Alege produsele tradiţionale şi ecologice! | WWF

Alege produsele tradiţionale şi ecologice!

rel=
Mierea ecologica produsa de familia Onea, in Maramures
© Emil Pop

De prea puține ori, atunci când ne aflăm în situația de a cumpăra un produs alimentar, ne întrebăm care este cel mai bun posibil, din gama sutelor care ne stau la îndemână. Uneori ne întrebăm dacă ar putea fi pe gustul nostru sau al familiei sau dacă este potrivit cu dieta pe care tocmai am început-o. Iar de cele mai multe ori prețul este cel care are ultimul cuvânt de spus.

Produsele tradiționale pierd mult teren în contextul socio-economic actual. Pe de o parte, pentru că nu sunt la îndemâna noastră oricând, la orice oră, cum sunt produsele din supermarketuri. Pe de altă parte, pentru că sunt puțin mai scumpe decât cele convenționale. Însă prețul pe care îl poartă aceste produse este unul mai mult decât corect. Agricultura este o muncă grea, care cere multă implicare din partea celor care o practică. Uneori, fermierii nu apucă să își tragă sufletul cât e ziua de lungă. Pentru mulți dintre ei este singurul mod de a obține o sursa de venit pentru familie și de a-și continua munca. Și, foarte important, pentru fermieri agricultura rămâne o opțiune pe care o îmbrățișează pentru că doresc să păstreze tradițiile și să trăiască aproape de natură.

Așadar, prețul unui produs local tradițional este compus din prețul muncii fermierilor și... prețul naturii, care încă ne mai oferă resurse, cu aceeași dărnicie, de mii și mii de ani. Iar dacă sănătatea noastră ar avea un preț, acesta s-ar adăuga la prețul obținut anterior, pentru că munca fermierilor tradiționali nu se referă la a obține un produs pur și simplu, ci un produs bun, sănătos, cu toate calitățile nutritive de care avem nevoie.

Prin această rubrică dedicată alimentelor tradiţionale, încercăm să venim în ajutorul consumatorilor care se află în dificultate, atunci cand vor să cumpere un produs autentic. Care e diferenţa dintre un produs ecologic si unul tradiţional? Nu cumva vorbim de unul şi acelaşi? Cum îmi dau seama dacă un produs este obţinut prin metode tradiţionale? Şi, mai ales, unde le găsesc? Sunt întrebări la care încercăm să răspundem, bucurându-ne de ajutorul mai multor producători tradiţionali cărora le-am cerut sfatul.