Împreună pentru Dunăre: WWF și Coca-Cola lansează un proiect pentru conservarea și refacerea zonelor umede | WWF

Împreună pentru Dunăre: WWF și Coca-Cola lansează un proiect pentru conservarea și refacerea zonelor umedePosted on 26 June 2014
Gârla Mare, România
© Cristian Mititelu Răileanu
București, 26 iunie - WWF și Coca-Cola anunță lansarea unui parteneriat ambițios, care are ca obiectiv refacerea și conservarea unor zone umede și lunci inundabile din lungul Dunării și al afluenților săi până în anul 2020. Programul este susținut de Fundația Coca-Cola printr-o investiție de 4,4 milioane de dolari și se desfășoară în șase țări din Europa, printre care și în România.

Prin noul parteneriat, WWF și Coca-Cola se angajează la reconstrucția zonelor umede din lungul fluviului Dunărea printr-o serie de acțiuni desfășurate în Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România. Acestea vor conduce la obținerea a 12 milioane m3 de apă - o cantitate de apă care ar umple 4.800 de bazine olimpice.

„Proiectul va conserva și reface aceste zone umede și lunci, vitale pentru oameni și natură”, spune Andreas Beckmann, Director Regional la WWF Programul Dunăre-Carpați.
Totodată, încercăm să generăm o mișcare regională care promovează conservarea și refacerea zonelor umede, dar și utilizarea durabilă a apei.”

„Împreună pentru Dunăre” este cel mai amplu program pe care Fundația Coca-Cola îl susține în Europa. Lucrăm alături de WWF din 2007, pentru a conserva sursele de apă dulce de pe glob și pentru a face schimbări de impact în companie. Știm bine că apa este o resursă rară. În același timp, e ingredientul principal din produsele noastre. De aceea ne angajăm să eficientizăm continuu utilizarea apei, colaborând cu WWF în stabilirea unor ținte ambițioase”, declară Ulrike Sapiro, Director of Community and Environment la Coca-Cola în Europa.

În România, lucrările de reconstrucție ecologică se vor desfășura în lungul Dunării, între localitățile Gârla Mare și Vrata, din judeţul Mehedinți. Acest lucru va contribui la stocarea a peste 5 milioane de m3 de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre, la menținerea biodiversității, dar mai ales la refacerea habitatelor necesare peștilor pentru depunerea icrelor.

Pe lângă beneficiile ecologice, proiectul va contribui la refacerea conectivității fluviului cu lunca sa inundabilă, la reducerea impactului inundațiilor asupra comunităților riverane Dunării și la alimentarea locală a pânzei freatice, cu efecte benefice pentru activitățile agricole.

Mai mult, în cadrul parteneriatului se va pregăti un nou proiect de reconstrucție ecologică pentru România, prin realizarea unor studii și găsirea celor mai bune oportunități economice pentru utilizarea durabilă a terenurilor din lungul fluviului Dunărea.

Caravana Dunării

Pentru a sărbători debutul acestui parteneriat și pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare privind conservarea și restaurarea zonelor umede, WWF și Coca-Cola vor organiza Caravana Dunării. Aceasta va porni în data de 29 iunie 2014, de Ziua Dunării, din Serbia și va ajunge în 25 de orașe din Bulgaria, Croația, Ungaria, Serbia și România – unde va vizita 5 orașe în vara anului 2015.

Beneficiile reconstrucției zonelor umede

Dunărea reprezintă cea mai mare suprafaţă neîntreruptă de zonă umedă din lume şi una dintre ultimele mari regiuni relativ neperturbate din Europa. Pe lângă faptul că adăpostește o mare varietate de habitate şi specii rare şi periclitate, ecosistemele de apă dulce ale Dunării Inferioare îndeplinesc servicii esenţiale de mediu, oferind numeroase posibilităţi pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale (protecția la inundații, apă potabilă, lemn, biomasă, oportunități de turism și recreere, pește și alte surse de hrană).

De la sfârşitul secolului trecut până în prezent, intervenţia umană a distrus peste 80% din toate zonele umede ale Dunării. De-a lungul fluviului şi al afluenţilor săi s-au construit centrale hidroelectrice, diguri, sisteme de drenare, prin care s-a distrus legătura dintre habitatele de luncă şi sistemul fluvial, iar funcţiile ecologice ale acestora au fost afectate.

Cu un parcurs de peste 1.000 km prin Bulgaria, România, Ucraina şi Moldova, Dunărea Inferioară a fost identificată de către WWF ca fiind una dintre cele mai importante regiuni de biodiversitate din lume. Coridorul Verde al Dunării Inferioare este cea mai ambițioasă inițiativă europeană de refacere a zonelor umede, propusă iniţial de WWF şi oficializată printr-un acord internaţional semnat în anul 2000 de către guvernele Ucrainei, României, Bulgariei şi Moldovei. WWF implementează în România proiecte locale de reconstrucție ecologică încă din anii `90.


Mai multe despre obiectivele parteneriatului în Europa

Activitățile din Croația se vor desfășura de-a lungul râului Drava, care face parte din viitoarea Rezervație a Biosferei Mura-Drava-Dunăre. Zona, care mai poartă numele „Amazonul Europei”, se întinde din Austria până în Slovenia, Ungaria, Croația și Serbia. Refacerea echilibrului natural al unui sector important al râului Drava din Croația se va realiza prin reconectarea şi reconstrucţia a cinci brațe laterale care vor contribui la îmbunătăţirea dinamicii râului și a habitatelor, diminuarea efectelor inundațiilor și creșterea potențialului de ecoturism și recreere.

Lucrările de reconstrucție ecologică din Ungaria au loc pe fostul meandru Barcs-Old-Drava, în cadrul unei cooperări cu Croația. Refacerea meandrului Barcs-Old-Drava, cel mai mare fost meandru de pe malul stâng al râului, va arăta o metodă relativ simplă și eficientă de îmbunătățire a statutului ecologic al râurilor şi al zonelor umede și pădurilor de luncă, generând oportunități pentru ecoturism.

Activitățile de reconstrucție ecologică din Serbia se vor desfășura pe meandrul Bestrement din lunca Dunării, făcând parte din viitoarea Rezervație a Biosferei Mura-Drava-Dunăre. Reconstrucția va îmbunătăți circuitul hidrologic pe tot parcursul anului și va crea oportunități pentru noi afaceri bazate pe natură.

Neusiedler See, din Austria, este un habitat unic, situat în apropierea fabricii Edelstal, aparținând companiei Coca-Cola. Proiectul va garanta conservarea ultimelor lacuri minerale cu ajutorul unor stăvilare.Ținta este ca 650.000-1.000.000 m3 de apă să fie înlocuite. În plus, activitățile de conservare vor avea un impact pozitiv asupra turismului local și agriculturii.

Prin lucrările de reconstrucție din Bulgaria, șase specii de pești amenințate cu dispariția se vor bucura de habitate mai prielnice după refacerea a 30 km de luncă și activități de conservare (cum ar fi repopularea). În plus, capacitatea de purificare a apei va crește.
 
Gârla Mare, România
© Cristian Mititelu Răileanu Enlarge
Doneaza
Doneaza