Consumă alimente sustenabile | WWF

Consumă alimente sustenabile

Metodele sustenabile de producție au fost dezvoltate pentru o gamă variată de recolte și produse, adesea în relație cu sisteme de etichetare pe care să le cauți când mergi la cumpărături. Exemplele includ:

• Mâncarea organică
Produsele organice consumă cu până la 40% mai puțină energie față de restul produselor, pur și simplu pentru că nu se folosesc pesticide și fertilizatori. Neutilizarea pesticidelor toxice este bună atât pentru mediu cât și pentru sănătatea ta.

• Fructele de mare
Asigură-te că peștele și scoicile pe care le cumperi provin dintr-o pescărie bine administrată, conform standardelor MSC (Marine Stewardship Council) și ține cont de sfaturile din ghidul WWF pentru consumul de fructe de mare.

• Uleiul de palmier sustenabil
Uleiul de palmier este prezent în multe alimente procesate, inclusiv margarina, mâncărurile congelate și înghețata, dar plantațiile în curs de extindere amenință pădurile tropiale și specii precum urangutanul.

Asigură-te că alegi produse de la companii care au certificat pentru cultivarea sustenabilă de palmieri, iar dacă marca ta favoriă nu folosește ulei de palmier provenit dintr-o astfel de cultură, evită-l și întreabă compania de ce nu îl folosește! Citeşte mai mult...

© MMA
Reclamă pentru Săptămâna Mâncării Organice în Brazilia
© MMA

Cumpără alimentele de sezon

Fructele și legumele produse în sezonul lor normal au o amprentă mult mai mică decât aceleași fructe crescute în afara sezonului lor, precum roșiile și căpșunile produse iarna în sere.

Cumpără produse locale

Ce distanță străbate mâncarea pe care o cumperi înainte de a ajunge la tine în farfurie?

Oricând e posibil, cumpără produse locale, de sezon, care nu au străbătut jumătatate de glob ca să ajungă la tine.

Dar dacă vrei neapărat fructe și legume de vară pe timpul iernii, atunci ar fi mai bine să le cumperi pe acelea care provin din zone cu climat mai cald sau chiar din cealaltă parte a lumii unde e sezonul lor, decât să le iei din serele sau din depozitele unde au fost ținute la rece din țara ta.

Și, dacă alegi produse din zone îndepărtate, asigură-te că acestea au fost transportate pe mare și nu cu avionul.

© Anamaria Stoica
Produse traditionale
© Anamaria Stoica

Cumpără atât cât mănânci

Risipim foarte multă mâncare.

Putrezește în frigider sau e aruncată la sfârșitul mesei.

În SUA, 14% din mâncarea cumpărată se aruncă. Iar la nivel global, jumătate din mâncarea produsă ajunge la groapa de gunoi. Este o risipă incredibilă de resurse, rezultată nu numai din producţia mâncării, ci şi din transport, procesare și înmagazinare. Toate pentru nimic. Uită-te la aceste idei pentru moduri în care să nu mai risipești mâncarea.

Ai grijă și ce bei

Nu cumpăra apă îmbuteliată, dacă știi că apa de la robinetul tău poate fi băută cu încredere. Transportul apei de la sursă la supermarket e o risipă scumpă de energie.

Și pe lânga asta, sticlele de plastic și de sticlă se adună la munții de gunoi pe care îi producem. Află informații de la municipalitate despre apa de la robinetul tău. Dacă totuși cumperi apă îmbuteliată, alege una de la o sursă locală (citește eticheta) și apoi reciclează sticla sau plasticul în care a fost îmbuteliată.