineri activi care se implică în rezolvarea problemelor cu care se confruntă zonele de sălbăticie.

Cluburile pentru protejarea naturii sălbatice se bazează pe experiența Modelul Educațional IMPACT al Fundației Noi Orizonturi, partener educațional în cadrul proiectului Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice. IMPACT este o rețea de Cluburi de Inițiativă Comunitară activă la nivel național și internațional prin care Fundația Noi Orizonturi își propune să imputernicească copii și tineri să identifice probleme reale din comunitățile lor şi să găsească prin proiecte de serviciu în folosul comunității soluţii creative pentru rezolvarea lor.