Explore Travel | WWF

Explore Travel

rel=
The rich mosaic landscape of Maramures in northern Romania has been created over centuries of human cultivation -- and now is threatened by the economic and social changes sweeping the region.
© Emil Pop, 2007
WWF-România și firma de turism Explore Travel au demarat în 2013 un parteneriat cu scopul de a dezvolta un program de turism sustenabil în Maramureș, gândit pentru conservarea naturii și a tradițiilor locale, dar și pentru bunăstarea comunităților locale. Programul este construit în mare măsură în jurul inițiativelor WWF în regiune, care au demarat în urmă cu 7 ani și urmăresc: conservarea pădurilor virgine și seculare, conservarea și valorificarea responsabilă a ariilor naturale protejate din zonă și conservarea patrimoniului cultural - toate acestea prin activități și servicii de ecoturism de calitate.

Din itinerariul programului de turism face parte și zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului pe care WWF a propus-o pentru a fi în mod oficial recunoscută ca destinație de ecoturism la nivel național și inclusă în viitoarea rețea națională de destinații de ecoturism. Pentru această zona, WWF a dezvoltat un mecanism inovator de conservare a naturii și dezvoltare durabilă prin ecoturism. Astfel, turiștii care vor veni în Maramureș prin programul Explore Travel-WWF vor contribui și la un Fond de Conservare și Dezvoltare Durabilă pentru ariile protejate din zonă.

© Explore Travel
Explore Travel
© Explore Travel
Programul turistic se adreaseză turiștilor străini și propune o incursiunea în Maramureș ce începe în satul Breb, un veritabil muzeu în aer liber. Călătoria propusă de WWF și Explore Travel continuă pe Creasta Cocoșului, în pădurea virgină de la Strâmbu Băiuț, trece pe sub porți de lemn vechi de sute de ani și prin alte câteva biserici de patrimoniu. Pachetul include și o călătorie cu Mocănița pe Valea Vaserului, întâlniri cu meșteri populari din sate tradiționale, șezători, un popas la o stână tradițională și vizitarea Cimitirului Vesel de la Săpânța.

© WWF/Lies Willaert
WWF/Lies Willaert
© WWF/Lies Willaert
Un procent din costul pachetului de turism va fi direcționat către proiectele de conservare ale WWF în Maramureș.