Plăţile pentru Serviciile de Mediu | WWF

Plăţile pentru Serviciile de Mediu

rel=
© Cristina Munteanu

Ecosistemele şi „serviciile de mediu”

Zi de zi, natura ne oferă servicii: solul necesar culturilor sau construcțiilor, apă, alimente, are rol de protecție împotriva calamităților (de exemplu, zonele umede care „absorb” apa ca un burete, acţionând împotriva inundațiilor). Toate acestea reprezintă servicii de mediu, de care beneficiem individual sau pe care ne bazăm afacerile, bunăstarea și dezvoltarea economică a societății.

Serviciile de mediu pot fi împărţite în următoarele patru categorii:

Servicii de suport – serviciile care creează condiţiile necesare pentru furnizarea tuturor celorlalte servicii oferite de ecosisteme (de exemplu fotosinteza sau formarea solului)
Servicii de furnizare – toate produsele care provin din ecosisteme (de exemplu: alimentele, fibră, combustibilii, ierburile aromatice şi plantele medicinale, resursele genetice şi apa potabilă)
Servicii de reglare – capacitatea ecosistemelor de a regla procesele naturale importante (de exemplu: reglarea climei, calitatea şi cantitatea apei etc.)
Servicii culturale – beneficii imateriale oferite de ecosisteme (de exemplu: valoarea estetică a peisajului, spaţiile de recreere).

Prin activităţile noastre actuale, am ajuns să exploatăm în exces resursele naturale şi să influenţăm, astfel, capacitatea ecosistemelor de a ne oferi aceste servicii necesare. Agricultura, silvicultura, pescuitul, chiar şi turismul sunt activităţi care, practicate la scară largă, afectează într-un final calitatea vieţii, procesele de purificare a apei, controlul inundaţiilor sau clima.

Plățile pentru Serviciile de Mediu – un concept inovator în conservarea biodiversității

Plăţile pentru Serviciile de Mediu (Payments for Ecosystem Services – PES) reprezintă o perspectivă inovativă a conservării naturii.

Plăţile pentru Serviciile de Mediu reprezintă denumirea generică pentru o serie de mecanisme prin intermediul cărora beneficiarii serviciilor de mediu îi recompensează, prin subvenţii sau plăţi, pe administratorii de teren care oferă aceste servicii. În acest mod se încurajează conservarea ecosistemelor naturale de către administratorii sau proprietarii de teren, prin adoptarea sau continuarea implementării unor practici prietenoase pentru mediu.

Dezvoltarea mecanismelor de plată în schimbul beneficiilor oferite de păduri, soluri fertile şi alte ecosisteme naturale este o modalitate de recunoaştere a valorii acestora şi de asigurare a continuităţii beneficiilor în viitor.

În întreaga lume, conservarea naturii este esenţială pentru garantarea serviciilor oferite de ecosisteme, care sunt vitale pentru oameni şi natură deopotrivă. Prin finanţarea managementului resurselor naturale au fost create o serie de mecanisme sau scheme PES care pot deveni potenţiale surse de finanţare sustenabilă a eforturilor de conservare.

WWF și PES

În prezent, WWF este lider în dezvoltarea schemelor PES în întreaga lume.

În Europa, schimbările recente la nivel de politici (Directiva Cadru Ape, Politica Agricolă Comună, Politica de Dezvoltare Rurală, Politica de Coeziune, extinderea estică şi Politica Europeană de Vecinătate) au creat oportunitatea transformării iniţiativei PES într-un instrument de conservare important.