Raţa roşie şi cormoranul mic | WWF

Raţa roşie şi cormoranul mic

Белоока потапница rel=
Ferruginous Duck
© Daniel Petrescu

Conservarea raţei roşii (Aythia Nyroca)

WWF depune eforturi considerabile pentru protejarea populațiilor de rață roșie din lungul Dunării. În acest sens, derulează proiectul transfrontalier Frontiere Verzi (Green Borders).
Rața roșie este o specie vulnerabilă în Europa, populația reproducătoare fiind estimată la mai puțin de 18.000 perechi. Populațiile din România (6500 perechi reproducătoare) sunt considerate de importanță internațională, mai ales în contextul tendinței generale de declin. Întreținerea și reabilitarea zonelor umede din lungul Dunării au o importanță vitală pentru populațiile acestei specii, care folosesc siturile cheie situate de o parte și de alta a Dunării pentru reproducere și hrănire. Populația reproducătoare a raței roșii din lungul Dunării numără 770 perechi în România.

© WWF
Green Borders
© WWF

Conservarea cormoranului mic(Phalacrocorax pygmeus)

Cormoranul mic este a doua specie importantă din lungul Dunării în jurul căreia se concentrează activitățile proiectului transfrontalier Frontiere Verzi- Green Borders.
Cormoranul mic se reproduce în sudul și sud-estul Europei (75% din arealul de cuibărire), populația europeană fiind estimată la mai puțin 39.000 de perechi. În România, populația reproducătoare numără 11.500-14.000 de perechi.

În afară de Delta Dunării, unde specia beneficiază de un statut special de protecție (Rezervația Biosferei Delta Dunării) reflectat în întremarea populației de-a lungul ultimilor ani, populațiile distribuite de-a lungul Dunării Inferioare sunt încă amenințate.