Tineri activi pentru sălbăticie | WWF

Tineri activi pentru sălbăticie

rel=
© Marius Berchi

Educaţie pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi

"Cea mai importantă datorie pe care o avem, dacă vrem să salvăm Pământul, este să educăm.” Sir Peter Scott, fondator WWF.
De ce şi pentru cine

Sălbăticia înseamnă armonie şi echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfăşoară firesc: nici viaţa speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanţial de către oameni. Zonele sălbatice întăresc rezistenţa ecosistemului la schimbările climatice.

Prin proiectele pe care le implementează, WWF România lucrează împreună cu parteneri din România şi din afara ţării pentru a dezvolta managementul zonelor de sălbăticie. Lucrăm împreuna cu comunităţile locale şi sprijinim activităţi desfăşurate în armonie cu natura pe teritoriul a cinci parcuri naționale și naturale din sud-vestul țării: Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Parcul Național Retezat. În realizarea acestei viziuni procesul educativ joacă un rol cheie.

Cum poate contribui educaţia la protejarea naturii sălbatice din Carpaţi?

Prin proiectul "Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi" ne-am propus să facilităm accesul la informaţii şi să creăm contexte de învăţare (în licee şi în natură) prin care tinerii să observe ce beneficii le poate oferi natura sălbatică şi să se dezvolte ca lideri şi cetăţeni activi. Încurajăm parteneriatul (aducem împreună cinci licee din zona a cinci parcuri naţionale şi naturale) şi gândirea pe termen lung (cum pot tinerii să beneficieze de valoarea zonelor sălbatice în viitoarele activităţi după terminarea studiilor).

Ce facem:
  • Dezvoltăm un set educativ despre natura sălbatică, oferit gratuit liceelor ca auxiliar didactic și sprijin în organizarea de activităţi non-formale.
  • Organizăm tabere în natură pentru tinerii din cele cinci licee selectate pe tema naturii sălbatice şi a beneficiilor pe care aceasta le oferă.
  • Organizăm „Academia pentru natura sălbatică”, o sesiune de formare pentru elevii şi profesorii din liceele partenere.
  • Sprijinim crearea a cinci „Cluburi de rangeri pentru protejarea naturii sălbatice”, câte un club în fiecare liceu. Acordăm finaţare fiecărui club pentru implementarea propriilor proiecte în anul şcolar 2015-2016 şi organizăm câte o „Expediţie în natura sălbatică” pentru cei mai activi membri ai cluburilor.
  • Organizăm un Eveniment Final, cu participarea elevilor și a profesorilor, în cadrul căruia membrii cluburilor prezintă rezultatele obținute prin proiectele derulate şi propun activităţi pentrul viitorul Cluburilor de rangeri.
  • Continuăm să formăm formatori și să diseminăm rezultatele obţinute. Organizăm un eveniment cu participarea cadrelor.
Liceele cu care colaborăm sunt:

1. Colegiul Naţional "Traian Lalescu" Reşiţa (CS) din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, echipa coordonată de Dir. Pavel Ghimboaşă, Prof. Nicolae Chiosa şi Prof. Ovidiu Bădescu;
2. Liceul "Mathias Hammer" Anina (CS), din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa,  echipa coordonată de Dir. Mihaela Wetternek, Prof. Gherman Leonard, prof. Focht Ramona, prof. Imbrescu Adriana şi prof. Marin Marian;
3. Liceul "Hercules" Băile Herculane (CS) in Parcul Național Domogled – Valea Cernei, echipa coordonată de Dir. Şain Anda, Dir. Toma Drăgoi, Prof. Trifina Corina şi Prof. Camelia Barit;
4. Liceul "Traian Lalescu" Orşova (MH) din Parcul Natural Porţile de Fier, echipa coordonată de Dir. Gheorghe Oprescu, Prof. Mihaela Drăgan şi Prof. Mirela Calea;
5. Liceul "Mircea Eliade" Lupeni (HD) din  Parcul Naţional Retezat, echipa coordonată de Dir. Daniel Ianoşi,  Prof. Beczuk Adiola şi Prof. Onică Aurora.
Persoană de contact
Manager de proiect, Cătălina Murariu, cmurariu@wwfdcp.ro