Călătorește responsabil | WWF

Călătorește responsabil

Fie că e vorba despre mersul la serviciu, plecatul în vacanță sau pur și simplu făcutul cumpărăturilor, modul în care ajungi la destinație, precum și ce faci odată ajuns au un impact asupra planetei.

Chiar trebuie să mergi?

Călătoritul cu orice mijloc de transport care foloseşte combustibili fosili pentru obţinerea energiei contribuie la schimbările climatice. Aşa că cea mai bună soluţie este să eviţi astfel de călătorii oricând este posibil.

• În loc să te urci în maşină în fiecare zi ca să rezolvi câte un lucru, nu ai putea să grupezi mai multe la un singur drum?
• Nu ai putea să iţi înlocuieşti întâlnirile de business cu convorbiri telefonice sau cu video conferinţe?
• Nu ai putea să faci o vacanţă mai aproape de casă?

© WWF
Industria aeronautică este responsabilă pentru 4-9% dintre activităţile umane care influenţează schimbările climatice.

Alege cea mai bună opțiune de transport

Bineînţeles că nu poti evita tot timpul călătoriile. În aceste situaţii, alege varianta de transport cea mai prietenoasă cu mediul.
• Încearcă să conduci mai puţin. Nu ai putea să mergi pe bicicletă sau pe jos în loc să conduci , sau nu ai putea folosi transportul în comun? Dacă trebuie să conduci, ce părere ai despre soluţiile de împărţire a unei maşini sau chiar despre tractare?

• Încearcă să eviţi călătoriile cu avionul, mai ales zborurile pe distante mai mici de 500 km. Mersul cu trenul ar putea fi o soluţie şi s-ar putea să îţi dea mai puţină bătaie de cap. Dacă nu poţi evita zborul, alege o companie cu grad mare de ocupare al locurilor şi care are aparate de zbor eficiente.
WWF Travel Helper
Ayudante de viaje de WWF
© WWF
WWF Travel Helper te ajută să faci o alegere bazată pe informaţii privind cele mai bune modalităţi de a călători, precum şi costul pe care mediul înconjurător îl plăteşte pentru călătoria ta.

Compensează-ți emisiile de carbon

Poţi să îţi iei revanşa pentru emisiile tale de gaze din timpul călătoriilor prin cumpărarea unor „credite de carbon”.
Alege  Gold Standard carbon credit ca să fii sigur că investeşti în proiecte de energie regenerabilă care compensează emisiile generate de călătoriilor tale. ClimateFriendly, de exemplu, îţi permite să compensezi toate emisiile tale de carbon şi să şi susţii programul pentru schimbări climatice al WWF.

Fii un bun musafir

Banii pe care îi cheltuieşti în vacanţă contribuie la stabilirea direcţiilor de dezvoltare a turismului, locurilor de cazare şi a altor facilităţi.
• Alege hotelurile, tur-operatorii si furnizorii „verzi”,  care susţin dezvoltarea durabilă, care nu au impact negativ asupra mediului şi care sprijină comunităţile locale.

• Evită activităţile recreative care afectează mediul.

• Fii atent la suveniruri! Gândeşte-te de două ori înainte să cumperi orice produs fabricat dintr-o specie pe cale de dispariţie, inclusiv blană şi părţi ale corpului, carapace de broască ţestoasă, fildeş sau coral, pentru că ar putea fi ilegale.