p1014010

Percheziţii la Schweighofer: WWF solicită urgent clarificări

Viena – Pe 30 mai a.c. au avut loc perchiziții DIICOT[1] la sediul filialei române a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, ce procesează lemn în România. De-a lungul anilor, compania a fost suspectată că ar fi asociată cu mafia locală a lemnului și a revândut lemnul tăiat ilegal cu documente de proveniență false. Prejudiciul financiar adus până acum statului român a fost estimat la aproximativ 25 de milioane de euro. Conform mass-media, șase persoane au fost investigate, inclusiv șefii fabricilor Holzindustrie Schweighofer din Sebeș și Rădăuți.

Expertul WWF, Johannes Zahnen, a salutat investigația: „Organizațiile de protecție a mediului, inclusiv WWF, au dezvăluit neregulile companiei Schweighofer și au acuzat – o de procurarea ilegala a lemnului și din surse ilegale, de ani de zile. Suntem bucuroși că autoritățile române iau în serios acest caz și iau măsuri”. WWF a cerut ca Schweighofer să fie tras la răspundere pentru acțiunile sale.
 
În 2015, a avut loc un control la Schweighofer, realizat de Ministerul Mediului, ca urmare a unor acuzații similare împotriva companiei. Chiar și atunci, se vorbea despre o potențială activitate ilegală. Raportul final al investigației nu a fost publicat de parchet și, până în prezent, compania nu a suferit consecințe. Potrivit WWF, o altă plângere depusă de WWF Austria privind Regulamentul european privind comerțul cu lemn (EUTR) nu a fost suficient investigată de autorități. Schweighofer a afirmat că au fost controlați deja de nouă ori în legătură cu EUTR în România, de fiecare dată fără ca vreun control să se soldeze cu vreo plângere împotriva companiei.
 
Organizațiile de mediu consideră că implementarea EUTR în Austria și România nu este consistentă și autoritățile competente nu iau în serios aplicarea acestui regulament.
 
Zahen a concluzionat: „Industria lemnului trebuie să-și schimbe direcția – nu poate continua cursul său actual, WWF se așteaptă la o verificare juridică completă privind presupusa abatere. Pădurile din Carpați rămân în pericol și, prin urmare, WWF va continua să abordeze în mod activ acest caz “.

 

 


[1] Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
Scroll to Top