Fundraiser-ul lunii | WWF

Fundraiser-ul lunii

Fundraiser-ul lunii spulberă miturile despre street fundraising

Andrei Anghel a împlinit recent 22 de ani, ultimele 6 luni petrecute în echipa WWF. Când nu e în stradă, e tot pe-afară pentru că îi place să își petreacă timpul liber în natură. El este fundraiser-ul lunii și împreună am hotărât să doborâm niște mituri despre street fundraising sau atragerea de fonduri în stradă”.

Mitul nr. 1: Trebuie să ai experiență de fundraiser. Sunt fundraiser la WWF, singura organizație unde am făcut acest lucru”. Am zis că e fundraiser-ul lunii, nu? Contează cât de mult vrei să înveți, nu doar cât de multe știi deja.

Mitul nr. 2: Trebuie să știi totul despre WWF. Sincer să fiu nu știam foarte multe lucruri despre WWF, dar știam cu ce se ocupă în general deoarece am tot citit articole despre organizație pe diferite site-uri străine și organizația mi-a inspirat din start încredere datorită popularității avute la nivel mondial”.
Acum însă știe mult mai multe și are și un proiect preferat. Cel mai interesant proiect al WWF România mi se pare cel cu zimbrii deoarece dovedește că nimic nu e pierdut, deși pe alocuri ne aflăm în niște situații critice. Ne putem reveni dacă încercăm acest lucru. Zimbri dispăruseră de pe teritoriul românesc de ceva timp, dar chiar și așa, am reușit să-i readucem în țară și facem progrese de la zi la zi”.

Mitul nr. 3: Jobul nu are legătură cu materiile pe care le înveți la liceu sau facultate. Andrei studiază economia mediului la ASE. În perioada respectivă nu îmi căutam de lucru, ci doar eram curios dacă aș putea găsi un job în domeniul facultății mele, iar în momentul în care am vazut logo-ul panda al WWF-ului am decis pe loc să aplic”.

Mitul nr. 4: E, de fapt, un job foarte plictisitor. „Într-o zi, spre finalul programului de lucru, îmi vedeam de treabă întrebând posibili donatori dacă ar dori să se implice și lângă mine se afla un domn de vreo 30 de ani, îmbrăcat din cap până în picioare la costum și cu o servietă. Deoarece vorbea la telefon nu l-am întrebat daca ar dori să se implice și am continuat să întreb oamenii disponibili. După câteva minute a venit el la mine, și, direct: ia zi, mă, cu ce vă ocupați aici? Eu, ușor intimidat, am început să-i explic exact ce și cum cu gandul că nu l-ar putea interesa, ci că doar își pierdea timpul cu mine până venea momentul să plece la treaba lui. Când colo, bine, hai fă-mi mie un mandat din acela. În momentul în care l-am întrebat suma cu care ar dori să doneze și el mi-a spus o sumă destul de mare, i-am explicaâ încă o dată că treaba e lunară ca sa fiu sigur ca nu a înțeles că ar fi vorba de o donație one time. Da, mă, stai tu liniștit și bifează acolo. Când mă mai gândesc la această întâmplare încă zâmbesc ca atunci când completam mandatul. Mi-a confirmat convingerea că aparențele înșală.

Mitul nr. 6:  E la fel ca un job de promoter, ca și cum ai împărți flyere. Jobul este unul foarte diferit, iar persoanele care cauta ceva lipsit de monotonie pot aplica cu încredere. Persoanele care sunt pasionate de natură, persoanele care iși doresc să vorbească cu fel și fel de oameni, să își împărtășească ideeile și să vină la muncă fără să fie stresate sau puse sub presiune ar trebui să ni se alăture pentru că nu au ce regreta”.

Mitul nr. 7: Pentru fundraiser contează doar să te convingă să donezi. Când vorbesc cu un potențial donator încerc să-i dau cât mai multe informații despre noi și proiectele noastre, dar și despre modalitățile prin care pot să ajute natura. Incerc să înțeleg și eventualele motive sau probleme pe care le-ar putea avea și care l-ar putea împiedica să se implice în salvarea naturii. Ideea e, până la urma, nu doar să strângem donații, ci să ajutăm împreună natura”.

Mitul nr. 8: Toți vor crede că îți pierzi vremea. De când am început să lucrez la WWF am întâlnit multe persoane care m-au felicitat, mi-au mulțumit, m-au încurajat și chiar mi-au spus că mă apreciază pentru ceea ce fac”.

Mitul nr. 10: WWF nu-ți răspunde la întrebări, dacă vrei să afli altceva despre acest job. Da, am sărit peste mitul 9, dar peste 5 ai văzut că am sărit? (Ne place de tine, ai simțul observației. Nu vrei să ne scrii?). Dacă ai întrebări, scrie-ne pe aciobanu@wwfdcp.ro și îți vom răspunde.